ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας: Αίτημα για αναστολή και διαβούλευση επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας: Αίτημα για αναστολή και διαβούλευση επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Επιστολή στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, Κωστή Χατζηδάκη, με αίτημα «αναστολής και διαβούλευσης επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις» έστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με την επιστολή του προέδρου και γενικού γραμματέα, Γιώργου Καπερώνη και Ιωάννη Κουφού αντίστοιχα: «Αξιότιμε κε υπουργέ, απευθυνόμαστε προς εσάς, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Μεσσηνίας, μέλους της ΓΣΕΒΕΕ, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή μας στην πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε αύξηση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, πλήττοντας τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, που ήδη δοκιμάζονται σφοδρά από τις πρόσφατες οικονομικές κρίσεις.

Σε μια περίοδο αυξανόμενων δημοσίων εσόδων, αλλά μειούμενης αγοραστικής δύναμης λόγω της εντεινόμενης ακρίβειας, η επιλογή για επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων φαίνεται ως αδικαιολόγητη και αντιπαραγωγική. Η γενίκευση της φοροδιαφυγής ως φαινόμενο που αφορά αποκλειστικά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις είναι παραπλανητική και αδικεί τις λίγες ή πολλές επιχειρήσεις που συμμορφώνονται με τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Με αφορμή τη συνεδρίασή μας, που έλαβαν μέρος το σύνολο των σωματείων μέλη μας κ.ά. και τη διατύπωση της ανωτέρω θέσης, ζητάμε την άμεση αναστολή της εφαρμογής του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και την εξαντλητική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους και τα επιμελητήρια πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή. 

Επιθυμούμε τη διεξαγωγή μίας ανοικτής και ειλικρινούς διαδικασίας, όπου θα ληφθούν υπόψη οι πραγματικές συνθήκες και οι ειδικές ανάγκες των ελεύθερων επαγγελματιών, των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.

Ζητούμε ακόμη την εξέταση εναλλακτικών μέτρων που θα μπορούσαν να αποφέρουν τα επιδιωκόμενα δημόσια έσοδα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση και τη βιωσιμότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων.

Προτείνουμε την ενσωμάτωση κινήτρων για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης, αντί της επιλογής επιβαρυντικών μέτρων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω στένωση της ήδη πιεσμένης αγοράς.

Σας καλούμε να λάβετε υπόψη τη συγκυρία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα, προκειμένου να εφαρμόσετε μία πολιτική που θα ενισχύει την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Ευελπιστούμε στην άμεση και θετική ανταπόκρισή σας».