Ελαιοκαλλιέργεια: Πλοίο από την Καβάλα έφερε λιπάσματα για τη Μεσσηνία

Ελαιοκαλλιέργεια: Πλοίο από την Καβάλα έφερε λιπάσματα για τη Μεσσηνία

«Δύσκολη η χρονιά, αλλά του χρόνου αναμένεται μεγάλη παραγωγή»

Έντονη εμπορική κινητικότητα παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες στο λιμάνι της Καλαμάτας, καθώς πλοίο που ξεκίνησε από την Καβάλα ξεφόρτωσε στο χώρο 1.000 τόνους λιπάσματος. Αυτό βρίσκεται σε παλέτες που φορτώνονται σε νταλίκες και διανέμεται σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.

Το «Θάρρος» βρέθηκε στο σημείο και μίλησε με το γεωπόνο Δημήτρη Παναγιωτόπουλο, τομεάρχη Νοτίου Ελλάδος της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, για την εταιρεία, τη φετινή παραγωγή και την τιμή του ελαιολάδου, ενώ έδωσε συμβουλές προς τους παραγωγούς.

ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ
Μιλώντας για την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι είναι πλέον η μοναδική βιομηχανία παραγωγής λιπασμάτων στην Ελλάδα. Παράγει χημικό λίπασμα, δηλαδή κόκκο και όχι χαρμάνι, διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια της Ευρώπης και βρίσκεται στην Καβάλα, ενώ η έδρα της είναι στην Αθήνα, με τους εργαζομένους να ξεπερνούν τους 1.000.

Η εταιρεία εξάγει σε 18 χώρες, ενώ σε όλα τα Βαλκάνια έχει εμπορικό δίκτυο με έδρες και γεωπόνους. Μάλιστα, από τους 800.000 τόνους που παράγει το εργοστάσιο, πάνω από τους μισούς φεύγουν προς το εξωτερικό, με την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ να κατέχει το 50% της ελληνικής αγοράς.

Το συγκεκριμένο φορτίο
Σε ερώτηση για το φορτίο που είδαμε στην Καλαμάτα, μας είπε ότι ανέρχεται σε 1.000 τόνους, έφθασε με το καράβι από την Καβάλα, ενώ είχε προηγηθεί στάση στο Γύθειο, όπου επίσης ξεφορτώθηκαν 1.000 τόνοι. Τα συγκεκριμένα λιπάσματα είναι σύνθετα, αφού έχουν άζωτο, φωσφόρο και κάλιο, «στοιχεία που χρειάζεται η ελιά» σχολίασε.

Φθηνότερα φέτος τα λιπάσματα και η σημασία για την παραγωγή
Για τα λιπάσματα ο ίδιος σημείωσε ακόμη: «Φέτος τα λιπάσματα είναι φθηνά και η τιμή του λαδιού υψηλή. Έτσι οι παραγωγοί θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν λίπανση, ώστε τη νέα χρονιά, αφού φέτος δεν έχουν παραγωγή, να γεμίσουν τα δέντρα τους και να έλθει το αποτέλεσμα που θέλουν. Φέτος είναι μια πολύ καλή συγκυρία ο παραγωγός να προσέξει τα δέντρα του, αφού πέρυσι το τσουβάλι του λιπάσματος κόστιζε 24 με 25 ευρώ, ενώ φέτος θα κοστίζει 18».

Μια κατηγορία καλλιεργητών που επιστρέφει
Επιπρόσθετα, ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι φέτος εμφανίστηκε μια αγορά που είχε εξαφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια, την οποία αποτελούν οι ερασιτέχνες που είχαν αφήσει τα χωράφια τους και τώρα θα τα περιποιηθούν.

Η υψηλή τιμή και οι προβλέψεις
Μιλώντας για το ελαιόλαδο, εκτίμησε ότι η υψηλή τιμή θα διατηρηθεί, αφού η παραγωγή είναι μειωμένη, κάτι που συμβαίνει και στην Ιταλία και στην Ισπανία, ενώ αναμένεται να συμβεί και του χρόνου.

Όπως παρατήρησε ακόμη, τώρα υπάρχει μια μικρή πτώση της τιμής, κάτι που είναι λογικό, «αφού συμβαίνει πάντα όταν βγαίνει το πρώτο λάδι. Οι παραγωγοί θέλουν να πληρώσουν τους εργάτες, έχουν άλλα έξοδα, κι έτσι πωλούν. Αυτό το εκμεταλλεύεται η αγορά και κρατάει τις τιμές, όμως θα συνεχίσουν να είναι ανοδικές».

Οι αγορές του εξωτερικού και η κατάσταση στην Ελλάδα
Σε ερώτηση για τις άλλες χώρες που παράγουν ελαιόλαδο, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε ότι «η Τυνησία και το Μαρόκο πάντα καλλιεργούσαν, με φθηνό λάδι, αλλά επίσης τώρα έχουν υψηλές τιμές.

Η Τουρκία ναι μεν έχει λάδι, αλλά είναι πολύ υποβαθμισμένης ποιότητας, αφού έχει πολύ μεγάλες οξύτητες. Είναι τα λάδια τα βιομηχανικά, που στόχος τους είναι να γίνουν ραφινέ για να τα καταναλώσει ο κόσμος. Οι Ισπανοί έχουν πρόβλημα με την ξηρασία, κάτι που συμβαίνει και στην Ελλάδα, με την Κρήτη να φεύγει από την ελαιοκομική παραγωγή λόγω ξηρασίας».

Η Μεσσηνία, πρόσθεσε στη συνέχεια, θα είναι το νούμερο ένα για τα επόμενα χρόνια, όπως και η Λακωνία, με την ελιά πλέον να πηγαίνει βορειότερα λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η συμβουλή
Ως γεωπόνος, τέλος, συνέστησε στους παραγωγούς να ρίξουν φέτος σύνθετο λίπασμα, για να μπορέσουν να έχουν παραγωγή την επόμενη χρονιά, αφού και τότε οι τιμές θα είναι καλές. Το λίπασμα, υποστήριξε, αποτελεί το 30% της επιτυχίας, το άλλο 40% είναι το νερό και το υπόλοιπο 30% το κλάδεμα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση