Παλιός σκουπιδότοπος Πύλου: Η Περιφέρεια προσπαθεί να βρει λύση στο πρωτόγνωρο πρόβλημα

Παλιός σκουπιδότοπος Πύλου: Η Περιφέρεια προσπαθεί να βρει λύση στο πρωτόγνωρο πρόβλημα

Πριν από μερικές μέρες δημοσιεύσαμε στο «Θάρρος» την οικολογική καταστροφή που αντίκρισαν μέλη της Save Your Hood, όταν εντός του ρέματος, κοντά στη διασταύρωση για Γιάλοβα, αντίκρισαν τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών.

Όπως διαπιστώθηκε, αυτά προέρχονται από τον παλιό σκουπιδότοπο της Πύλου, ο οποίος έχει σταματήσει να λειτουργεί πάνω από 40 χρόνια και, μάλιστα, είχε γίνει αποκατάστασή του.

Εξαιτίας, όμως, της μεγάλης νεροποντής το ρέμα γέμισε νερό, έσπασαν τα χωμάτινα τοιχώματα του παλιού σκουπιδότοπου και έτσι η περιοχή γέμισε σκουπίδια.

Το «Θάρρος» ήρθε σε επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ανδρέα Τσουκαλά, ο οποίος μίλησε για πρωτόγνωρη κατάσταση, με την Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή να έχει παρέμβει στο σημείο και να αναζητά την καλύτερη λύση, αφού πρόκειται για πολύπλοκο ζήτημα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, πρόκειται για μια χωματερή που κατά πάσα πιθανότητα λειτούργησε μέχρι το 1978, συνόρευε δε με έναν ξεροπόταμο που σπάνια κατέβαζε νερό, αλλά με την απότομη βροχόπτωση αποκολλήθηκαν κάποια πρανή. Έτσι το νερό ήρθε σε επαφή με τη χωματερή και πλέον το σημείο, που θυμίζει φαράγγι, γέμισε σκουπίδια.

Ο αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή έγινε παρέμβαση με μηχανήματα έργου, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι υπάρχει στα ανάντη μέσα στο φαράγγι.

Τις προηγούμενες μέρες δε, βρέθηκαν στο σημείο άτομα του ΚΕΠΕ, μαζί με στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να εξετάσουν πώς μπορούν να φτάσουν μηχανήματα, καθώς δεν είναι εύκολη η πρόσβαση.

Το πρόβλημα
Κατά τον κ. Τσουκαλά, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι πώς θα απομακρυνθούν τα συγκεκριμένα σκουπίδια από το φαράγγι, αλλά το πού θα πάνε. Κι αυτό, γιατί πρόκειται για μίγμα σκουπιδιών, πλαστικών, χωμάτων κ.λπ. που δεν μπορούν να μεταφερθούν στα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων.

Το μπλέξιμο
Είναι, σχολίασε στη συνέχεια, μια πολύπλοκη περίπτωση, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί, ενώ, όπως εξήγησε, ο καθαρισμός των ρεμάτων είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι του ΦοΔΣΑ, αλλά το τι γίνεται με τις παλιές χωματερές είναι ζήτημα των Δήμων.

Η συνέχεια
Κλείνοντας ο κ. Τσουκαλάς ξεκαθάρισε ότι γίνονται τα πάντα προκειμένου να βρεθεί λύση και αυτή θα έρθει, έπειτα από συζητήσεις και σχεδιασμό υπό την καθοδήγηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση