Καλαμάτα: Δύο συγκεντρώσεις απόψε για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Καλαμάτα: Δύο συγκεντρώσεις απόψε για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Από τις προηγούμενες μέρες έχουμε γράψει για τις δύο συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν απόψε στις 18:30 σε Πλατεία 23ης Μαρτίου και Κεντρική Πλατεία, ακολουθούν κάποια ακόμα καλέσματα.

Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεσσηνίας
Κάλεσμα στη σημερινή εκδήλωση μνήμης στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου απευθύνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεσσηνίας:

«Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ένα γεγονός-σταθμό στους αγώνες του λαού για Δημοκρατία και Ελευθερία. Ένα γεγονός που έμελλε να καθορίσει την Ιστορία της χώρας, θέτοντας τα θεμέλια για την ανατροπή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών και τη μεταπολίτευση.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν υπήρξε μόνο μία μαζική εναντίωση των νέων της εποχής απέναντι στο ολοκληρωτικό καθεστώς της 21ης Απριλίου. Ήταν, επίσης, ένα κίνημα διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής και μιας δικαιότερης κοινωνίας, ένα αίτημα που εκφράστηκε ξεκάθαρα μέσα από το ιστορικό σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία -Ελευθερία”.

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν σήμερα απολύτως ζωντανά. Σε μια συνθήκη που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά, εξαιτίας μιας πολιτικής εξουσίας που στηρίζει τα συμφέροντα των λίγων αντί των πολλών. Σε μια συνθήκη που οι ατομικές ελευθερίες και η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών είναι σε κίνδυνο, εξαιτίας νέων δικτύων επιτήρησης και παρακολουθήσεων. Την ίδια στιγμή, ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι τραγικά επίκαιρος, τις ημέρες που γινόμαστε μάρτυρες μίας ακόμη αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας. Όσο και αν κάποιοι επιθυμούν να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα του 1973 και να συσκοτίζουν τα μηνύματα της ιστορικής εξέγερσης, το Πολυτεχνείο πλανάται σαν σκιά τα τελευταία 50 χρόνια πάνω από την Ιστορία, για να θυμίζει ότι τίποτα δε χαρίζεται στο λαό, εάν ο ίδιος δεν το διεκδικήσει.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεσσηνίας καλεί τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, τους πολίτες της Μεσσηνίας, στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που διοργανώνουν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και άλλοι μαζικοί φορείς του νομού, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023, στις 6.30 το απόγευμα».


Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών Νομού Μεσσηνίας

«Όλοι στη συγκέντρωση για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου την Παρασκευή 17 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου» προτρέπει το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών Νομού Μεσσηνίας.

«Τιμάμε», σχολιάζεται, «όλους τους αγωνιστές που έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους κατά της χούντας. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενους που αγωνίστηκαν για τρεις ημέρες με ηρωισμό και αυτοθυσία κόντρα στο φόβο που προκαλούσε το καθεστώς της χούντας. Οι εξορίες και τα βασανιστήρια δε λύγισαν τον λαό, ο οποίος έδωσε ένα μεγάλο χτύπημα που κλόνισε τη χούντα. Η χούντα εξυπηρέτησε πολύ καλά τους Αμερικάνους αλλά και τους ντόπιους τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομηχάνους οι οποίοι επιδίωκαν να “ξεμπερδέψουν” με τα εργατικά δικαιώματα και το συνδικαλισμό.

Ο λαός, όμως, δεν έσκυψε το κεφάλι και μας έδειξε ότι ακόμα και στους πιο σκοτεινούς καιρούς υπάρχει φως. Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος, αν ο λαός πάρει απόφαση να παλέψει οργανωμένα μέσα από το κίνημα του!

Το σύνθημα: Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι επίκαιρο, ειδικά την εποχή που λόγω της συμμετοχής μας εμπλεκόμαστε σε μεγάλους ανταγωνισμούς και πολεμικές συγκρούσεις για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, από την Ουκρανία μέχρι την Παλαιστίνη. Με τις παροχές λιμανιών και βάσεων στο ΝΑΤΟ η χώρα μας γίνεται θύτης άλλων λαών και πιθανός στόχος αντιποίνων.

Γι’ αυτό απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από Ε.Ε.-ΝΑΤΟ. Παράλληλα, εκφράζουμε την συμπαράσταση μας και την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό και στον αγώνα που δίνει εδώ και χρόνια για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Τώρα τερματισμός της σφαγής και άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων του Ισραήλ από την Παλαιστίνη. Καμία εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, της ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη Γάζα.

Το σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι επίκαιρο και σήμερα, γιατί διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ιδιωτικοποιούν την παιδεία και υγεία, καταστέλλουν τα δικαιώματά μας, ποινικοποιούν τους αγώνες μας. Οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τους χαμηλούς μισθούς και την εργασιακή ζούγκλα. Μας δείχνει το δρόμο ότι μόνο ο Λαός μπορεί να σώσει το Λαό».