Όχι του ΣτΕ στα αναδρομικά βουλευτών που είχαν προσφύγει

Όχι του ΣτΕ στα αναδρομικά  βουλευτών που είχαν προσφύγει

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τα αιτήματα με τα οποία βουλευτές ζητούσαν οι αποδοχές τους να φτάσουν στο ύψος των αποδοχών των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων για το διάστημα από 20/2/2008 έως 30/9/2009.

Από τη Μεσσηνία είχε προσφύγει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Κατσιλιέρης που έχει αποβιώσει, όπως και ο Πέτρος Τατούλης, για την περίοδο που ήταν βουλευτής της Ν.Δ.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει βουλευτές και χήρες βουλευτών, ζητώντας να τους καταβληθεί η διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης που ελάμβαναν και των νέων αυξημένων αποδοχών (νόμος 3691/2008) των «ανωτάτων δικαστικών λειτουργών» (προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου) για το επίμαχο διάστημα, ωστόσο το Συμβουλίου της Επικρατείας έβαλε «μπλόκο».

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με μία εκ των αποφάσεών της, έκανε δεκτή αίτηση αναίρεσης του Δημοσίου κατά αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου, με την οποία είχε επικυρωθεί απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου που είχε δεχθεί αγωγή πρώην βουλευτή και είχε αναγνωρίσει υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει σε αυτόν αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη λόγω μη αναπροσαρμογής της βουλευτικής αποζημίωσής του σύμφωνα με το θεσπισθέν με το ν. 3691/2008 ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και έκρινε ότι είναι μη νόμιμη η παραδοχή του Εφετείου ότι έπρεπε να αυξηθούν οι βουλευτικές αποζημιώσεις στο ύψος των αποδοχών του προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία μάλιστα ισχύει και για το μέλλον.