«ΘΑΡΡΟΣ» 19 Σεπτεμβρίου 1932: Η δολοφονική απόπειρα των Λαϊκών εναντίον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας εις Θουρίαν

«ΘΑΡΡΟΣ» 19 Σεπτεμβρίου 1932: Η δολοφονική απόπειρα των Λαϊκών εναντίον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας εις Θουρίαν

Εφόνευσαν ένα γέροντα και ετραυμάτισαν σοβαρώς έναν άλλον

Ό,τι έλαβε χώραν χθες εις την Θουρίαν αποτελεί ένα στίγμα αληθινόν δια την Μεσσηνίαν μας, η οποία εν τούτοις θα ήξιζε καλλιτέρας τύχης.

Διότι δεν φρονούμεν ότι τα μέσα της αγρίας τρομοκρατίας και των ομαδικών δολοφονιών, τα οποία εξαπέλυσαν εναντίον των αντιπάλων των οι άνθρωποι οι εκπροσωπούντες ενταύθα το Κόμμα το Λαϊκόν, είναι ικανά να ομιλήσουν εις τα ώτα των Μεσσηνίων εκλογέων και να τους κάμουν να στραφούν είτε προς την μίαν είτε προς την άλλην πολιτικήν κατεύθυνσιν.

Ό,τι συνετελέσθη εκεί με τους ομαδικούς πυροβολισμούς και τους φόνους φιλησύχων γερόντων, δεν θα στιγματίση μόνον τον πολιτισμόν της πατρίδος μας, αλλά και θα αποτελέση την επιτάφιον πλάκα η οποία βαρεία και αλύγιστος θα τεθή επί τον λάκκον, ο οποίος ηνοίχθη από τον ελληνικόν λαόν δια να δεχθή το κόμμα των απαισίων αναχρονισμών και της φαυλοκρατικής νοοτροπίας.

Με νωπήν την ανάμνησιν του νεοσκαμμένου τάφου και του χυθέντος αίματος των αθώων θυμάτων ο μεσσηνιακός λαός, θα σύρη γοργά τα βήματά του μεθαύριον προς τας κάλπας και εκεί με την καρδίαν πλημμυρισμένην από μίσος και αηδίαν προς τους αμετανοήτους ανατροπείς, προς τους κοινούς δολοφόνους, προς τους ανθρώπους των μυσαρών σχεδίων και των σκοπίμων υπολογισμών, με ξάστερον τον εγκέφαλον θα δώση την ψήφον του τιμωρού των ανόμων και συγχρόνως καθαρτήριον του τόπου από το δυσπερίγραπτον άγος. Με αναπεπταμένας τας φάλαγγας, με το φρόνημα ακμαίον και υγιές, με την πίστιν επί την ιερότητα του έργου ασάλευτον, ας χωρήσωμεν όλοι μεθαύριον προς τα τμήματα τα εκλογικά και ας δώσωμεν εκεί την άφωνον και αθόρυβον μάχη της ηθικής κατά της πλήρους ανηθικότητος.

Και πρέπει να είναι πάντες βέβαιοι ότι θα νικήσωμεν. Δεν επιτρέπεται κανείς δισταγμός, καμία επί τούτου αμφιβολία. Όταν υπάρχη υπέρ ημών το δίκαιον, είναι μαζί μας και ο λαός, παραμένει προστάτης μας και αυτή η θεία Δύναμις.

Η ώρα της τιμωρίας και του καθαρμού επλησίασεν ήδη. Μεσσήνιοι εκλογείς, γρηγορείτε!

***

Το χθεσινόν δράμα της Θουρίας το οποίον συνέχει εις σφοδράν συγκίνησιν την μεσσηνιακήν κοινήν γνώμην και το οποίον αποτελεί τον τελευταίον σφαδασμόν του μοναρχικού τέρατος, συνέβη υπό τας ακολούθους, σύμφωνα με τας ενεργηθείσας ανακρίσεις, περιστάσεις:

Από της προχθές, ότε εγνώσθη ότι οι Σχινάς και Κάρτσωνας επρόκειτο να περιοδεύσουν εις τα μέρη εκείνα, τα οποία θα επεσκέπτετο και ο Υπουργός της Εθνικής Οικονομίας Σταύρος Κωστόπουλος, κατόπιν συνεννοήσεως φίλων των δύο κομμάτων εκανονίσθη όπως ο Κωστόπουλος αρχίση την περιοδείαν του εξ Ασλάναγα προς τα άνω, οι δε Κάρτσωνας και Σχινάς εκ των άνω προς τα κάτω, προς αποφυγήν συναντήσεων και προστριβών.

Με το πρόγραμμα δε τούτο συνεμορφώθη αυστηρώς ο Κωστόπουλος, ο οποίος την πρωίαν μετέβη εις Ασλάναγα, όπου εγένετο δεκτός ενθουσιωδώς παρά των κατοίκων.

