Ένα Πρωτοδικείο ανά νομό και τα υπόλοιπα μεταβατικά, σκέφτεται το υπουργείο Δικαιοσύνης

Ένα Πρωτοδικείο ανά νομό και τα υπόλοιπα μεταβατικά, σκέφτεται το υπουργείο Δικαιοσύνης

Την περίπτωση να υπάρχει μόνο ένα Πρωτοδικείο ανά νομό και τα υπόλοιπα να λειτουργούν ως μεταβατικά Πρωτοδικεία, στα οποία θα γίνεται και εκδίκαση υποθέσεων, σημείωσε πως εξετάζεται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης των δικαστηρίων ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής, σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

Αυτό, στην περίπτωση της Μεσσηνίας, θα σήμαινε ότι το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας θα έπαυε να λειτουργεί με τη σημερινή μορφή (μεταξύ άλλων, δε θα είχε δικούς του δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς), αλλά ως μεταβατική έδρα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, με δικαστές και εισαγγελείς που θα πηγαινοέρχονταν…

Δικαστικά κτήρια
Για το νέο δικαστικό χάρτη ο κ. Αλεξανδρής μίλησε στο πλαίσιο του 26ου Forum Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα. Το θέμα που αναπτύχθηκε κατά την εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών ήταν «Η βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης μέσα από το δημόσιο διάλογο».

Ο κ. Αλεξανδρής επισήμανε ότι η απονομή της δικαιοσύνης είναι ένα πολύ δύσκολο στοίχημα, λέγοντας ότι έχουν γίνει πολλά βήματα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα και ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Ως προς τον τομέα των υποδομών, είπε: «Σκεφτόμαστε, ο υπουργός έχει δώσει τις σχετικές εντολές, να αλλάξει η φυσιογνωμία του ΤΑΧΔΥΚ, ώστε να μπορεί να ασχολείται με τα κτήρια και να φύγει αυτό το έργο από τους Έλληνες δικαστές».

Δικαστικός Χάρτης
Για τις κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, ο κ. Αλεξανδρής σημείωσε πως είναι 3.500, ενώ μίλησε για την πρόσληψη 500 ατόμων.

Ως προς το δικαστικό χάρτη που θα τεθεί σε διαβούλευση, υπογράμμισε πως τίποτα δεν είναι ακόμα βέβαιο για το πώς θα είναι, γιατί και «οι προτάσεις εκείνων που εισηγούνται είναι διαφορετικές. Απαντάμε σε τρία διαφορετικά σενάρια. Όχι μόνο στο σενάριο για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, μαζί δηλαδή Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία στον πρώτο βαθμό». Κι αυτό, γιατί έχει ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος με τους δικαστές για κατάργηση των Ειρηνοδικείων και ενσωμάτωσής τους με τα Πρωτοδικεία.

Ανέφερε, τέλος, πως υπάρχει σκέψη για ένα Πρωτοδικείο ανά νομό, χωρίς αυτό να επιφέρει την κατάργηση των υπολοίπων. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μεταβατικά Πρωτοδικεία, στα οποία θα γίνεται και εκδίκαση υποθέσεων.

Της Βίκυς Βετουλάκη