Μεσσηνία: Αυτοθυσία ιατρών και νοσηλευτών για «να σταθεί όρθια» η Δημόσια Υγεία

Μεσσηνία: Αυτοθυσία ιατρών και νοσηλευτών για «να  σταθεί όρθια» η Δημόσια Υγεία

Στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) συμμετέχουν και οι υγειονομικοί του Νοσοκομείου Καλαμάτας, οι οποίοι χθες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική είσοδο του Ιδρύματος, ενώ τη στήριξη τους δήλωσαν φορείς και σωματεία.

Βασικό τους αίτημα είναι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Τοποθετήσεις
Η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας, Χρυσάνθη Μάλλιου, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή δημόσια υγεία και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν, αφού αυτό αποτελεί την απόλυτη ασφάλεια.

Μιλώντας για τη Μεσσηνία, είπε ότι παρά τα προβλήματα οι ιατροί καταφέρνουν να παρέχουν στους πολίτες υψηλής ποιότητας παροχές υγείας. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το 2023 έχουν γίνει 4.000 χειρουργεία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και περίπου 700 σε αυτό της Κυπαρισσίας. Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο έχουν γίνει 500 στεφανιογραφίες και 150 αγγειοπλαστικές, ενώ λειτουργούν τρεις ΜΕΘ στα δυο Ιδρύματα. Επίσης, λειτουργούν πολλά εξωτερικά ιατρεία με πολλές ειδικότητες, όπως και ειδικά ιατρεία.

Τα παραπάνω, σχολίασε, είναι απόλυτη αναγκαιότητα για το νομό και πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν, όμως για να συμβεί αυτό, έπρεπε ήδη να έχουν παρθεί μέτρα, «αλλά, έστω και σήμερα, αυτό πρέπει να γίνει».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι για να υπάρχουν αυτές οι υψηλές παροχές υγείας ιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι «δίνουν από τους εαυτόν τους, από τις σάρκες τους, δουλεύοντας με εφεδρείες και υπερβαίνοντας τις δυνάμεις τους».

Με τη σειρά του ο γραμματέας του Σωματείου, Μανώλης Μάκαρης, παρατήρησε ότι με αυτές τις κινητοποιήσεις απαιτούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το ΕΣΥ, να λυθούν τα προβλήματα με τις κενές θέσεις ιατρών, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, όπως και να λυθούν τα ζητήματα που αφορούν στις πληρωμές των εφημεριών.

Ειδικότερα για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, ο κ. Μάκαρης είπε ότι διεκδικούν να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις ιατρών προς άλλα νοσοκομεία, καθώς αυτό δεν αποτελεί λύση για την υποστελέχωση.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι το νοσοκομείο συνεχίζει να προσφέρει υψηλού επίπεδου παροχές υγείας σε μια μεγάλη περιφέρεια, με τις ανάγκες να αυξάνονται, ενώ έκανε γνωστό ότι πλέον φτάνουν στην Καλαμάτα ασθενείς από άλλους νομούς, αφού τα εκεί νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα.

Παρά τα προβλήματα, εξήγησε, οι γιατροί καλύπτουν καθημερινά τις αυξημένες εφημερίες, παρέχοντας στο νομό την απαραίτητη ασφάλεια, «με τη μετακίνηση έστω και ενός ιατρού να αποτελεί επισφάλεια».

Μιλώντας για τις θέσεις που προκηρύσσονται και δεν καλύπτονται, το Σωματείο προτείνει να θεσπιστούν ειδικά κίνητρα.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις ιατρών στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, ενώ ζήτησε να αλλάξει το οργανόγραμμα του πρώτου νοσοκομείου, ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, ο Σταύρος Σφήκας εξέφρασε τη λύπη του για πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει, ενώ επανέλαβε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι η υποστελέχωση, αναφέροντας ότι στις κλινικές του ιδρύματος αυτή αγγίζει το 50%.

Οι ιατροί πλέον έχουν εξαντληθεί, με τις προσλήψεις να έχουν μείνει πίσω, ενώ τα κίνητρα που δίδονται σε ιατρούς για να δουλέψουν στο ΕΣΥ δεν αρκούν, με τον κ. Σφήκα να παρατηρεί ότι «σταδιακά υπάρχει έκπτωση των λειτουργιών του νοσοκομείου παρά τις προσπάθειες των εργαζόμενων σε αυτό ιατρών».

Κλείνοντας απηύθυνε έκκληση για βοήθεια από τη διοίκηση, την Περιφέρεια και το κράτος, ώστε να γίνουν πράγματα που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Δημήτρης Τσιλίκας, είπε ότι πέρα από τα διαχρονικά αιτήματα που απασχολούν τους εργαζομένους στην υγεία, ήρθε να προστεθεί το αίτημα απόσυρσης του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, καθώς θα επιφέρει συρρίκνωση των νοσοκομειακών ψυχιατρικών δομών. Οι οργανικές θέσεις του προσωπικού, συμπλήρωσε, θα ανήκουν στην ΥΠΕ, όπου θα υπάρχει μια διεύθυνση που θα συμπεριλαμβάνει τις Δημόσιες Ψυχικές Μονάδες, τις ΜΚΟ και τις ιδιωτικές.

Κλείνοντας, παρατήρησε ότι το Σωματείο απαιτεί να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα τμήμα κλινικής νοσοκομείου και να μην μπουν ιδιώτες.

Στηρίξεις
Μεταξύ άλλων, το «παρών» στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έδωσε ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας Δημήτρης Φαββατάς, δηλώνοντας ότι το Νομαρχιακό Τμήμα στηρίζει τις κινητοποιήσεις στις Δομές Υγείας και ζητά από την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να εναχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Όπως συμπλήρωσε, η υγεία τόσο σε επίπεδο Μεσσηνίας όσο και σε όλη τη χώρα νοσεί, με απλό κόσμο από το υστέρημά του να προσπαθεί να βοηθήσει με δωρεές και ασθενοφόρα, κάτι που προκαλεί λύπη, αφού είναι πράγματα που θα έπρεπε να κάνει η Πολιτεία.

Εκ μέρους της Επιτροπής Συνεργαζόμενων Οργανώσεων Συνταξιούχων, ο Λάζαρος Λαζαρακόπουλος ανέφερε ότι το κομμάτι της υγείας αφορά τους πάντες. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή είναι δίπλα στους ιατρούς και στα αιτήματά τους. Πρόσθεσε, δε, ότι τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν έκοψαν συντάξεις και μισθούς, ενώ απαξίωσαν το ΕΣΥ, γι’ αυτό και πρέπει άμεσα να βρεθούν λύσεις.

Τέλος, η Σταυρούλα Στραβάκου, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων των ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, δήλωσε ότι στέκονται δίπλα στους νοσοκομειακούς ιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και όλους τους εργαζομένους στις Δομές Υγείας που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Κατά την ίδια, τα τελευταία μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας αποσκοπούν στη σταδιακή κατάργηση της δημόσιας παροχής φροντίδας, υγείας και περίθαλψης και την εμπορευματοποίησή της.

Κλείνοντας είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει από κοινού αγώνας, τοποθετώντας τη συλλογική υγεία της κοινωνίας στο επίκεντρο και όχι την κερδοφορία του ανθρώπινου πόνου, όπως το κράτος και οι καπιταλιστές επιχειρούν διαχρονικά.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση