Αλ. Χαρίτσης: «Φιλιατρινό φράγμα: Τέσσερα χρόνια κυβερνητικής αδράνειας»

Αλ. Χαρίτσης: «Φιλιατρινό φράγμα: Τέσσερα  χρόνια κυβερνητικής αδράνειας»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. «Νέα Αριστερά» και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, σχετικά «με τη συνεχιζόμενη αδράνεια που επιδεικνύουν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως προς την υλοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών απαλλοτριώσεων και τη δημοπράτηση των αναγκαίων αρδευτικών έργων, ώστε να λειτουργήσει το πολύπαθο Φιλιατρινό Φράγμα».

Ο κ. Χαρίτσης στο κείμενο της ερώτησής του υπογραμμίζει: «Με αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και λειτουργίας του έργου και παρά τις υποσχέσεις σειράς υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης που χρονολογούνται από το 2020, όταν ο τότε υπουργός δεσμεύτηκε για δημοπράτηση των αρδευτικών έργων το 1ο τρίμηνο του 2021, το έργο συνεχίζει να παραμένει σε αδράνεια με τις διαδικασίες απαλλοτριώσεων να προχωρούν με ρυθμούς “χελώνας”».

Επίσης, επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις έχουν επιφέρει επιπλέον σοβαρότατα προβλήματα στις υποδομές του φράγματος, εφόσον λόγω της υπερχείλισης των υδάτων του ταμιευτήρα που καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σοβαρές ρωγμές σε στηθαία, αλλά και επικίνδυνες κατολισθήσεις.

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης ερωτά τον υπουργό: «Δεδομένης της 4χρονης απραξίας ως προς την ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων και δημοπράτησης των αναγκαίων αρδευτικών έργων για τη λειτουργία του φράγματος Φιλιατρών, αλλά και των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί άμεσα το ΥΠ.Α.Α.Τ. ώστε το κρίσιμο αυτό έργο, επιτέλους, να ολοκληρωθεί;».