Νεοχώριο Ιθώμης: Αποκαλυπτήρια αγάλματος και άλλων έργων γλυπτικής αφιερωμένα στη Μαρία Κάλλας

Νεοχώριο Ιθώμης: Αποκαλυπτήρια αγάλματος και άλλων έργων  γλυπτικής αφιερωμένα στη Μαρία Κάλλας

Αποκαλυπτήρια παραστατικού ολόσωμου αγάλματος και άλλων έργων γλυπτικής, αφιερωμένα στην ανεξίτηλη μουσική και πολιτιστική μνήμη που άφησε το πέρασμά της η Μαρία Κάλλας, θα γίνουν το προσεχές Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, στις 12.30 μετά το μεσημέρι, στην είσοδο του Νεοχωρίου Ιθώμης.

Ο επετειακός αυτός παγκόσμιος εορτασμός για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της (2 Δεκεμβρίου 1923 – 2 Δεκεμβρίου 2023), που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και του υπουργείου Πολιτισμού της χώρας, συνοδεύεται εφέτος με αφιερώματα μουσικά και καλλιτεχνικά σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.

Τιμώντας αυτή την επέτειο ο Δήμος Οιχαλίας διοργάνωσε φέτος όλο το καλοκαίρι, ξεκινώντας από τον Ιούνιο, ένα ανοιχτό εργαστήρι γλυπτικής προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας, που ολοκληρώνεται τώρα με τα αποκαλυπτήρια θαυμάσιων έργων γλυπτικής μιας πολυμελούς ομάδας συμμετασχόντων καλλιτεχνών, υπό το συντονισμό των κ.κ. Ιωάννη Γκούζου και Γιώργη Βραχνού.

Υπάρχει, μάλιστα, η φιλοδοξία η δράση αυτή να επαναλαμβάνετε κατά τακτά ετήσια χρονικά διαστήματα στο χώρο του Νεοχωρίου με προσέλκυση διεθνών καλλιτεχνών, με σκοπό τα έργα που θα δημιουργούνται να παραμένουν μόνιμα εκεί, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό πάρκο γλυπτικής προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας στον ευρύτερο αυτό χώρο της πατρογονικής της καταγωγής, όπου και είναι υπό ανέγερση και το σχετικό μουσείο.

«Οι προσπάθειες αυτές», όπως σημειώνεται σχετικά, «σηματοδοτούν και τους μοναδικούς αξιοθαύμαστους πολιτιστικούς καρπούς που ανέδειξαν οι αρχέγονες ρίζες του τόπου αυτού μέσα από τις προσωπικές πορείες μετανάστευσης οικογενειών που βρέθηκαν σε ξένες χώρες και πυρακτώθηκαν μέσα από τεράστιες προσωπικές δυσκολίες και συνθήκες επιβίωσης σε μη γνώριμα μέρη και πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες, όπως συμπορεύτηκαν με τις ιστορικές και τις προσωπικές συγκυρίες που τους παρουσιάστηκαν στο διάβα τους».