ΔΕΥΑ Μεσσηνίας: Στάση εργασίας – διαμαρτυρία για επικείμενες συγχωνεύσεις

ΔΕΥΑ Μεσσηνίας: Στάση εργασίας – διαμαρτυρία για επικείμενες συγχωνεύσεις

Την ανησυχία τους, αλλά και τη διαφωνία τους, εξέφρασαν χθες μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, πραγματοποιώντας στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι.

Μάλιστα, μέλη του Σωματείου συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΔΕΥΑΚ, όπου με δηλώσεις τους ανέλυσαν τους φόβους τους ότι οι ΔΕΥΑ θα οδηγηθούν σε ιδιωτικοποίηση και έπειτα σε ένα μοντέλο λειτουργίας σαν της ΔΕΗ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Σωματείου, Σταυρούλα Στραβάκου, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι διαφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει το νερό από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να το χαρίσει στα μεγάλα συμφέροντα.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι με νομοσχέδιο καταργούνται ουσιαστικά οι ΔΕΥΑ και αφαιρείται η αρμοδιότητα διαχείρισης του νερού και αποχέτευσης από την Τ.Α.

Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι ακόμα τα πράγματα είναι θολά, αλλά οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν συγχώνευση των ΔΕΥΑ, δημιουργώντας μεγάλα σχήματα και απορρόφηση κάποιων ΔΕΥΑ στην ΕΥΔΑΠ και στη ΔΕΥΑΘ.

Η κα Στραβάκου συμπλήρωσε ότι μεγάλη ευθύνη για τις εξελίξεις έχουν και οι Δημοτικές Αρχές, αφού όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν προβλήματα τα οποία τώρα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι για να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που θέλει.

Προέβλεψε, μάλιστα, ότι θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος φορέας με ένα ελεγχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο που θα κατευθύνει όλα τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης στις γνωστές μεγάλες εταιρείες με ΣΔΙΤ και τη διαχείριση των δικτύων να είναι για τουλάχιστον 30 ετών.

Μιλώντας για την τιμή του νερού, είπε ότι έρχονται νέες αυξήσεις, ευρείες διακοπές σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν και ταυτόχρονη επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Αναφέροντας τα αιτήματα του σωματείου, είπε ότι πρέπει να αποσυρθεί άμεσα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζομένους, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για να παραμείνει ο κοινωνικός χαρακτήρας του νερού.

Τέλος, κάλεσε ακόμα το δήμαρχο Καλαμάτας να σταματήσει «να κυνηγά τους εργαζομένους και να σταθεί στο πλευρό τους» για να συνεχιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας των ΔΕΥΑ.

Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Κουφαλάκος, που τόνισε ότι το σωματείο συμπαρίσταται στον αγώνα των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, αφού δεν αφορά μόνο αυτούς. «Είναι αγώνας όλων- όπως είπε- με το λαό να έχει τεράστια εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις όπως της ΔΕΗ, ενώ αυτό που προδιαγράφεται για το μέλλον των ΔΕΥΑ είναι κάτι ανάλογο. Θα υπάρξει πλήρης ιδιωτικοποίηση, θα σταματήσει ο κοινωνικός χαρακτήρας του νερού, κάτι που ο λαός θα πληρώσει ακριβά με αυξημένα τιμολόγια».
Π.Μπ.