Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καλαμάτα: Καθολικό «ΟΧΙ» στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καλαμάτα: Καθολικό «ΟΧΙ» στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Αρκετά ήταν τα μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Μεσσηνίας, καθώς και του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δύο φορέων και έδωσαν το «παρών» χθες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, όπου και δόθηκε ψήφισμα στον Αναστάσιο Σαρδέλη, αφού ο αντιπεριφερειάχης Μεσσηνίας απουσίαζε, ενώ στη συνέχεια με πορεία έφτασαν στη ΔΟΥ, όπου και δόθηκε το ίδιο ψήφισμα στην προϊσταμένη.

Να σημειωθεί ότι, εκτός από τα μέλη των παραπάνω Επαγγελματικών Φορέων, συμμετείχαν- μεταξύ άλλων- συνταξιούχοι, οδοντίατροι, ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και άλλοι.

Τοποθετήσεις
Τοποθετηθείς ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, Γιώργος Καπερώνης, δήλωσε ότι η Ομοσπονδία ζητά την άμεση απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου, σε μια εποχή που η μετάβαση στα ηλεκτρονικά μέσα εναντίον της φοροδιαφυγής και της λειτουργίας των καταστημάτων είναι σε εξέλιξη.

Δήλωσε, δε, σίγουρος ότι το συγκεκριμένο μέτρο, «που γυρνά την αγορά δεκαετίες πίσω», όχι μόνο δε θα φέρει τα αποτελέσματα που προσδοκά η κυβέρνηση, αλλά θα δημιουργηθούν άλλα αρνητικά από τη φορολογική πολιτική που επιχειρεί να περάσει.

Κλείνοντας είπε ότι με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS η φοροδιαφυγή έχει φύγει από τα καταστήματα και έτσι πρέπει το νομοσχέδιο να αποσυρθεί, διαφορετικά θα συνεχιστούν τα λουκέτα σε επιχειρήσεις.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργος Εγγλέζος, πρόσθεσε ότι πρέπει να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, που βρίσκει αντίθετο όλους σχεδόν τους επαγγελματίες, αδικώντας τους κατάφωρα. Ζήτησε, δε, να γίνει εξ αρχής μια συζήτηση με όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους και τα Επιμελητήρια, προκειμένου να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο που να έχει μια διάρκεια, να είναι δίκαιο και σταθερό.

Ο Παύλος Κρανιώτης, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ζήτησε επίσης την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, που προωθεί τον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού για τις επιχειρήσεις, φορολογία δηλαδή με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού υπαλλήλου. Σύμφωνα, λοιπόν, με την κυβέρνηση, οι ατομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να φορολογούνται από φέτος το λιγότερο με 10.920 ευρώ. Συν δε τις παραμέτρους, το εν λόγω ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι και 50.000 ευρώ, όπως ανέλυσε ο κ. Κρανιώτης.

Κλείνοντας, είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που ψηφίζεται στα τέλη του Νοεμβρίου, θα εφαρμοστεί αναδρομικά για το 2023, ενώ κανονικά θα έπρεπε ο επαγγελματίας να γνωρίζει από την αρχή πώς θα φορολογηθεί.

Ο Γιάννης Μαρινόπουλος, πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, δήλωσε κάθετα αντίθετος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και ζήτησε την απόσυρσή του, αφού δε χρήζει βελτίωσης. Το νέο νομοσχέδιο που θα προκύψει, σχολίασε, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και προτάσεων όλων των κοινωνικών φορέων, των επαγγελματιών, αλλά και των επιστημονικών φορέων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Μεσσηνίας, Κωνσταντίνος Κουτσουμπός, δήλωσε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι άδικο και καταστρέφει τους μικρούς επαγγελματίες. Έτσι, κάλεσε τους επαγγελματίες «σαν να μια γροθιά να σταθούν απέναντι» για να μην περάσει.

Εκ μέρους της Ένωσης Επαγγελματιών Καλλιτεχνών Φωτογράφων Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου ο Γιώργος Μέλλιος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απάνθρωπο, που θα αφανίσει τη μικρομεσαία τάξη. Ζήτησε, επίσης, την απόσυρσή του και οι συνομιλίες να ξεκινήσουν σε νέα βάση. Διαφορετικά, εκτίμησε, σε ένα χρόνο δε θα υπάρχουν ούτε οι μισοί επαγγελματίες που υπάρχουν σήμερα.

Ο Νίκος Μαλαπέτσας, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, επανέλαβε το αίτημα απόσυρσης του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε άδικο και καταχρηστικό, που επιφέρει ισοπέδωση μεταξύ μεγάλων και μικρών. Συμπλήρωσε δε, ότι οι επαγγελματίες της εστίασης βιώνουν ένα ακόμα μέτρο, που είναι η αύξηση του ΦΠΑ στη μη αλκοολούχα, μέτρο που, όπως προέβλεψε, θα πλήξει αισθητά τον κλάδο. «Η αύξηση της φορολογίας μεγαλώνει τη φοροδιαφυγή, ο κόσμος δεν έχει χρήματα και όσο οι επαγγελματίες της εστίασης αυξάνουν τις τιμές τους, δε θα έχουν πελάτες και έτσι θα κλείσουν καταστήματα» σχολίασε ο κ. Μαλαπέτσας.

Εκ μέρους των αρτοποιών ο Πέτρος Κωνσταντινέας δήλωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίσκει τους συναδέλφους του αντίθετους, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν περάσει τα πάνδεινα με την ακρίβεια, και πλέον δε δέχονται να τους αποκαλούν φοροφυγάδες. Οι αρτοποιοί, συμπλήρωσε, τις δύσκολες εποχές βοήθησαν έμπρακτα την κοινωνία «και με κοινωνικές δράσεις αλλά και με την καθημερινότητα που περνούσαν». Κάλεσε δε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο, ενώ τον κόσμο να συσπειρωθεί και να καταγγείλει αυτό που έρχεται, εκτιμώντας ότι τα πράγματα δε θα είναι ίδια την επόμενη μέρα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, Γιώργος Πετρόπουλος, είπε ότι η κυβέρνηση με την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την ανικανότητά της να πατάξει τη φοροδιαφυγή εκεί που υπάρχει. «Λόγω της ανικανότητάς της με ένα οριζόντιο μέτρο προσπαθεί να φορολογήσει όλους τους επαγγελματίες, για να εισπράξει τα έσοδα που της λείπουν» σχολίασε ακόμη. Στη συνέχεια έκανε λόγο για ανεπίτρεπτο τσουβαλιασμό, αφού δεν είναι όλοι οι έμποροι απατεώνες ή φοροφυγάδες, με τον Εμπορικό Σύλλογο Μεσσήνης να είναι κατά του νομοσχεδίου. Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση, αν θέλει να έχει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στη χώρα, να πατάξει τη φοροδιαφυγή εκεί που πρέπει, κάτι που θα μπορούσε, μιας και τα καταστήματα είναι συνδεδεμένα με το mydata και ο έλεγχος είναι εύκολος.

Κλείνοντας παρατήρησε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «χτυπάει» μόνο τις ατομικές επιχειρήσεις και δεν περιλαμβάνει καθόλου τις εταιρείες, «στοχοποίηση που δείχνει ότι το φορολογικό είναι το μέσον για να κλείσουν αυτές οι επιχειρήσεις».

Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Τζίνα Θεοδωροπούλου, δήλωσε ότι μέλημα όλων είναι να παταχθεί η φοροδιαφυγή αλλά όχι με ένα οριζόντιο μέτρο. Τα οριζόντια μέτρα, εξήγησε, ποτέ δεν είναι σωστά και δε θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, με το Σύλλογο να απαιτεί, μεταξύ άλλων, να επανέλθει το αφορολόγητο όριο, να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και να μειωθεί ο ΦΠΑ στα οδοντιατρικά υλικά και στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Κλείνοντας η κα Θεοδωροπούλου σχολίασε σημείο του νομοσχεδίου που, όπως είπε, «τιμωρεί όταν κάποιο ιατρείο ή μικρή επιχείρηση έχει υπάλληλο», εκτιμώντας ότι θα ακολουθήσουν πολλά λουκέτα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κουρέων Κομμωτών Νομού Μεσσηνίας, Βάσω Μακροπούλου, ανέφερε ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα κλείσουν και κομμωτήρια, αφού «συνολικά είναι ο θάνατος του εμποράκου».

Δήλωσε, πάντως, απογοητευμένη από τη συμμετοχή στη διαμαρτυρία, αφού θα έπρεπε όλα τα καταστήματα να είναι κλειστά σήμερα (σ.σ. χθες), με τους επαγγελματίες παρόντες, αφού με το νέο νομοσχέδιο οι ατομικές επιχειρήσεις κλείνουν πλέον οριστικά.

Τέλος, η Κατερίνα Μπάμπαλη, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Μεσσηνίας, δήλωσε ότι ο κλάδος της ζητά άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και επαναδιαπραγμάτευση από μηδενική βάση. Όπως είναι τώρα το νομοσχέδιο, «απλά θα τους τελειώσει», ενώ επισήμανε ότι τα κέντρα ξένων γλωσσών λειτουργούν 9 μήνες το χρόνο και δε γίνεται το νομοσχέδιο να μην κάνει διακρίσεις.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση