Η ΤΕΡΝΑ… αδειάζει τα ταμεία των Δήμων της Μεσσηνίας

Η ΤΕΡΝΑ… αδειάζει τα ταμεία  των Δήμων της Μεσσηνίας

Ζητά περισσότερα χρήματα για “υπερβάλλουσες ποσότητες” σκουπιδιών

Άκρως αποκαλυπτική η προχθεσινή σύσκεψη στην Τρίπολη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, με θέμα «την υπερβάλλουσα ποσότητα απορριμμάτων» που προωθήθηκαν προς διαχείριση στη μονάδα της Αρκαδίας (Παλαιόχουνη).

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, Σταύρος Αργειτάκος, εκπρόσωποι της διαχειρίστριας εταιρείας (ΤΕΡΝΑ) και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, εξετάστηκε η κατάσταση που διαμορφώνει το γεγονός ότι προωθήθηκαν στη μονάδα της Παλαιόχουνης για διαχείριση επιπλέον 40.000 τόνοι απορριμμάτων από την προσδιορισμένη μέγιστη προς διαχείριση ποσότητα την οποία προβλέπει η ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα).

Επιπλέον, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης «εκφράστηκε η εκτίμηση ότι και στις τρεις μονάδες διαχείρισης αναμένεται ότι θα προωθηθούν υπερβάλλουσες ποσότητες απορριμμάτων, για τις οποίες -στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ- προβλέπεται ειδικό αντίτιμο».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι της Μεσσηνίας, αν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και στη μονάδα διαχείρισης της Καλλιρρόης προωθηθούν υπερβάλλουσες ποσότητες, θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερα χρήματα στη διαχειρίστρια εταιρεία, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους δημότες τους.

Σημειώνεται ότι ήδη στη Μεσσηνία, και όχι μόνο, οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται για το υψηλό αντίτιμο που καλούνται να καταβάλουν στην ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, κάνοντας λόγο για υπέρογκα ποσά, που για να καλυφθούν απαιτούνται νέες αυξήσεις δημοτικών τελών.

Δήλωση Νίκα

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος τόνισε ότι την τελική απόφαση για το αντίτιμο όσον αφορά στην επιπλέον ποσότητα θα λάβει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, ενώ προσέθεσε ότι η λύση του προβλήματος είναι η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που προωθούνται στην κεντρική διαχείριση.

«Η αντιμετώπιση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη μείωση της ποσότητας -άρα και του βάρους- των απορριμμάτων που προωθούνται για διαχείριση στις τρεις μονάδες. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά από την εφαρμογή της ανακύκλωσης στην πηγή, κάτι που πρέπει να αποτελέσει το βασικό στόχο του κάθε Δήμου και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου να μειώσουν τη δαπάνη τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Φυσικά, εξυπακούεται ότι οι κάδοι των σύμμεικτων δεν προορίζονται ούτε για μπάζα ούτε για κλαδέματα, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται να υπάρχει εποπτεία από πλευράς Δήμων στους εν λόγω κάδους.

Θα πρέπει δε να συμμετάσχει και ο κόσμος στην προσπάθεια αυτή, ώστε να περιοριστεί το κόστος της διαχείρισης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σύσκεψη κατατέθηκαν οι απόψεις της διαχειρίστριας εταιρείας ως προς το αντίτιμο για την επιπλέον ποσότητα, ενώ προσδιορίστηκε μία ακόμα σύσκεψη -την ερχόμενη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου- με τη συμμετοχή επίσης των τεχνικών και νομικών συμβούλων της Περιφέρειας, κι ενώ θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ.