Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου “μοίρασε” ευθύνες για τις αντιπλημμυρικές υποδομές στη Μεσσηνία

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου “μοίρασε” ευθύνες για τις αντιπλημμυρικές υποδομές στη Μεσσηνία

Μόνο στη λήθη δεν ψάχνει απαντήσεις ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας για το αποτέλεσμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και τον τρόπο που επικράτησε ο διάδοχός του Δημήτρης Πτωχός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Έτσι, στην προχθεσινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, «ανασκάλεψε» το πρόσφατο παρελθόν, εξαπολύοντας μύδρους για τις παθογένειες και την αδιαφορία των κυβερνήσεων για έργα υποδομών.

Ειδικότερα, στην παρέμβασή του για το θέμα είπε ότι στη μακρά αυτοδιοικητική του εκλογή, που διεκόπη βίαια, επειδή δεν τον άφησαν να κατεβεί, όπως τόνισε (υπογραμμίζοντας ότι για αυτό το λόγο δεν ανήκει στους «χαμένους» των εκλογών), έχει δει καταστροφές, για να επισημάνει ότι το κράτος είναι αδύναμο και ανοργάνωτο, σχολιάζοντας: «Δε θέλω να πω τη λέξη αποτυχημένο, διότι είναι βαριά λέξη».

Συνέχισε δε, σημειώνοντας ότι κατά τη θητεία του προσπάθησε «να μην είμαι μέρος ενός κράτους αποτυχημένου, όπου έχουμε συμφορές και τα παθήματα δε γίνονται μαθήματα, ότι έχουμε υποσχέσεις που δεν τηρούνται, και έχουμε μόνο κοκορομαχίες».

Επιμένοντας στο ίδιο ύφος, τόνισε: «Όταν γίνεται το κακό, αναζητούνται οι ευθύνες. Φταίει ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης, ο υπουργός ποτέ, ο πρωθυπουργός, αλίμονο! Τα φορτώνουμε όλα χωρίς πόρους (σ.σ. στην Περιφέρεια), χωρίς τα αναγκαία χρήματα, και όταν συμβαίνει το κακό, ας είναι φίλος μας, και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, φταίει μόνο αυτός».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως δημάρχου το 2016: «Έπεσαν 150 τόνοι νερού ανά στρέμμα, σε 30 λεπτά, το 2016. Τράβηξα τα πάνδεινα. Και επειδή ψάχναμε, βρήκαμε ότι πολυκατοικίες χτίστηκαν πάνω σε ρέματα. Παντού γίνεται αυτό. Τότε, γινόταν ένας πόλεμος. Δεν έγινε ποτέ χρηματοδότηση. Ο κ. Δέδες έδωσε δέκα εκατομμύρια ευρώ και κάναμε κάποια έργα, και τον έχω ευχαριστήσει. Πήγα στα δικαστήρια, επειδή σε αυτό το φαινόμενο κάποιος πέθανε από καρδιά, και αθωωθήκαμε όλοι. Ο Στρατός, ο αστυνόμος, ο υπουργός δε θα φταίει ποτέ, θα φταίει ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης.

[…] Πουθενά στον κόσμο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακραία φαινόμενα. Πρέπει να δούμε με μεγάλη σοβαρότητα τα γενικά πολεοδομικά σχέδια, τα ποτάμια μας, ιδιαίτερα μέσα στις πόλεις, διότι ξεκινά υδατόρεμα με πλάτος δέκα μέτρα και φθάνει στη θάλασσα με πλάτος ένα μέτρο. Μιλάμε για τέτοιες καταστάσεις. Οι επιπολαιότητες πληρώνονται. Οι νόμοι γίνονται από ομάδες που δεν έχουν εμπειρία πεδίου.

Δεν μπορεί ο τάδε δήμαρχος να λέει ότι πρέπει να καθαρίσει η Περιφέρεια τα εκατοντάδες ρυάκια, ρέματα. Και ούτε αυτός που είναι στο υπουργείο να λέει στον περιφερειάρχη: εσύ έχεις εσύ την ευθύνη, αλλά για αυτό το έργο που είναι φιλέτο θα κάνω εγώ την ανάθεση.

Θα είδατε στην “Καθημερινή” για την καταιγίδα που προκάλεσε την κατάρρευση της χωματερής της Πύλου και έχουν φτάσει τα σκουπίδια ως την Costa Navarino. Τι θα πει “έχω την ευθύνη του χειμάρρου”; Τα σκουπίδια πριν από το 1980, τι ακριβώς θα γίνουν; Δεν μπορούν να πάνε στις μονάδες.

Για τη Μεσσηνία
[…] Υπάρχει η μελέτη Ζερεφού, το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι στην πεδιάδα του Παμίσου. Χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα, με την παραμικρή πλημμύρα οι αγροτικές εκτάσεις θα έχουν σοβαρό πρόβλημα».

Αναφερθείς στο αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας, είπε: «Για την Καλαμάτα κάναμε δύο συνεδριάσεις, αγαπώ αυτή την πόλη και είπα τη γνώμη μου ευθαρσώς και συμπίπτει με τη γνώμη του καθηγητή Κουτσογιάννη, του καθ’ ύλην αρμόδιου».

Τέλος, ο περιφερειάρχης ζήτησε από εκείνους που θα βρεθούν στα έδρανα την 1η Ιανουαρίου να τα σκεφθούν όλα αυτά.
Α.Π.