Αχ. Κωνσταντακόπουλος: Η ανάπλαση του Χίλτον ροκανίζει τα κέρδη της ΤΕΜΕΣ

Αχ. Κωνσταντακόπουλος: Η ανάπλαση του Χίλτον ροκανίζει τα κέρδη της ΤΕΜΕΣ

Ζημιές που ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ έγραψε το 2022 η ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, κυρίως εξαιτίας της προσωρινής διακοπής λειτουργίας του Χίλτον, το οποίο περνά σε νέα εποχή μέσα από την υλοποίηση επένδυσης 280 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε πρόσφατα η ΤΕΜΕΣ, η καθαρή ζημιά αναστολής λειτουργίας και ανακατασκευής του Χίλτον έφτασε πέρσι στα 51,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2021 δεν είχε αναγνωριστεί ζημιά από το έργο. Η επένδυση αφορά στη δημιουργία ενός νέου τουριστικού προορισμού που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας φιλοξενία και κατοικίες σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Το ξενοδοχείο θα μετονομαστεί σε Conrad, όπως ορίζει η συμφωνία που υπέγραψε το 2021 η Ιονική Ξενοδοχειακή με τη Hilton Worldwide, και θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες. Στο πλαίσιο αξιοποίησης της τάσης για εκμετάλλευση τουριστικών κατοικιών θα δημιουργηθούν 55 διαμερίσματα, Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences.

Να σημειωθεί πως η Ιονική Ξενοδοχειακή είχε αποφασίσει να εκδώσει κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους έως 280 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού και τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου. Τον Σεπτέμβριο η θυγατρική που ελέγχει το Χίλτον εκταμίευσε τη δεύτερη δόση του ομολογιακού δανείου ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Θυμίζουμε επίσης πως στις αρχές του 2022 η εταιρεία εξήγγειλε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους του Χίλτον, που περιέλαβε 120% της νόμιμης αποζημίωσης και στο οποίο έλαβαν μέρος 297 άτομα, με συνολικό κόστος 9,5 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος αποκόμισε συνολικά έσοδα 135,6 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 95,9 εκατομμυρίων το 2021, που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 41,4%. Όπως σημειώνει η διοίκηση, η επιχειρηματική δραστηριότητα πώλησης κατοικιών κυμάνθηκε στο επίπεδο του 2021, ενώ οι δραστηριότητες και τα έσοδα στον τομέα υπηρεσιών και φιλοξενίας παρουσίασαν ανάπτυξη ως συνέπεια της αύξησης του τουρισμού και της πλήρους απελευθέρωσης των μέτρων ενάντια στην πανδημία.

Ώθηση από το real estate

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της ΤΕΜΕΣ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ξεπέρασε τα 78 εκατ. από 60,5 εκατ. ευρώ το 2021. Τα έσοδα από πώληση ακινήτων υπό κατασκευή ανήλθαν σε 34,3 εκατ. από 5,4 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν και τα έσοδα από πώληση επενδυτικών ακινήτων στα 22,5 εκατομμύρια. Συνολικά, τα έσοδα από την πώληση ακινήτων και υπηρεσιών διαμορφώθηκαν σε 56 εκατομμύρια, ενώ επρόκειτο για μία κερδοφόρα δραστηριότητα, καθώς τα κέρδη από την πώληση των ακινήτων στο Costa Navarino ξεπέρασαν τα 29 εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, εκτός από τα καθαρά αποτελέσματα, μειωμένο ήταν και τo ΕΒITDA, που διαμορφώθηκε σε 11,3 εκατομμύρια το 2022 έναντι 20,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2021.

Στο σημαντικότερο, από άποψη μεγεθών, project της ΤΕΜΕΣ, το Costa Navarino έχουν ολοκληρωθεί επενδύσεις 850 εκατομμυρίων, ποσό που υπερβαίνει τα 1,25 δισ. αν συνυπολογιστούν και οι επενδύσεις τρίτων στο μεσσηνιακό θέρετρο, δηλαδή οι αγορές ακινήτων. Tο επενδυτικό πλάνο 250 εκατ. ευρώ για το 2022-2023 ολοκληρώθηκε φέτος το καλοκαίρι με το άνοιγμα του Mandarin Oriental στο Navarino Bay

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ανακαινισμένου Χίλτον, το επόμενο ορόσημο για την ΤΕΜΕΣ θα είναι η απόβαση στο Ελληνικό. Σε κοινοπραξία με τη Lamda Development, η ΤΕΜΕΣ θα κατασκευάσει δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων (το ένα θα λειτουργήσει ως Mandarin Oriental) με 160 δωμάτια, καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, εγκαταστάσεις αναψυχής και δύο οικιστικά συγκροτήματα, 17 και 49 επώνυμων πολυτελών διαμερισμάτων.

Πηγή: mononews.gr