ΔΑΟΚ: Τιμές ελαιολάδου και συμμετοχή στο φεστιβάλ μελιού το μενού

ΔΑΟΚ: Τιμές ελαιολάδου και συμμετοχή  στο φεστιβάλ μελιού το μενού

Σειρά θεμάτων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εξετάστηκαν στη σύσκεψη που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε προχθές στην Τρίπολη με τους διευθυντές των ΔΑΟΚ στις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκε εκ νέου το πρόβλημα με την καταβολή των αμοιβών στους περίπου 90 αξιολογητές γεωπόνους οι οποίοι χειρίζονται μείζονα ζητήματα για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, μεταξύ των οποίων τα σχέδια βελτίωσης, καθώς και το πρόγραμμα νέων αγροτών.

Όπως έγινε γνωστό, εξετάζεται η δυνατότητα να καταβάλει η Περιφέρεια τις αμοιβές τους, από τον προϋπολογισμό της, και να καλύψει τη δαπάνη αυτή όταν εγκριθεί η σχετική πίστωση από τους κατ’ αρχήν αρμοδίους για την καταβολή των εν λόγω αμοιβών.

Επίσης, έγινε ενημέρωση σχετικά με την αναμενόμενη για εφέτος παραγωγή ελαιοκάρπου, η οποία αναμένεται μειωμένη, ενώ θετικά ήταν τα συμπεράσματα από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και από την εξέλιξη των τιμών για το ελαιόλαδο φετινής εσοδείας, που κυμαίνονται αυτή την εποχή περί τα 9,50 ευρώ.

Τέλος, εξετάστηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο φετινό 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, που υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από 1η έως και 3 του ερχόμενου Δεκεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα.

Ο μέγιστος αριθμός των επιχειρήσεων που θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέρχεται σε 19, ενώ θα υπάρχει και ένα κοινό περίπτερο για τις 6 ΔΑΟΚ.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης ζήτησε από τους διευθυντές των πιο πάνω υπηρεσιών να κάνουν εισηγήσεις ως προς τα κριτήρια για τη συμμετοχή μελισσοκόμων από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

Ας σημειωθεί ότι η Περιφέρεια θα καλύψει το 80% του συνολικού κόστους συμμετοχής, ενώ το υπόλοιπο 20% θα επιβαρύνει τους συμμετέχοντες εκθέτες.