Έκθεση ΚΚΕ – ΚΝΕ με θέμα «50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου»

Έκθεση ΚΚΕ – ΚΝΕ με θέμα «50 χρόνια  από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου»

Στο πλαίσιο του εορτασμού του Πολυτεχνείου το ΚΚΕ και η ΚΝΕ διοργανώνουν έκθεση με θέμα «50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου» στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας από σήμερα Παρασκευή 17 μέχρι Κυριακή 19 Νοέμβρη.

Το δε αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
-Παρασκευή 17/11, 6.00 – 9.00 μ.μ.
-Σάββατο 18/11 και Κυριακή 19/11, 10.00 π.μ.- 12.00 μ. και 6.00-9.00 μ.μ.
«Η έκθεση», όπως τονίζεται, «φωτίζει πλευρές του αστικού κράτους σε όλες τις μορφές που αυτό παίρνει. Αφορά στο αστικό πολιτικό σύστημα και την πολιτική εξουσία τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και δείχνει πώς βήμα βήμα φτάσαμε στη δικτατορία. Παράλληλα, εξετάζεται το Κόμμα και η στάση του την αντίστοιχη περίοδο, με τις αδυναμίες του. Αλλά και το ξεπέρασμα των παραπάνω μέσα στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας και την ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης. Η ίδρυση της ΚΝΕ είναι ένα καθοριστικό στοιχείο μέσα σε αυτήν την παράνομη δράση των κομμουνιστών.

Ακολουθεί ο μεγάλος σταθμός, η κατάληψη της Νομικής κι άλλες μεγάλες κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν το 1972 και ’73 για να φτάσουμε στο ίδιο το Πολυτεχνείο και τα γεγονότα του, την παρέμβαση και το ρόλο του Κόμματος σε αυτό, και με την προσπάθεια μέσα από την κινητοποίηση εργαζομένων να μην απομονωθούν οι φοιτητές, να αποκτήσει αυτό παλαϊκά χαρακτηριστικά.

Η έκθεση κλείνει με τα βασικά συμπεράσματα και τη σύνδεση με τη δράση των κομμουνιστών των εργαζομένων της νεολαίας σήμερα, φωτίζοντας ότι πραγματική διέξοδο αποτελεί η πάλη απέναντι στο αστικό κράτος, ασχέτως της μορφής που έχει».

Βιβλιοπωλείο

Στο χώρο της θα υπάρχει ακόμα Βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής που αφορούν στην περίοδο της δικτατορίας. Ξεχωριστή θέση θα υπάρχει για τη νέα έκδοση της ΚΕ, που δημοσιεύεται αυτές της ημέρες, με τίτλο: «Πολυτεχνείο Νοέμβρης 1973. Έμπνευση, γνώση και στήριγμα για τους λαϊκούς ξεσηκωμούς του μέλλοντος», επιμέλεια ΚΕ του ΚΚΕ

Η έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ επιχειρεί να φέρει τις νέες γενιές σε επαφή με τα γεγονότα της εποχής και να φωτίσει τη δύναμη και τις δυνατότητες του οργανωμένου μαζικού φοιτητικού και εργατικού-λαϊκού κινήματος.

Ο αναγνώστης μέσα από πλούσιο υλικό ζει από κοντά τι προηγήθηκε του μεγάλου ξεσηκωμού, αλλά και τις μέρες μέσα στο Πολυτεχνείο, ξετυλίγοντας το νήμα του ηρωικού αγώνα.