Σαρωτικές αλλαγές σε ποινές και εκδίκαση υποθέσεων

Σαρωτικές αλλαγές σε ποινές και εκδίκαση υποθέσεων

Φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες

Η έβδομη αλλαγή από το 2019 έρχεται για τους ποινικούς κώδικες και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει πολλές και μεγάλες αλλαγές, με στόχο οι δίκες να γίνονται πιο γρήγορα και τα βαριά εγκλήματα να τιμωρούνται αυστηρότερα. Επίσης, προβλέπει πώς θα εκτίονται οι ποινές, ακόμα και οι μικρές.

Με την ψήφιση και εφαρμογή του νέου νόμου τα περισσότερα κακουργήματα θα τιμωρούνται πλέον με μεγαλύτερες ποινές, ενώ από τα 15 χρόνια που είναι σήμερα, θα αυξηθούν στα 20 χρόνια. Άρα θα είναι μεγαλύτερος και ο χρόνος που θα μένει κάποιος στη φυλακή.

Ισόβια για εμπρησμό από δόλο

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι δίκες για εμπρησμούς θα γίνονται κατά προτεραιότητα. Ιδιαίτερα για τους εμπρησμούς των δασών, όσοι βάζουν φωτιά από αμέλεια θα τιμωρούνται από τρία έως πέντε χρόνια φυλακής, ενώ από δόλο η ποινή θα φτάνει έως και ισόβια και θα δημεύεται η περιουσία του εμπρηστή.

Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι όποια ποινή και να επιβάλλεται για εμπρησμούς, είτε από αμέλεια είτε από δόλο, ο καταδικασθείς θα μπαίνει φυλακή. Επιπλέον, για τους εμπρηστές από δόλο θα προβλέπεται και χρηματικό πρόστιμο ύψους 180.000 ευρώ.

Ποινή ενός έτους θα προβλέπει ο νέος κώδικας και για ιδιοκτήτες που δεν είχαν καθαρίσει τα οικόπεδά τους και εξαιτίας αυτού εξαπλώθηκε φωτιά.

Προτεραιότητα στην εκδίκαση θα έχουν και τα θανατηφόρα τροχαία που έχουν προκληθεί από σοβαρές παραβάσεις του ΚΟΚ.

Άλλη αλλαγή είναι ότι τα πλημμελήματα, πλην λίγων εξαιρέσεων, θα δικάζονται πλέον από ένα δικαστή. Θα ενισχυθούν με υποθέσεις τα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων, καθώς εκεί θα εισάγονται οι περισσότερες υποθέσεις κακουργημάτων, ενώ μειώνονται τα Τριμελή Εφετεία και καταργούνται τα Πενταμελή Εφετεία.

Στοπ στις αναβολές

Μαχαίρι μπαίνει και στις διαδικασίες με τις μηνύσεις, με τιμωρία των δικομανών. Όσες είναι αβάσιμες, αστήρικτες και χωρίς τεκμηρίωση, θα τις βάζει στο αρχείο ο εισαγγελέας με συνοπτική αιτιολογία.

Αν, μάλιστα, οφείλονται σε δικομανείς, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα να ασκείται ποινική δίωξη για ψευδή καταμήνυση και θα επιβάλλονται πρόστιμα. Ένα μέτρο αποτροπής των άσκοπων μηνύσεων είναι η επαναφορά του παραβόλου ύψους 100 ευρώ για την κατάθεση της μήνυσης.

Στοπ στις πολλές αναβολές στις ποινικές δίκες βάζει με άλλη διάταξη το νομοσχέδιο. Για όλους τους παράγοντες της δίκης θα επιτρέπεται μόνο μία αναβολή, ενώ δεύτερη θα δίνεται μόνο για λόγους υγείας, έπειτα από έγγραφη βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο.

Επίσης, θα προβλέπεται παράβολο υπέρ του Δημοσίου (από 80 έως 200 ευρώ ανάλογα με το δικαστήριο), όταν το αίτημα αναβολής αφορά παράλληλη επαγγελματική υποχρέωση συνηγόρου σε άλλη δίκη.

Το νομοσχέδιο ισχυροποιεί και το θεσμό της ποινικής συνδιαλλαγής, που είναι σε εφαρμογή, αλλά δεν έχει «περπατήσει» όσο θα ήθελαν.

Πριν ασκηθεί ποινική δίωξη και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της εισαγγελικής έρευνας, ο ύποπτος θα μπορεί να ζητήσει διαπραγμάτευση με τον εισαγγελέα, να αποδεχθεί την ενοχή του και να συμφωνήσει ένα πλαίσιο ποινής. Έτσι η υπόθεση θα κλείνει χωρίς καμία άλλη διαδικασία.

Αλλαγή στις ποινές

Οι μεγαλύτερες αλλαγές έρχονται στις ποινές, όπου οι περισσότεροι που θα καταδικάζονται θα κοιτούν πλέον κατάματα την πόρτα της φυλακής. Η αποφυλάκιση υπό όρους θα περιλαμβάνει την ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου, δηλαδή στην επικινδυνότητα του αδικήματος και την προσωπικότητα του δράστη, ανεξάρτητα από τις τυπικές προϋποθέσεις. Άρα, ένα συμβούλιο μπορεί κατά την κρίση του να απορρίπτει την αποφυλάκιση ενός κατηγορουμένου που έχει συμπληρώσει τις τυπικές προϋποθέσεις αποφυλάκισης.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου όσοι καταδικάζονται για οποιοδήποτε αδίκημα με ποινή τρία χρόνων και άνω, θα πηγαίνουν κατευθείαν φυλακή. Το δικαστήριο δε θα δίνει ούτε αναστολή ούτε θα μετατρέπει την ποινή σε χρηματική.

Οι ποινές θα αναστέλλονται μόνον αν δεν υπάρχει υποτροπή, δηλαδή δεν έχει κι άλλες αμετάκλητες καταδίκες ο κατηγορούμενος, όταν η καταδίκη είναι έως ένα χρόνο. Αν κάποιος καταδικαστεί σε ποινή από ένα έως δύο χρόνια, είτε θα πληρώνει χρηματική ποινή είτε θα εργάζεται στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Σε περίπτωση που η ποινή του είναι από δύο έως τρία χρόνια, θα μπαίνει φυλακή ένα διάστημα (από 30 ημέρες έως 6 μήνες) και το υπόλοιπο είτε θα το πληρώνει είτε θα εργάζεται.

Τέλος, προβλέπεται αυστηροποίηση ποινών για ενδοοικογενειακή βία εις βάρος, αλλά και ενώπιον ανηλίκου.

Της Βίκυς Βετουλάκη