Κέντρο Κοινότητας: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το σχολικό εκφοβισμό

Κέντρο Κοινότητας: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το σχολικό εκφοβισμό

Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά από τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Καλαμάτας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης με στόχο την ενημέρωση και πρόληψη των μαθητών/τριών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για τη νέα σχολική χρονιά με μαθητές της Ε΄ τάξης του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας με θέμα: “Σχολικός Εκφοβισμός”.

Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός;

Η εκφοβιστική συμπεριφορά είναι μια συνειδητή επιθετική πράξη, στάση ή χειρισμός εναντίον ενός ατόμου ή αριθμών ατόμων και επιχειρείται από ένα ή περισσότερα άτομα. Μπορεί να διαρκεί για σύντομη χρονική περίοδο ή για ολόκληρα χρόνια και χαρακτηρίζεται από κατάχρηση εξουσίας.

Ο δράστης έχει σκοπό να βλάψει το παιδί –στόχο και δε φοβάται την αντεκδίκηση, διότι βασίζεται στην αδυναμία του παιδιού. Τα κύρια χαρακτηριστικά της εκφοβιστικής συμπεριφοράς είναι ότι ο δράστης συνήθως υπερέχει του παιδιού-στόχου σε ό,τι αφορά τη σωματική δύναμη, υπάρχει δηλαδή ανισότητα στη δύναμη. Επίσης, είναι σκόπιμη συμπεριφορά και συνήθως οι εκφοβιστικές πράξεις είναι επαναλαμβανόμενες.

Υπάρχουν διάφορες μορφές εκφοβισμού. Ο λεκτικός εκφοβισμός περιλαμβάνει τη συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων και χρησιμοποιεί σταθερά ένα άτομο ως στόχο πειραγμάτων, κάνοντάς το περίγελο. Ο σωματικός εκφοβισμός και βία περιλαμβάνει σπρωξίματα, σκουντήματα, αγκωνιές, κλοτσιές, τρικλοποδιές κ.τ.λ. Ο εκφοβισμός με εκβιασμό περιλαμβάνει την εκούσια απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων, η οποία συνοδεύεται από απειλές, ή και τον εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις – για παράδειγμα, να διαπράξει κλοπή ή βανδαλισμό ιδιοκτησίας.

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyber-bullying) περιλαμβάνει την αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνυμάτων SMS.

Επίσης υπάρχουν πολλές μορφές έμμεσου εκφοβισμού κατά τον οποίο ο θύτης προσπαθεί να απομονώσει κοινωνικά κάποιο άτομο ή το αγνοεί ή ακόμα επιχειρεί να πείσει τους άλλους να αισθανθούν αντιπάθεια γι’ αυτό, διαδίδοντας κακόβουλες φήμες και ψεύδη.