Σημειωτέον ότι κατά την εκεί μετάβασίν των ο Υπουργός και οι περί αυτόν συνήντησαν έξωθι του Ασπροχώματος τρία αυτοκίνητα λεωφορεία πλήρη φίλων των Κάρτσωνα και Γεωργ. Σχινά, οι οποίοι όταν αντελήφθησαν τον υπουργόν, ήρχισαν προκλητικώτατα να τον αποδοκιμάζουν φωνάζοντες: «Κάτω οι κλέφτες, κάτω οι κλέφτες». Οι περί τον Υπουργόν όμως δεν απήντησαν και απεμακρύνθησαν.

Μετά το Ασλάναγα ο υπουργός μετέβη εις Άμμον, όπου η υποδοχή είναι αδύνατον να περιγραφή, δεδομένου ότι μετέσχε το σύνολον των κατοίκων και με πρωτοφανή μάλιστα ενθουσιασμόν.

Μετά ταύτα κατηυθύνθη εις Μικρομάνην, όπου τον υπεδέχθησαν οι πολυπληθείς εκεί φίλοι του με εκδηλώσεις αφοσιώσεως και ενθουσιασμού ανωτέρας πάσης περιγραφής, με αψίδας κ.λπ.

Αφού παρέμειναν επί διάστημα εις Μικρομάνην, οι περί τον υπουργόν ητοιμάζοντο να αναχωρήσουν δια Θουρίαν, όταν κατέφθασαν εις Μικρομάνην προερχόμενοι εκ Θουρίας και οι Κάρτσωνας και Σχινάς, συνοδευόμενοι πάντοτε υπό των τριών λεωφορείων αυτοκινήτων, των φερόντων τους φίλους των.

Ο υπουργός άμα ως έφθασαν οι άλλοι έδωκε το σύνθημα της αναχωρήσεως εκ Μικρομάνης, επειδή δε οι εκ Μικρομάνης φίλοι του επέμειναν να τον συνοδεύσουν και εις την Θουρίαν, έστειλε τα αυτοκίνητα κενά και αυτός μεθ’ όλων των φίλων του, δεδομένου ότι ηκολούθησαν όλη η Μικρομάνη, μετέβη πεζή εις Θουρίαν.

Σημειωτέον ότι δια δευτέραν τώρα φοράν τινές των συνοδών των Κάρτσωνα και Σχινά απεδοκίμασαν τον υπουργόν, φωνάζοντες: «Κάτω οι κλέφτες». Μ’ όλα ταύτα ουδείς εκ των φίλων του υπουργού αντεμίλησαν εις τους θρασείς εγκαθέτους.

Αι δολοφονικαί σκηναί
Εις την Θουρία μόλις έφθασαν εκάθησαν εις το καφενείον Κουλοπούλου, ενώ ο Υπουργός προσκληθείς υπό του Προέδρου και των συμβούλων της Κοινότητος είχεν εισέλθει εις το Κοινοτικόν Γραφείον, όπως συζητήσει μετ’ αυτών επί διαφόρων τοπικών ζητημάτων. Τότε κατέφθασαν εκ νέου εις Θουρίαν τα αυτοκίνητα λεωφορεία των Κάρτσωνα και Σχινά με τους μπράβους, οι οποίοι ιταμώτατα και θρασύτατα ήρχιζαν να φωνάζουν: «Κάτω οι κλέφτες, κάτω οι λωποδύτες» και έδειχναν συγχρόνως προς το μέρος του Υπουργού.

Σημειωτέον ότι και σύμφωνα με το πρόγραμμα της περιοδείας των και σύμφωνα με τις υποσχέσεις τας οποίας είχον δώσει εις τον Αστυνομικόν Σταθμάρχην Θουρίας οι Κάρτσωνας και Σχινάς, επρόκειτο εκ Μικρομάνης να μεταβούν εις Ασλάναγα. Παρά τούτο όμως επέστρεψαν μετά των μπράβων των εις Θουρίαν 10 λεπτά μετά τον Υπουργόν και τα μεν αυτοκίνητα των οποίων επέβαιναν οι Κάρτσωνας και Σχινάς έμειναν εις την δημοσίαν οδόν, αναμένοντα προφανώς την έκβασιν, τα δε λεωφορεία τα φέροντα τους μπράβους εισήλθον εις την Θουρίαν και ήρχισαν τας αποδοκιμασίας των, ως ανωτέρω είπομεν.

Των φωνασκιών αυτών προεξήρχεν ο γνωστός κακοποιός Καρδάσης, όστις εκράτει μάλιστα επιδεικτικώς εις τας χείρας περίστροφον. Εις τας αποδοκιμασίας αυτάς, ένας εκ των φίλων του Υπουργού είπεν εις τους μπράβους: «Ρε παιδιά, δεν πάτε στη δουλειά σας;».

Τούτο ήρκεσε δια να ανοίξουν οι μπράβοι ούτοι ομαδικόν πυρ πυροβολούντες αδιακρίτως κατά της μάζης του κόσμου, ο οποίος έσπευδε να κρυφθή όπου δήποτε. Τους εκ των αυτοκινήτων πυροβολισμούς διεδέχθησαν και άλλοι εκ της πλατείας, άπαντες δε ούτοι ερρίπτοντο προς το μέρος όπου ευρίσκετο ο Υπουργός της Εθνικής Οικονομίας, εξελθών του κοινοτικού καταστήματος δια να ίδει τα συμβαίνοντα. Πράγμα το οποίον δεικνύει καθαρώτατα ότι σκοπός των δολοφόνων ήτο ο φόνος του Κωστόπουλου. Ούτως η σύρραξις εγενικεύθη.

Το αποτέλεσμα ήτο ο φόνος του γέροντος Θεοδώρου Δεμεντή, ο σοβαρός τραυματισμός του Μιχ. Σταματοπούλου εις το γόνυ του αριστερού ποδός. Ούτος μετεφέρθη προς νοσηλείαν εις την κλινικήν Μάντζαρη. Εκ των αντιθέτων ουδείς έπαθε τι.

Δέον να τονισθή ότι οι Κάρτσωνας και Σχινάς οι οποίοι ανέμενον επί των αυτοκινήτων των, ως προείπομεν, εις την δημοσίαν οδόν, ευθύς ως ήκουσαν τους πυροβολισμούς ανεχώρησαν εκ Θουρίας δια Καλάμας και όχι δι’ Ασλάναγα. Τούτο ωμολόγησαν και οι ίδιοι ενταύθα εις διαφόρους συμπολίτας.

Αι ανακρίσεις
Αι επί τόπου καταφθάσασαι εισαγγελικαί αρχαί επεδόθησαν εις την διευκρίνισιν της υποθέσεως. Μέχρι της εσπέρας είχον εκδοθή εξ εντάλματα συλλήψεως. Πάντως αι ανακρίσεις συνεχίζονται δια την εξακρίβωσιν της ταυτότητος των επιβαινόντων των αυτοκινήτων μπράβων.

Ο Υπουργός δια το έγκλημα
Μετά το έγκλημα τούτο ο Υπουργός καλέσας τον αστυνομικόν σταθμάρχην έδωσεν εις αυτόν την εντολήν να συλληφθούν οι πρωταίτιοι των σκηνών, όπου δήποτε και αν ανήκουν ούτοι, εκδηλώσας τον αποτροπιασμόν του δια το στυγερόν έγκλημα.

Ανακοινώσεις του Υπουργού
Ο Υπουργός της Εθνικής Οικονομίας Σταύρος Κωστόπουλος προέβη χθες εις τας κάτωθι προς τας εφημερίδας ανακοινώσεις.

-«Η ανήκουστος τρομοκρατία την οποίαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ανεκινήσαν κατά τας τελευταίας ημέρας, και δια την οποίαν φέρουν ακεραίαν την ευθύνην, μοιραίως ωδήγησε εις τα χθεσινά θλιβερά γεγονότα. Είμαι υποχρεωμένος να αποκηρύξω και να στιγματίσω κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπον τους ήρωας των σκηνών αυτών, αι οποίαι ατιμάζουν κυριολεκτικώς τα πολιτικά ήθη της Μεσσηνίας. Είναι όμως βέβαιον ότι οιαδήποτε τοιαύτη προσπάθεια δεν πρόκειται να έχη καμμίαν επίδρασιν επί των φρονημάτων του μεσσηνιακού λαού, ο οποίος δεν είναι δυνατός να ανεχθή τοιούτους αναχρονισμούς.

Οι γνωστοί δημαγωγοί και συκοφάνται εφιλοδόξησαν να προσθέσουν και έναν νέον τίτλον. Και το επέτυχαν. Από σήμερον είναι και δολοφόνοι. Εις τον μεσσηνιακόν λαόν εναπόκειται να τους διδάξη ότι ούτε με τας ασχημίας των ούτε με τας δολοφονικάς των σφαίρας είναι ικανοί να αλλοιώσουν τα φιλελεύθερα και τόσον νομοταγώς εκφραζόμενα αισθήματά του».

Τηλεγράφημα του Βενιζέλου
Ο Βενιζέλος εις τον οποίον ο Κωστόπουλος εγνώρισε τηλεγραφικώς τα της δολοφονικής αποπείρας, απήντησεν παρακαλών να διαβιβασθούν τα συλλυπητήριά του προς τας οικογενείας των θυμάτων, και τονίζων ότι εκ των συμβάντων αυτών δέον να διδαχθή ο ελληνικός λαός των διαθέσεων των Λαϊκών.