14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού: 4.000 παραγωγοί βγάζουν 3.000 τόνους στην Πελοπόννησο

14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού: 4.000 παραγωγοί βγάζουν  3.000 τόνους στην Πελοπόννησο

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας παρέστη το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στα εγκαίνια του φετινού 14ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, που έλαβε χώρα το τριήμερο από 1η έως και 3 Δεκεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στο οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου δήλωσε, για μία ακόμα φορά, παρούσα.

Ειδικότερα, συμμετείχε και φέτος στο 14ο Φεστιβάλ Μελιού, που τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χρηματοδοτώντας εξ ολοκλήρου τη συμμετοχή 14 παραγωγών μελιού και από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες (5 από Μεσσηνία, 3 από Αρκαδία, 3 από Κορινθία, 2 από Αργολίδα, 1 από Λακωνία).

Επίσης, διέθεσε δικό της περίπτερο με ενημερωτικό υλικό για ευρύτερες δράσεις της, στο οποίο, κατά τη διάρκεια του τριήμερου, βρισκόταν ειδικευμένο προσωπικό (γεωπόνοι, κτηνίατροι) από τη ΔΑΟΚ της έδρας της Περιφέρειας.

Στόχος της Περιφέρειας ήταν, μέσω της παρουσίας της σε ευρέως αναγνωρισμένες εκθέσεις και φεστιβάλ, να προβάλει και να προωθήσει προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, να ενισχύσει το εμπόριο και τις εξαγωγές και να συμβάλλει στη διεύρυνση των συνεργασιών.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω φεστιβάλ αποτελεί το σημαντικότερο θεσμό στον τομέα του και τη σημαντικότερη εκδήλωση του μελισσοκομικού τομέα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο πλαίσιό του είχε προγραμματιστεί διαγωνισμός ελληνικών  μελιών, παρουσίαση νέων προϊόντων, καθώς και μελισσοκομικό συνέδριο με θέμα “Χαρακτηρισμός και αυθεντικότητα των προϊόντων της μέλισσας” σε συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Στοιχεία για τη Μελισσοκομία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Όσον αφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με την απογραφή του περασμένου Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν συνολικά 1.605 παραγωγοί με 176.719 μελίσσια. Η εικόνα ανά ΔΑΟΚ είναι η εξής, α) στην Αρκαδία 508 παραγωγοί με 58.110 μελίσσια, β) στην Κορινθία 208 παραγωγοί με 18.392 μελίσσια, γ) στην Αργολίδα 198 παραγωγοί με 32.023 μελίσσια, δ) στη Λακωνία 311 παραγωγοί με 36.866 μελίσσια, ε) στη Μεσσηνία 310 παραγωγοί με 22.042 μελίσσια και στ) στην Τριφυλία 70 παραγωγοί με 9.286 μελίσσια.

Ωστόσο, καθώς δεν έχουν κάνει απογραφή όλοι οι παραγωγοί, εκτιμάται ότι ο συνολικός τους αριθμός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέρχεται σε περίπου 4.000 και κατέχουν περίπου 212.000 μελίσσια, ενώ η μέση ετήσια παραγωγή εκτιμάται σε περίπου 3.000 τόνους.

Κυριότερα είδη παραγόμενου μελιού είναι από ελάτη και πεύκο στην Αρκαδία, από πορτοκάλι σε Αργολίδα και Λακωνία, από θυμάρι σε παραλιακές περιοχές ανατολικά και νότια, και ακόμα από ρείκι καστανιά και κουμαριά κατά τόπους.

Συνολικά στις 5 Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου λειτουργούν 38 συσκευαστήρια με δυναμικότητα 1.453 τόνους και 50 εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή). Αναλυτικά η εικόνα είναι η εξής, α) Αρκαδία, 9 με δυναμικότητα 154 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 30, β) Αργολίδα, 9 με δυναμικότητα 250 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 2, γ) Κορινθία, 1 με δυναμικότητα 350 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 14, δ) Λακωνία, 7 με δυναμικότητα 642 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 4 και ε) Μεσσηνία, 12 με δυναμικότητα 57 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 0.

Τέλος, υπάρχει έγκριση για την απευθείας πώληση έως 1.200 κιλών ετησίως από τους μελισσοκόμους σε τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα.