Τρεις συλλήψεις στην Καλαμάτα για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας

Τρεις συλλήψεις στην Καλαμάτα για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας

Ανακοινώσεις από ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση

Τρεις συλλήψεις για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας έγιναν την Κυριακή το πρωί έξω από δύο εκλογικά κέντρα της Καλαμάτας έπειτα από καταγγελίες στην Αστυνομία.

Οι δύο πρώτες συλλήψεις έγιναν στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, όπου οι αστυνομικοί συνέλαβαν μία 41χρονη κι έναν 30χρονο, διότι είχαν αναπτύξει χώρο για διανομή ψηφοδελτίων έξω από το εκλογικό κέντρο.

Ακολούθως, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας συνελήφθη ένας 72χρονος, διότι διένειμε ψηφοδέλτια σε ψηφοφόρους που έμπαιναν στο εκλογικό κέντρο.

Τα τρία άτομα λίγες ώρες μετά, με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθερα και ορίσθηκε τακτική δικάσιμος.

Δηλώσεις Αντώνη Κατσά
Σε ό,τι αφορά τις δύο πρώτες συλλήψεις, της 41χρονης και του 30χρονου, ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς που ανέλαβε την υπεράσπισή τους δήλωσε πως ο άντρας ήταν εκλογικός αντιπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και η γυναίκα ψηφοφόρος, ενώ δεν είχε καμία σχέση με τη διαδικασία.

«Σύρθηκαν στα κρατητήρια, έγινε έκθεση σύλληψης, σχηματίσθηκε εις βάρος τους δικογραφία για παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας. Ευτυχώς, αφού δόθηκαν οι κατάλληλες εξηγήσεις και αφού απολογήθηκαν και οι δύο, αφέθησαν ελεύθεροι με προφορική εντολή. Το φαινόμενο αυτό είναι πραγματικά θλιβερό και περικλείει τεράστια υποκρισία. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε (Κυριακή μεσημέρι), σε όλα τα εκλογικά κέντρα της Ελλάδας και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, απέξω από τα εκλογικά τμήματα, αλλά και πολύ κοντά του σημείου που ψηφίζουν οι πολίτες, υπάρχουν εκπρόσωποι όλων των συνδυασμών με κονκάρδες, φυλλάδια, φωτογραφίες, ψηφοδέλτια και άμεσα επηρεάζουν τον κάθε ψηφοφόρο. Αυτή η επιλεκτική δίωξη και κράτηση των ανθρώπων αυτών προκαλεί θλίψη, οργή, αγανάκτηση και θυμό. Ελπίζουμε να μην είναι μια μεθοδευμένη κατάσταση η οποία αποσκοπεί σε άλλα πράγματα. Σημασία έχει ότι αυτή η κίνηση σήμερα έπληξε την όλη δημοκρατική διαδικασία και τη σκίασε, παρά τις εξαγγελίες ότι όλα είναι δημοκρατικά και ελεύθερα σε αυτό τον τόπο», τόνισε ο κ. Κατσάς.

Ανακοινώσεις από το ΚΚΕ
Την αδικαιολόγητη – όπως χαρακτηρίζει – προσαγωγή από την Αστυνομία υποψήφιου συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση και στελέχους του ΚΚΕ και μιας γυναίκας που έκανε το «λάθος» να συζητάει μαζί του έξω από το σχολείο, κατήγγειλε και η Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

«Τόσο πολύ ενοχλεί η δράση και η διαφαινόμενη άνοδος της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ, που ενεργοποιήθηκε μέχρι και η Αστυνομία για να εμποδίσει την “εγκληματική” δράση ενός υποψηφίου;» αναρωτιέται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Νίκος Κουτουμάνος, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η Αστυνομία έδειξε ιδιαίτερα αντανακλαστικά και ταχύτητα με βάση μια υποτιθέμενη καταγγελία, ενώ ο συγκεκριμένος υποψήφιος εκτελούσε τα καθήκοντα του εκλογικού αντιπροσώπου.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο δείχνει την επιλεκτικότητά της σε σοβαρές καταγγελίες που αφορούν στην προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος:

-Σε τμήμα στην Αργολίδα ένας υποψήφιος πιάστηκε στα “πράσα” να κάνει διπλοψηφία, ενώ σε άλλο τμήμα του νομού πιάστηκαν να κάνουν το “φαινόμενο” της αλυσίδας, δηλαδή σφραγισμένοι φάκελοι έφευγαν εκτός εκλογικού κέντρου. Ακολούθησαν τραγελαφικά σκηνικά με το να κυνηγούν αυτόν που έκλεψε το φάκελο. Στο Άργος μία ομάδα με μπλούζες της Θύρας 7 “τραμπούκιζε” εκλογικούς αντιπροσώπους.

-Στη Σπάρτη, σε εκλογικό τμήμα, έδιναν μόνο τα ψηφοδέλτια του Τατούλη και του Πτωχού, ενώ σε άλλο η δικαστικός έδιωξε την εφορευτική επιτροπή και έβαζε τους ψηφοφόρους να παίρνουν μόνοι τους όποιο ψηφοδέλτιο θέλουν. Σε άλλο τμήμα υποψήφια συνδυασμού έδινε ψηφοδέλτια μέσα στο τμήμα.

-Στην Κορινθία, σε δύο περιοχές, υποψήφιοι, στη μία περίπτωση του ίδιου συνδυασμού, πιάστηκαν στα χέρια.

-Στην Καλαμάτα “καρφώνουν” ο ένας υποψήφιος τον άλλον από τον ίδιο συνδυασμό, γιατί “κλέβει” ο ένας τους σταυρούς του άλλου. Ενώ περιστατικά είναι καταγεγραμμένα να μοιράζονται σταυρωμένα ψηφοδέλτια μέχρι και πάνω από την κάλπη».

Της Βίκυς Βετουλάκη