Ανήλικοι επιδίδονταν σε απανωτές διαρρήξεις καταστημάτων στην Καλαμάτα

Ανήλικοι επιδίδονταν σε απανωτές  διαρρήξεις καταστημάτων στην Καλαμάτα

Στις φυλακές ανηλίκων Βόλου ο 16χρονος, αναζητείται ο 15χρονος

Ετών 16 με ποινικό μητρώο από το 2019, δηλαδή όταν ακόμα ήταν 12 ετών, με έντονη παραβατική δράση στον τομέα των κλοπών το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και από χθες έγκλειστος στο Κέντρο Κράτησης Ανηλίκων Βόλου.

Ετών 15 με ποινικό μητρώο από το 2018, δηλαδή όταν ακόμα ήταν περίπου 10 ετών, με έντονη παραβατική συμπεριφορά στον τομέα των κλοπών το 2023, με περιοριστικούς όρους, αναζητείται από τις Αρχές.

Οι εν λόγω δύο ανήλικοι Ρομά είναι οι δράστες επαναλαμβανόμενων κλοπών τις τελευταίες μέρες, οι οποίες εξιχνιάσθηκαν προχθές από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ κατηγορούνται ότι «άνοιγαν» καταστήματα στην Καλαμάτα, προκαλώντας κατά τη διάρρηξη αρκετές ζημιές.

Έξι διαρρήξεις σε ένα βράδυ

Η Αστυνομία εξιχνίασε συνολικά οκτώ κλοπές και απόπειρες και σε βάρος των δύο ανηλίκων σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών. Επιπλέον, κατηγορούνται οι δύο μητέρες των ανηλίκων για παραμέληση εποπτείας τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Καλαμάτας και αξιοποιώντας κατάλληλα συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και επιστημονικών μεθόδων, εξακριβώθηκε ότι ο 16χρονος είχε διαπράξει δύο κλοπές σε καταστήματα στην Καλαμάτα από 16 έως 20 Οκτωβρίου, ενώ μαζί με τον 15χρονο είχαν συστήσει συμμορία με σκοπό τη διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών σε καταστήματα στην Καλαμάτα. Προέκυψε ότι οι δυο τους, μέσα σε μία νύκτα, 25 προς 26 Νοεμβρίου, διέπραξαν τέσσερις κλοπές και δύο απόπειρες σε καταστήματα στην Καλαμάτα.

Κλοπές

Συγκεκριμένα, κατά τις βραδινές ώρες και μέχρι τις 6.00 το πρωί, στις 16 Οκτωβρίου, ο 16χρονος παραβίασε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην οδό Αριστομένους και αφαίρεσε 400 ευρώ.

Στις 20 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της νύχτας, παραβίασε κεντρική πόρτα καφετέριας στην οδό Λυκούργου και αφαίρεσε 600 ευρώ.

Στις 26 Νοεμβρίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μαζί με τον 15χρονο, έσπασαν τη γυάλινη πόρτα καταστήματος με είδη δώρων στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας και αφαίρεσαν το κουτί με τις εισπράξεις, το οποίο περιείχε 500 ευρώ.

Από το μεσημέρι έως το βράδυ στις 25 Νοεμβρίου παραβίασαν την πόρτα εισόδου καταστήματος με είδη ένδυσης στο κέντρο της Καλαμάτας, αλλά δεν αφαίρεσαν κάτι.

Επίσης, από το μεσημέρι στις 25 Νοεμβρίου μέχρι τα ξημερώματα έσπασαν τη γυάλινη πόρτα καταστήματος καλλωπισμού μικρών ζώων και αφαίρεσαν 250 ευρώ.

Στις 26 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της νύχτας, έσπασαν γυάλινη πόρτα σε κατάστημα ίντερνετ καφέ, ερεύνησαν τους χώρους, αλλά δε βρήκαν κάτι.

Την ίδια νύχτα έσπασαν γυάλινη πόρτα σε πρατήριο φούρνου στην Καλαμάτα και αφαίρεσαν 290 ευρώ.

Επίσης, διέρρηξαν πόρτα εισόδου σε καφετέρια στο κέντρο της Καλαμάτας και αφαίρεσαν μεταλλικό κουτί που περιείχε 170 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα.

Σύλληψη

Μετά το μπαράζ κλοπών, έχοντας συλλέξει στοιχεία και από γενετικό υλικό, αλλά και βίντεο από κάμερες στα καταστήματα, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας ταυτοποίησαν τους δύο ανήλικους δράστες.

Την Τρίτη το απόγευμα οι αστυνομικοί εντόπισαν στην Καλαμάτα τον 16χρονο, τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν, ενώ στη δικογραφία συμπεριλήφθηκε και ο 15χρονος, αλλά και οι μητέρες τους, 54 και 53 ετών, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Από τη δράση τους οι δύο ανήλικοι είχαν αφαιρέσει συνολικά το χρηματικό ποσό των 2.210 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα.

Ο 16χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας και μετά την απολογία του, καθώς ήδη βρισκόταν έξω με περιοριστικούς όρους για άλλες κλοπές, δόθηκε εντολή και οδηγήθηκε στο Κέντρο Κράτησης Ανηλίκων Βόλου.

Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής των ανηλίκων σε διάπραξη και άλλων παρόμοιων αδικημάτων.

Της Βίκυς Βετουλάκη