Ανταπόκριση στην παράσταση διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που διαλύει την απεξάρτηση

Ανταπόκριση στην παράσταση διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που διαλύει την απεξάρτηση

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τρίτη το απόγευμα το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα και το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας για την ενημέρωση του λαού της Καλαμάτας όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις. 

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, όπως σημειώνεται, «καταργεί το ΚΕΘΕΑ και όλους τους άλλους εγκεκριμένους φορείς και προγράμματα (18 ΑΝΩ, ΑΡΓΩ, ΟΚΑΝΑ κλπ.) και δημιουργεί από τη συγχώνευσή τους έναν υπερσυγκεντρωτικό οργανισμό με την επωνυμία ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων)».

Ενημερώνοντας τους εργαζομένους και το λαό της Καλαμάτας το λόγο πήραν ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, ο Παναγιώτης Καράμπελας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας, ο Χρήστος Χρυσανθακόπουλος, λογιστής στο ΚΕΘΕΑ και η Κατερίνα Τζούνου, εκπρόσωπος οικογένειας του ΚΕΘΕΑ.

Οι ομιλητές παρουσιάζοντας την πολυετή προσφορά του ΚΕΘΕΑ στην απεξάρτηση και το πλήγμα που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, απαίτησαν:

-Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τώρα

-Καμία κατάργηση/συγχώνευση προγραμμάτων, φορέων, υπηρεσιών, στο χώρο της απεξάρτησης και της πρόληψης

-Καμία απόσχιση των προγραμμάτων 18ΑΝΩ, ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που ανήκουν

-Ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων

-Μαζικές μόνιμες προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού (επιστημονικού, θεραπευτικού, βοηθητικού) σε Πρόληψη και Απεξάρτηση

-Νέες δομές για όλες τις εξαρτήσεις (αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο) σε όλη την επικράτεια της χώρας

-Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και δημιουργία νέων Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα

-Κατάργηση ΠΝΠ και επαναφορά αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

-Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών σε Πρόληψη και Απεξάρτηση

-Πλήρης χρηματοδότηση της πρόληψης και της απεξάρτησης από τον κρατικό προϋπολογισμό με γενναία χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των σωματείων κάλεσαν όλο το λαό της πόλης να κλιμακώσει την  πάλη του ενάντια στη διάλυση της απεξάρτησης, συμμετέχοντας στην αυριανή συγκέντρωση των σωματείων στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία 23ης Μαρτίου ενάντια «στο νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό που θεωρεί τις ανάγκες μας κόστος».