ΔΕΥΑ Τριφυλίας: Διαφωνία αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας με Διοικητικό Συμβούλιο

ΔΕΥΑ Τριφυλίας: Διαφωνία αναπληρώτριας γενικής  διευθύντριας με Διοικητικό Συμβούλιο

Για έγκριση παραλαβής & εξόφλησης τιμολογίων προμήθειας οικοδομικών υλικών

Διαφωνία σημειώθηκε στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Τριφυλίας μεταξύ της αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας με τον πρόεδρο και τα παρόντα μέλη του Δ.Σ., στο θέμα «Επί εγκρίσεως παραλαβής και εξόφλησης τιμολογίων για την προμήθεια οικοδομικών υλικών της Δ.Ε. Φιλιατρών».

Στο απόσπασμα από το Πρακτικό 44/2023, που δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια χθες με ΑΔΑ: 6Τ1Ψ465ΘΠ4-ΒΑΟ, αναγράφεται: «Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της ΔΕΥΑΤ, δρ. Γεωργουσοπούλου Ιωάννα-Νεκταρία, ανάγνωσε το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης σχετικά με την έγκριση της παραλαβής και εξόφλησης τιμολογίων για την προμήθεια οικοδομικών υλικών της Δ.Ε. Φιλιατρών και έδωσε το λόγο στον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ, ο οποίος είπε: “Ο προμηθευτής Μιχαήλ Ντονάς & ΣΙΑ Ο.Ε. παρέδωσε σύμφωνα με τα υπ’ αριθμ. Δελτία Αποστολής 13415, 13417, 13418, 13419, 13420, 13421, 13422, 13536, 13538, 13539 και 13541, για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2023, οικοδομικά υλικά (Σκυρόδεμα C30/37) και εξέδωσε τα υπ’ αριθμ. 196/26-10- 2023 (α.π. εισερχομένων Δ.Ε.Υ.Α.Τ. 3694/13-11-2023) και 217/10-11-2023 (α.π. εισερχομένων Δ.Ε.Υ.Α.Τ. 3693/13-11-2023) τιμολόγια πώλησης των ζητηθέντων οικοδομικών υλικών, σύμφωνα με την αριθ. 17/2023 μελέτη, η οποία εκπονήθηκε δυνάμει του 2119/03-07-2023 εγγράφου μου προς την αν. γενική διευθύντρια. Θα πρέπει να εξοφληθεί άμεσα ο εν λόγω προμηθευτής”.

Το λόγο πήρε η αν. γεν. διευθύντρια, η οποία είπε: “Η επιτροπή παραλαβής οικοδομικών υλικών δε συνήλθε εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος. Σύμφωνα με όσα ορίζει το αρ. 209 του Ν. 4412/16, αν η παραλαβή των υλικών και η σύνταξη του σχετικού πρωτοκόλλου δεν πραγματοποιηθεί από την επιτροπή παραλαβής μέσα στον οριζόμενο από τη σύμβαση χρόνο, θεωρείται ότι η παραλαβή συντελέσθηκε αυτοδίκαια, με κάθε επιφύλαξη των δικαιωμάτων του Δημοσίου και εκδίδεται προς τούτο σχετική απόφαση του αρμοδίου αποφαινομένου οργάνου, με βάση μόνο το θεωρημένο από την υπηρεσία που παραλαμβάνει τα υλικά αποδεικτικό προσκόμισης τούτων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πληρωμή του προμηθευτή.

Αρμόδιο αποφαινόμενο όργανο εν προκειμένω είναι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ.

Επιπλέον, σύμφωνα με το αρ. 209 του Ν. 4412/2016, θα πρέπει να συγκροτηθεί για τη συγκεκριμένη περίπτωση νέα επιτροπή παραλαβής, η οποία δε θα πρέπει να περιλαμβάνει τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής που δεν πραγματοποίησε την παραλαβή στον προβλεπόμενο από τη σύμβαση χρόνο.

Προσωπικά, θα ήθελα να εκφράσω τη διαφωνία μου και να μην εισηγηθώ θετικά επ’ αυτού, καθότι, στις συμβατικές υποχρεώσεις της υπ’ αριθμ. 17/2023 μελέτης αναφερόταν ρητά στο Άρθρο 7 ότι η παραλαβή των υλικών θα γίνεται από την αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής ως ορίζεται στο άρθρο 208 του Ν. 4412/2016 και θα πραγματοποιηθεί με μακροσκοπικό έλεγχο εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την παράδοση των υλικών. Εάν κατά την παραλαβή διαπιστωθεί απόκλιση από τις συμβατικές τεχνικές προδιαγραφές, η επιτροπή παραλαβής δύναται να προτείνει την απόρριψη των παραλαμβανόμενων υλικών και την αντικατάστασή τους από τον ανάδοχο, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση του Δήμου.

Εφόσον ο ανάδοχος δε συμμορφωθεί με τις πιο πάνω προτάσεις της επιτροπής, εντός της από την ίδια οριζόμενης προθεσμίας, η δημοτική επιχείρηση δικαιούται να ενεργήσει την τακτοποίηση αυτών σε βάρος και για λογαριασμό του αναδόχου και κατά τον προσφορότερο με τις ανάγκες και τα συμφέροντά του τρόπο.

Η παραλαβή των υλικών θα γίνεται στα σημεία που υποδεικνύει η υπηρεσία. Τα υλικά θα παραλαμβάνονται από υπαλλήλους της υπηρεσίας, υπογράφοντας στα δελτία αποστολής (δελτία αποστολής χωρίς υπογραφή δε θα γίνονται δεκτά). Η αρμόδια επιτροπή, όπως αυτή ορίστηκε στην ΑΔΣ 12/2023, δε συνήλθε εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος και, κατ’ επέκταση, δεν υπάρχει κάποιο υπογεγραμμένο έγγραφο από την αρμόδια Επιτροπή που να πιστοποιεί ότι έγινε έλεγχος και παραλαβή των υλικών, σε συμφωνία με τα όσα υπαγορεύει η υπ’ αριθμ. 17/2023 μελέτη της Δ.Ε.Υ.Α.Τ.

Πέραν αυτού, θα ήθελα να σημειωθεί ότι η υπηρεσία δεν είχε δεχτεί προηγουμένως κάποια όχληση από τον προμηθευτή για την ημερομηνία και τον τόπο παράδοσης των υλικών και για το λόγο αυτό δεν έχει θεωρηθεί το αποδεικτικό προσκόμισης των υλικών αυτών. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, παρακαλώ όπως αποφασίσετε σχετικά”».

Τελικά, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ αποφάσισε ομόφωνα ότι: «α) Εγκρίνει την παραλαβή των οικοδομικών υλικών από τον προμηθευτή Μιχαήλ Ντονάς & ΣΙΑ Ο.Ε. και εντέλλει την αν. γεν. διευθύντρια και την Οικονομική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΤ να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την καταχώρηση και εξόφληση των τιμολογίων, συνολικού ποσού 12.369 ευρώ.

Β) Ορίζει ως νέα επιτροπή παραλαβής τα κάτωθι μέλη: – Δημητρίου Θεμιστοκλής – Πάττας Δημήτριος – Μανωλόπουλος Θεόδωρος». 

Του Ηλία Γιαννόπουλου