Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων

Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων

«Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου (κάλπης), ουδέν λάθος αναγνωρίζεται»

Σχετικά με τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, για την αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας σχολιάζει πως «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου (κάλπης) ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».

«Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλος στην Πανελλήνια Σύνοδο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που έγινε στην Καλαμάτα, αποφάσισε να πει την αλήθεια, την οποία πληρώνουμε πολύ ακριβά» σημειώνεται.

Και συμπληρώνεται: «Έπεσε από τα σύννεφα ο κ. Βασιλόπουλος. Δεν έχει καμία σχέση, λέει, η τιμή που πληρώνουμε με αυτή που είχε ακουστεί από τους εκπροσώπους της εταιρείας, που κυμαινόταν από 63 ευρώ αρχικά έως 69 ευρώ τελευταία.

Είπε ο κ. δήμαρχος ότι από 60 ευρώ τον τόνο που πληρώναμε, τώρα με την κεντρική διαχείριση θα πληρώνουμε 92,28 ευρώ τον τόνο, χωρίς το κόστος της μεταφοράς. Το οποίο, αν αναθέσουμε σε εργολάβο, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι κάτω από 37 ευρώ τον τόνο. Σύνολο 130 ευρώ τον τόνο χωρίς το τέλος ταφής. Τώρα κατάλαβε ότι το κόστος για όλους τους Δήμους είναι δυσβάσταχτο γιατί εκτός από τη διαχείριση έχουν και τον εξοπλισμό τους (οχήματα, μηχανήματα, κάδους) που πρέπει να συντηρούν και να ανανεώνουν με τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν!

Είχε ακουστεί από κάποιους εκπροσώπους της εταιρείας ότι το κόστος θα είναι 63 ευρώ είπε ο κ. Βασιλόπουλος.

Τις τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου δεν τις άκουσε; Τις δεκάδες τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας δεν τις άκουσε;

Τις εισηγήσεις που έρχονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για την κεντρική διαχείριση τις διάβαζε; Όλα αυτά δεν τα άκουσε.

Στον πρώτο λογαριασμό που υπόγραψε για να πληρωθεί η ΤΕΡΝΑ τον Ιούλιο, πρώτο μήνα λειτουργίας της κεντρικής διαχείρισης από την ΤΕΡΝΑ, δεν είδε ότι για 2.468 τόνους απορριμμάτων πληρώσαμε 259.000 ευρώ, δηλαδή 104,94 ευρώ τον τόνο χωρίς τη μεταφορά;

Στην ομιλία του στη σύνοδο των ΦΟΣΔΑ είπε ακόμη ο κ. Βασιλόπουλος ότι ο ΦΟΣΔΑ και η εταιρεία θα πρέπει να συνεργασθούν στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων και όχι των συνεχιζόμενων αυξήσεων. Αφού μας έδεσαν πισθάγκωνα με μια λεόντειο σύμβαση, τώρα εκλιπαρεί την εταιρεία για τη μείωση του κόστους. Έχει αντιληφθεί ότι τα 130 ευρώ τον τόνο είναι προσωρινό. Προήγγειλε ο ίδιος την επερχόμενη αύξηση.

Μίλησε ο κ. Βασιλόπουλος και για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και για την ενίσχυση όλων των ρευμάτων της ανακύκλωσης. Δε θα έχει ακούσει τίποτα φαίνεται για τις ποσοτικές και ποιοτικές ρήτρες της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ. Όταν ήρθε ο πρώτος λογαριασμός από την ΤΕΡΝΑ, ένα μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές, σε ανακοίνωσή μας αναφέραμε χαρακτηριστικά:

“Ας μας πει ο κ. δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος, καθώς και οι άλλοι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι που έχουν συμφωνήσει με τη διαχείριση των απορριμμάτων από την ΤΕΡΝΑ, ποιος θα πληρώσει την νύφη μετά τις εκλογές”.

Δε θα επαναφέρουμε την ερώτηση, γιατί γνωρίζουμε την απάντηση. Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου (κάλπης), ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Καλούμε όλους εργαζομένους της πόλης και των χωριών του Δήμου μας, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις εκλογές, να αγωνιστούμε και να απαιτήσουμε να μην περάσει το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων στις πλάτες μας μέσα από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

Η υπόθεση της αύξησης της τιμής των απορριμμάτων αφορά πρώτα και κύρια το λαϊκό κόσμο, που στενάζει κάτω από το βάρος της ακρίβειας, της ανεργίας, των χαμηλών μισθών, των δημοτικών τελών και των φόρων. Τα εργατικά-συνταξιοδοτικά σωματεία, οι επαγγελματικοί, εμπορικοί και επιστημονικοί σύλλογοι να αντιδράσουν σε μια τέτοια αύξηση, που θίγει πρώτα από όλα τα μέλη τους και το λαό».