Μεσσηνία: Επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων και προσέλευση κόσμου στα φαρμακεία

Μεσσηνία: Επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων και προσέλευση κόσμου στα φαρμακεία

Έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά ακόμα υπάρχουν

Από την πρώτη κιόλας ημέρα διάθεσης άρχισε η προσέλευση κόσμου στα φαρμακεία της Μεσσηνίας, προκειμένου να εμβολιασθεί με το αντιγριπικό εμβόλιο. Πλέον αυτό διατίθεται δωρεάν για όλους τους πολίτες και χωρίς ιατρική συνταγή, πλην ειδικών περιπτώσεων, όπως μας εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Σταύρος Σταυρόπουλος.

Ωστόσο, παραμένουν οι ελλείψεις σε ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων, οι οποίες όμως, όπως μας διευκρίνισε ο γραμματέας του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Μουτεβελής, έχουν περιορισθεί και πλην ελαχίστων περιπτώσεων αντιμετωπίζονται επιτυχώς με τα γενόσημα σκευάσματα.

Ανταπόκριση κόσμου
Εδώ και δεκατρία χρόνια ο αντιγριπικός εμβολιασμός γινόταν με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά κυκλοφορούν δύο τύποι εμβολίων: τα συμβατικά, δηλαδή αυτά που κυκλοφορούσαν κάθε χρόνο, και τα νέου τύπου εμβόλια, που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Σταυρόπουλος, σημείωσε πως το μέτρο που εφαρμόσθηκε φέτος με τον εμβολιασμό του πληθυσμού στα φαρμακεία, χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή, έχει βοηθήσει αρκετό κόσμο να προσέλθει από την πρώτη κιόλας ημέρα διάθεσης του εμβολίου. «Υπάρχει καλή ανταπόκριση από τον κόσμο. Είναι η πρώτη χρονιά που γίνεται έτσι για όλους, εκτός από ανθρώπους άνω των 65, για ειδικές περιπτώσεις που είναι πιο ενισχυμένα και εκεί χρειάζεται ιατρική συνταγή. Για όλους τους υπόλοιπους είναι ελεύθερος ο κόσμος να πάει στο πλησιέστερο φαρμακείο, μόνο με τον ΑΜΚΑ του και να κάνει δωρεάν το εμβόλιο», πρόσθεσε ο κ. Σταυρόπουλος.

Κατέληξε δε, λέγοντας ότι υπάρχει πληθώρα εμβολίων και η διενέργεια του εμβολιασμού συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Ελλείψεις φαρμάκων
Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων, ο γραμματέας του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Μουτεβελής, τόνισε ότι υπάρχουν, αλλά με τις παρεμβάσεις του ΕΟΦ και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου σταμάτησαν οι εξαγωγές σε 140 σκευάσματα και έτσι έχει βελτιωθεί η κατάσταση. «Πάρα πολλά φάρμακα έχουν επιστρέψει στην κυκλοφορία. Βέβαια, οι εταιρείες σίγουρα μειώνουν τις ποσότητες λόγω της χαμηλής τιμής των φαρμάκων στην Ελλάδα. Οι ελλείψεις δεν πρέπει να προκαλούν άγχος στον κόσμο, γιατί ο γιατρός τους μπορεί να τους τα αναπληρώσει με γενόσημα» τόνισε ο κ. Μουτεβελής, ενώ ο κ. Σταυρόπουλος πρόσθεσε πως το σοβαρότερο πρόβλημα που παρατηρείται από τις ελλείψεις φαρμάκων είναι με σκευάσματα που αφορούν στο σάκχαρο, αλλά υπάρχει δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη