Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας Καλαμάτας: “Στόχος μας να άρουμε το ταμπού γυναικών που δέχονται βία”

Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας Καλαμάτας: “Στόχος μας να άρουμε το ταμπού  γυναικών που δέχονται βία”

Αναφέρεται με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Σταθερά αυξημένο είναι το ποσοστό γυναικών που ζητούν βοήθεια στο Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας.

Αναφερόμενες στη δεκαετή λειτουργία του Κέντρου στην Καλαμάτα, το οποίο εξυπηρετεί τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, η κοινωνική λειτουργός Μαρία Στρατάκου και η κοινωνιολόγος Σοφία Κατσίποδα έκαναν λόγο στο «Θ» για περίπου 800 περιστατικά γυναικών οι οποίες έχουν φθάσει να ζητήσουν βοήθεια, με αφορμή περιστατικό έμφυλης βίας που είχαν δεχθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες, η αύξηση του αριθμού των γυναικών που ζητούν βοήθεια από τις αρμόδιες συμβουλευτικές δομές οφείλεται στο ότι «πλέον μιλούν αρκετά περισσότερο για ό,τι αντιμετωπίζουν, ενώ βοηθητικό είναι ότι υπάρχει και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας».

Όπως εξηγούν στη συνέχεια: «Το φαινόμενο της βίας υπήρχε από πάντα και, δυστυχώς, θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Το θέμα είναι ότι τώρα βγαίνει πιο πολύ προς τα έξω και εμείς αυτό θέλουμε να πετύχουμε: να άρουμε το ταμπού των γυναικών που δέχονται βία».

Δυνατότητα απομακρυσμένης συμβουλευτικής

Μάλιστα, καθότι το Κέντρο Συμβουλευτικής είναι το μοναδικό που καλύπτει τέτοιου είδους περιστατικά σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας, όπως και της Λακωνίας, υπάρχει η δυνατότητα για οποιαδήποτε γυναίκα θύμα βίας να απευθυνθεί σε αυτό και να δεχθεί συμβουλευτική βοήθεια εξ αποστάσεως.

Στην κατεύθυνση της καλύτερης παροχής υπηρεσιών από πλευράς του Κέντρου, άλλωστε, εντάσσεται και ο σχεδιασμός να γίνονται συνεδρίες μέσω βίντεο-κλήσης. Κάτι τέτοιο αναμένεται να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία της συμβουλευτικής.

Έκκληση βοήθειας και οι παροχές

Τη σπουδαιότητα να βγουν από τον –πολλές φορές- φαύλο κύκλο της βίας και να ζητήσουν βοήθεια επισημαίνει από την πλευρά της η κα Σοφία Κατσίποδα, σημειώνοντας ότι «στο Κέντρο πλαισιώνουμε τη γυναίκα σε πολλά επίπεδα. Πέραν του ψυχολογικού, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, υπάρχει και η κοινωνική και εργασιακή στήριξη, που είναι κομμάτια που ενδυναμώνουν τη γυναίκα».

Κλείνοντας, υπογραμμίζουν πως τα περιστατικά που έχουν ζητήσει βοήθεια από το Κέντρο Συμβουλευτικής έχουν να κάνουν περισσότερο με ενδοοικογενειακή βία, δηλαδή με βία από σύζυγο, πρώην σύζυγο, σύντροφο ή πρώην σύντροφο.

Χρ.Μ.


Με μια ματιά

• 1 στις 3 γυναίκες στην Ε.Ε. έχει υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω
• 1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία από το σύντροφό της
• 1 στις 8 γυναίκες έχει υποστεί οικονομική βία από το σύντροφό της
• 1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού
• 1 στις 3 γυναίκες έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο χώρο εργασίας
• 1 στις 5 νεαρές γυναίκες, μεταξύ 18-29 ετών, έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο διαδίκτυο
• 1 στις 5 γυναίκες έχει βιώσει stalking (εξακολουθητική παρακολούθηση)
• 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας στην Ε.Ε.


Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας – 2721 099212