Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: Πανωπροίκι 8 εκατομμυρίων στην ΤΕΡΝΑ και έπεται συνέχεια

Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: Πανωπροίκι 8 εκατομμυρίων  στην ΤΕΡΝΑ και έπεται συνέχεια

«Νέο πανωπροίκι 8 εκατομμυρίων ευρώ στην ΤΕΡΝΑ αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή και ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στην τελευταία του συνεδρίαση» όπως σημειώνει η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου σε παρέμβασή της.

«Έχει προηγηθεί ουσιαστικά με απευθείας ανάθεση στην ΤΕΡΝΑ», σχολιάζεται ακόμα, «η κατασκευή των κόμβων και των οδών πρόσβασης στα σκουπιδοεργοστάσια και στους ΧΥΤΥ σε Παλαιόχουνη, Καλλιρρόη και Σκάλα, προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το νέο πανωπροίκι 8 εκατομμυρίων ευρώ αφορά στην ικανοποίηση τριών από τις πέντε απαιτήσεις της ΤΕΡΝΑ για αποζημιώσεις λόγω μεταβολής της νομοθεσίας. Για τις άλλες δύο προφανώς η εταιρεία θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να πάρει άλλα 2 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις που ζητά.

Όμως, οι τέσσερις από τις πέντε απαιτήσεις αφορούν υποχρεώσεις της εταιρείας που ανάγονται σε προγενέστερο χρόνο από το χρόνο υπογραφής της ΣΔΙΤ (της σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Συγκεκριμένα, η ΣΔΙΤ υπογράφηκε το 2018 και οι υποχρεώσεις της εταιρείας για ανίχνευση ραδιενεργών υλικών σε όλες τις μονάδες, για παραγωγή κομπόστ και χωνεύματος τύπου Α και για διπλή στεγάνωση στο ΧΥΤΥ της Καλλιρρόης, απορρέουν από προγενέστερες διατάξεις, το 2014, και από υποχρεώσεις από την ένταξη του σκουπιδοεργοστασίου και του ΧΥΤΥ στη Σκάλα σε περιοχή Natura από το 2017.

Υπογράφει τη ΣΔΙΤ η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη με αυτά τα κενά και τα παράθυρα, πληρώνει η Περιφερειακή Αρχή Νίκα και σιωπά ένοχα ο νέος περιφερειάρχης κύριος Πτωχός, που υποτίθεται ότι διαφωνούσε το 2016 όλη η Ν.Δ. στην Πελοπόννησο με τους όρους του διαγωνισμού και τις ΣΔΙΤ.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ΣΔΙΤ σημαίνει: πληρώνει ο λαός για την κατασκευή των έργων, ξαναπληρώνει για τη χρήση τους και ξαναπληρώνει με τα πανωπροίκια, για να έχει εγγυημένη κερδοφορία, βρέξει-χιονίσει, ο καπιταλιστικός όμιλος.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν να πληρώσουν τίποτα. Να γυρίσουν το λογαριασμό σε αυτούς που ευθύνονται, στις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, στις κυβερνήσεις της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που ευθύνονται με τα νομοθετήματά τους, τις υπογραφές τους και τις ανοχές τους, αν όχι τη στήριξή τους».