Ο «Ευκλής» στο «Πολιτιστικό Μονοπάτι» από την Αρχαία Μεσσήνη

Ο «Ευκλής» στο «Πολιτιστικό Μονοπάτι» από την Αρχαία Μεσσήνη

Την περασμένη Κυριακή (19/11) οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων και Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής» δέχτηκαν με χαρά την πρόσκληση των Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, Κωνσταντίνου Δημόπουλου και Τάσου Καλογερόπουλου, καταγόμενων από το Μαγγανιακό, να πρωτοπερπατήσουν το μονοπάτι των 8,6 χλμ. που με φροντίδα πρόσφατα άνοιξαν, καθάρισαν και σηματοδότησαν, με εκκίνηση από την Αρχαία Μεσσήνη, ενδιάμεση στάση και ξενάγηση στο ανακαινισμένο Ανδρομονάστηρο, έως το χωριό τους, το Μαγγανιακό.

Με την ευκαιρία αυτής της πεζοπορίας οι περιηγητές επισκέφθηκαν την Αρκαδική Πύλη, το Μουσείο του ζωγράφου και χαράκτη Χρήστου Κυριαζή, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Δεν παρέλειψαν, δε, να αφήσουν λίγα λουλούδια στο μέρος που έχει ταφεί ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, που με φροντίδα ανέδειξε τα τόσο σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

Έκπληξη τους έκανε το ανακαινισμένο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ανδρομονάστηρο. 

Ο δε υπεύθυνος φύλακας Ιωάννης Κλεφτόγιαννης τους δέχτηκε με χαρά και τους ξενάγησε σπιθαμή προς σπιθαμή σε όλα τα αναστηλωμένα οικήματα.

Το μοναστήρι είναι βυζαντινής εποχής και σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε από τον Ανδρόνικο Β΄ Παλαιολόγο.

Η επόμενη πολιτιστική δράση έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, με ξενάγηση από την αρχαιολόγο Ξένη Αραπογιάννη στην Αρχαία Θουρία.