«Στα κάρβουνα» οι δικηγόροι για δικαστικό χάρτη, ποινικούς κώδικες και φορολογικό

«Στα κάρβουνα» οι δικηγόροι για δικαστικό χάρτη, ποινικούς κώδικες και φορολογικό

Σε εγρήγορση, με πολλαπλά μέτωπα ανοικτά, βρίσκονται οι δικηγόροι της Καλαμάτας, οι οποίοι χθες σε έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου ενημερώθηκαν από τον πρόεδρό τους Κώστα Μαργέλη για ζητήματα που αφορούν στο φορολογικό, το ασφαλιστικό, αλλά κυρίως το νέο δικαστικό χάρτη, για τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν, εκτός από τη συγχώνευση Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, να προβλέπει και την κατάργηση του Εφετείου Καλαμάτας.

Όλα αυτά προβλέπονται με ασαφή, όπως τονίσθηκε στη συνέλευση, τρόπο στο πόρισμα της ομάδας εργασίας για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας, το οποίο είναι ανυπόγραφο και χωρίς τα ονόματα όσων την αποτέλεσαν. Το πόρισμα έχει κατατεθεί αρμοδίως και όπως τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν είναι δεσμευτικό.

Καταργήσεις και συγχωνεύσεις
Το πόρισμα, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
-Συγχώνευση των Εφετείων Καλαμάτας – Ναυπλίου και σε ό,τι αφορά την έδρα, αναφέρεται: «Ως προς τις έδρες των νέων “ενιαίων” Εφετείων είναι προφανές ότι πρέπει ληφθούν υπ’ όψιν γεωγραφικά, πληθυσμιακά και διοικητικά κριτήρια, καθώς και η υπάρχουσα (ή έστω ευχερώς ευρεθησόμενη) δικαστική κτηριακή υποδομή».

-Διατήρηση ενός Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε νομού, αλλά με τη συγχώνευση των περισσοτέρων «διπλών» Πρωτοδικείων, δηλαδή αυτών που βρίσκονται εκτός έδρας νομού. Δηλαδή της Κυπαρισσίας να συγχωνευτεί στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Στις έδρες των καταργημένων Πρωτοδικείων θα λειτουργεί Μονομελές Πρωτοδικείο.

-Συγχώνευση των κεντρικών Ειρηνοδικείων (δηλαδή αυτών που βρίσκονται στην έδρα του Πρωτοδικείου) με τα οικεία Πρωτοδικεία. Για τα υπόλοιπα που απομένουν, προτείνεται η κατάργηση – συγχώνευση της πλειοψηφίας αυτών και να παραμείνουν μόνο όσα πληρούν επαρκώς κάποια αντικειμενικά γεωγραφικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, δηλαδή αφορούν νήσους, απέχουν άνω της μιας ώρας από το πλησιέστερο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, καλύπτουν περιοχές με αξιόλογο πληθυσμό, διαθέτουν «ιδιόκτητο» κτήριο και, λόγω «ικανής» δικαστικής ύλης, συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των μεγάλων Πρωτοδικείων.

Εν αναμονή
Κατά τη χθεσινή έκτακτη συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ο κ. Μαργέλης ενημέρωσε τα μέλη για τα ζητήματα του φορολογικού και του ασφαλιστικού με τα οποία διαφωνούν, ενώ αντιδράσεις καταγράφονται και για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες.

Σε ό,τι αγορά το δικαστικό χάρτη, ο κ. Μαργέλης τόνισε την πλήρη αντίθεση των δικηγόρων με τις αλλαγές που προτείνει το πόρισμα. Μάλιστα, το χαρακτήρισε ένα «πρόχειρο κατά το περιεχόμενό του έγγραφο», το οποίο δε στηρίζεται σε κανένα στοιχείο, είναι ανυπόγραφο και δεν έχει ανακοινωθεί ποιοι αποτελούν την ομάδα εργασίας.

Όλοι οι δικηγόροι δήλωσαν ότι τελούν εν αναμονή ανακοίνωσης της επίσημης πρότασης του υπουργείου και τότε θα σχηματοποιήσουν τις θέσεις τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη