ΙΕΚ Ορίζων: Πρώτο βραβείο για σπουδαστές μαγειρικής σε διαγωνισμό την Ολλανδία

ΙΕΚ Ορίζων: Πρώτο βραβείο για σπουδαστές  μαγειρικής σε διαγωνισμό την Ολλανδία

Στο πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ220 – VET “Tourism Education of the Future” συμμετέχει το ΙΕΚ Ορίζων, στο πλαίσιο του οποίου οργανώθηκε και υλοποιήθηκε ο διαγωνισμός μαγειρικής Blended Skills Competition σε δύο χώρες συγχρόνως, Ολλανδία και Πορτογαλία.

Κύριος στόχος του προγράμματος αποτελεί η δημιουργία καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων στην παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό, μέσω της ανάπτυξης δραστηριοτήτων αναβάθμισης δεξιοτήτων για σπουδαστές και εκπαιδευτές.

Οι δε εταίροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα χαρτογραφούν τις ανάγκες του τουριστικού περιβάλλοντος και σχεδιάζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μέλλοντος.

Όπως περιγράφεται: «Ο διαγωνισμός αυτός ήταν χωρισμένος σε δύο μέρη. Το πρώτο ήταν το διαδικτυακό κομμάτι, όπου οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τον εαυτό τους, τα σημαντικότερα στοιχεία της χώρας τους και τη γαστρονομία της με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών Τίνας Γιαννακέα, Κωνσταντίνου Ανδριανόπουλου και Μιχάλη Σκαρπαλέζου. Το δεύτερο μέρος έγινε δια ζώσης, όπου οι σπουδαστές διαγωνίστηκαν στη μαγειρική, συνοδεία και καθοδήγηση των εκπαιδευτών της σχολής, Μιχάλη Σκαρπαλέζου και Κωνσταντίνου Ανδριανόπουλου.

Επίσης, κατά το χρονικό διάστημα 13-17 Νοεμβρίου  και στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Τουριστική Εκπαίδευση του Μέλλοντος (TEF)”, η ομάδα εκπαιδευτών και σπουδαστών του Τμήματος Μαγειρικής Τέχνης του ΙΕΚ Ορίζων είχε τη μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψει στο Zwolle της Ολλανδίας. Εκεί, στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος Landstede,  πραγματοποιήθηκε το διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος Blended Skills Competition 2023, στον οποίο έλαβαν μέρος oι σπουδαστές Κωνσταντίνος Τσέλιος, Βαγγέλης Κασδαγλάκης και Δημήτρης Κουτρουμάνης.

Στο συγκεκριμένο πενθήμερο, αποστολές από τρεις κορυφαίους ευρωπαϊκούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, όπως το CeBanc (San Sebastian Ισπανία), το Landstede (Zwolle Ολλανδία) και το ΙΕΚ Ορίζων (Καλαμάτα), είχαν την ευκαιρία μέσα από πρότυπες δράσεις, βιωματικά σεμινάρια hands-on και το διαγωνιστικό μέρος να ανταλλάξουν εμπειρίες, τεχνογνωσία και δεξιότητες.

Η εκπαιδευτική αποστολή του ΙΕΚ Ορίζων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει γαστρονομικές κουλτούρες άλλων χωρών, να παρασκευάσει και να γευθεί εμβληματικά πιάτα από κουζίνες, όπως η ολλανδική, η ισπανική, η ιταλική και της Ινδονησίας, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ομαδικές δράσεις και να επισκεφτεί τα τουριστικά αξιοθέατα του Zwolle και του Amsterdam.

Κορυφαία στιγμή του εκπαιδευτικού ταξιδιού ήταν η επίσκεψη στο μοναδικό τριάστερο Michelen εστιατόριο της Ολλανδίας, το εμβληματικό “De Librije”, που εδώ και δεκατρία χρόνια καταφέρνει και διατηρεί την κορυφαία διεθνή αξιολόγηση των τριών αστέρων.

Οι σπουδαστές ξεναγήθηκαν στις κουζίνες και τους χώρους του και ενημερώθηκαν αναλυτικά για τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του.

Το δε κόστος ενός δείπνου, για το μενού των 8 πιάτων, ξεπερνά τα 480 ευρώ κατ’ άτομο (!), αν όμως η συγκεκριμένη τιμή δε σας πτοεί, σίγουρα θα στεναχωρηθείτε αν μάθετε ότι ελεύθερο τραπέζι υπάρχει μόνο έπειτα από 14 μήνες! Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας κανένα εστιατόριο δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει αυτή την αξιολόγηση, όμως η ελληνική γαστρονομία διαθέτει ένα εστιατόριο (DELTA Αθήνα) με δύο αστέρια και έντεκα με ένα μόνο αστέρι.

Επιστρέφοντας οι σπουδαστές έφεραν στις αποσκευές τους το 1ο Βραβείο του Μαγειρικού Διαγωνισμού, το χρηματικό έπαθλο και τα επαγγελματικά μαχαίρια που κέρδισαν! Η ομάδα του δευτεροετούς σπουδαστή Κωνσταντίνου Τσέλιου ήταν αυτή που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία της κριτικής επιτροπής.

Ο τουρισμός είναι ο δυναμικότερος, καινοτόμος και πλέον εξωστρεφής τομέας της ελληνικής οικονομίας. Σε μια περίοδο που η Μεσσηνία εξελίσσεται σε έναν από τους ισχυρότερους επενδυτικούς πόλους και σε έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους προορισμούς της Μεσογείου, τα τουριστικά επαγγέλματα μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος κι αποκτούν ζωτική σημασία για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή.

H παραπάνω καινοτόμα δράση του ΙΕΚ Ορίζων και των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά αναδεικνύει το πνεύμα εξωστρέφειας και το συγκριτικό πλεονέκτημα της εμπειρίας των 30+ χρόνων του εκπαιδευτικού οργανισμού και της βαθιάς γνώσης του τομέα της εκπαίδευσης».