3ο βραβείο για τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στους 12ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών

3ο βραβείο για τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στους 12ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών

Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου Αιγάλεω, στις 3 και 4 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν οι 12οι Πανελλήνιοι Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών με θέμα: «Η βιωσιμότητα στην εκπαίδευση STEM» (“Sustainability in STEM Education”).

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe), σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω, με χορηγό τον ομώνυμο Δήμο. Οι συμμετέχοντες ήταν από σχολεία και ΕΚΦΕ από πολλές πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Μυτιλήνη, Ρέθυμνο, Σαλαμίνα, Χανιά κ.ά.), ενώ η εκδήλωση περιλάμβανε πειράματα και κατασκευές Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας και την επισκέφτηκαν εκατοντάδες μαθητές, μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί και ευρύ κοινό. Συνολικά οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 1.000.

Να σημειωθεί πως οι 12οι Πανελλήνιοι Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών, κατά τους οποίους απονεμήθηκαν έξι βραβεία, αποτελούν την κεντρική ελληνική εκδήλωση του Προγράμματος Science on Stage – Europe.

Από πλευρά Μεσσηνίας, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά συμμετείχαν με τους εκπαιδευτικούς Δημήτρη Γιαννακέα (βιολόγο), Ελένη Λεμπέση (χημικό) και Βασίλη Μιχαλόπουλο (φυσικό), με την εργασία: «Το πρώτο σκαλί», η οποία απέσπασε το 3ο βραβείο.

Η εργασία αφορά στην κατασκευή ενός σκαλοπατιού στο οποίο, όταν πατάει κάποιος, η δυναμική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική, φωτίζοντας τα επόμενα σκαλοπάτια. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι ενεργειακές απαιτήσεις και εξοικονομείται ενέργεια.

Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά με τη συγκεκριμένη εργασία θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην κεντρική εκδήλωση του “Science on Stage – Europe”, που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2024 στο Turku της Φινλανδίας, με συμμετοχή 500 εκπαιδευτικών από τις τριάντα πέντε χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. 

Έως σήμερα οι ελληνικές ομάδες έχουν βραβευτεί στις εννέα από τις ένδεκα διοργανώσεις του προγράμματος. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που εκπαιδευτικοί του σχολείου διακρίνονται στους Πανελλήνιους Αγώνες και συμμετέχουν στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, όπου και έχουν βραβευτεί για τις εργασίες τους.