Εφορεία Αρχαιοτήτων: Η γη της Μεσσήνης που τόσο αγάπησε ετοιμάζεται πλέον να υποδεχθεί τον Πέτρο Θέμελη

Εφορεία Αρχαιοτήτων: Η γη της Μεσσήνης που τόσο αγάπησε ετοιμάζεται  πλέον να υποδεχθεί τον Πέτρο Θέμελη

Τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του Πέτρου Θέμελη εκφράζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας  και απευθύνει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του:

«Ως καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέλαβε το 1986 τη διεύθυνση των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και μέχρι το τέλος της ζωής του αφιερώθηκε στην έρευνα και την ανάδειξη της αρχαίας πόλης. Ήταν διακεκριμένος και πολυγραφότατος επιστήμονας και βασιζόμενος στη μελέτη των πηγών, στη μεγάλη ανασκαφική του εμπειρία και στην εκτενή τεκμηρίωση των ευρημάτων, κατάφερε να μεταμορφώσει την Αρχαία Μεσσήνη σε ένα ανοιχτό βιβλίο που αφηγείται ιστορίες για θεούς, ήρωες και ανθρώπους, στον πόλεμο και στην ειρήνη, στο μύθο και στην ιστορία, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον.

Τιμήθηκε επανειλημμένα για το πλούσιο ανασκαφικό και αναστηλωτικό του έργο. Η αποκάλυψη των μνημείων μέσα από το χώμα της αρχαίας πόλης συνοδευόταν με εκτενείς εργασίες συντήρησης, στερέωσης και αναστήλωσής τους, τόσο στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με τη βοήθεια χορηγιών από ιδιωτικούς φορείς. Εργάστηκε ακάματος για να προσφέρει στο κοινό την τρισδιάστατη εικόνα μιας αρχαίας πόλης που εξακολουθεί να αφηγείται ιστορίες για το δημόσιο, ιδιωτικό και θρησκευτικό βίο των αρχαίων Μεσσήνιων. Μνημεία  όπως το θέατρο και η συνοικία του θεάτρου, το Ασκληπιείο, η βόρεια στοά της Αγοράς, το Κρεοπωλείο και η δυτική στοά της Αγοράς το παλαιότερο Βουλείο, ο ναός της Μεσσήνης, το θησαυροφυλάκιο, το Ιεροθύσιο, ρωμαϊκές επαύλεις, το συγκρότημα του Σταδίου-Γυμνασίου, το μαυσωλείο των Σαιθιδών, το λουτρικό συγκρότημα στην περιοχή του Ισείου, τα ιερά της Ιθώμης, καθώς και τμήματα των επιβλητικών οχυρώσεων, αγκαλιάστηκαν από τη βαθιά επιστημονική του γνώση και ανορθώθηκαν εκ νέου σε μια δημιουργική συνομιλία με το παγκόσμιο κοινό.

Ο αρχαιολογικός χώρος μετατράπηκε σε ένα σπουδαίο αρχαιολογικό πάρκο, που καλωσορίζει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο και φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, εργάστηκε για την κτηριολογική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Μεσσήνης και επιμελήθηκε το μουσειολογικό του αφήγημα, ώστε να εγκαινιαστεί για το κοινό το 2000, παρέχοντας μέσω των ευρημάτων του την εικόνα της ιστορικής εξέλιξης της πόλης, καθώς και της δημόσιας, ιδιωτικής, θρησκευτικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητάς της.

Με το πολυδιάστατο έργο του στη μεσσηνιακή γη όλα αυτά τα χρόνια έχει αφήσει ανεξίτηλη την προσωπική του σφραγίδα στην προστασία, ανάδειξη και βιωσιμότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και το όραμά του να δώσει ζωή στο παρελθόν θα αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές επιστημόνων και πολιτών.

Η γη της Μεσσήνης που τόσο αγάπησε ετοιμάζεται πλέον να τον υποδεχθεί και να αποτελέσει την ύστατη κατοικία του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει!».