Φιλιατρά: Εσπερίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας

Φιλιατρά: Εσπερίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας

Η “Γεωργία Ακριβείας” μετριάζει την κλιματική αλλαγή

H “Γεωργία Ακριβείας” μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι το βασικό συμπέρασμα που εξήχθη από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση, που ακολούθησε, στην εσπερίδα με θεματικό τίτλο «”Γεωργία Ακριβείας”: Η χρήση των drones και άλλων τεχνολογιών στη γεωργία» που διοργάνωσαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ΔΑΟΚ Τριφυλίας το απόγευμα της Τετάρτης στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών.

Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας, στην οποία συμμετείχαν αγρότες από την ευρύτερη περιοχή, παρουσιάστηκαν εφαρμογές, προγράμματα και στοιχεία ερευνών από μέλη της επιστημονικής κοινότητας και στελέχη φορέων που συγκλίνουν στο άνω συμπέρασμα και παράλληλα αναδείχθηκαν πολλαπλά οφέλη από τη χρήση καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, αλλά και πρακτικών μεθόδων και εφαρμογών, όχι μόνο για την παραγωγή σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις αλλά και σε δραστηριότητες άμεσα συνδεδεμένες με τα τρόφιμα.

Α. Παρασκευόπουλος

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισήμανε πως «Το θέμα μας είναι η Γεωργία Ακριβείας, η ψηφιακή γεωργία. Έχουμε την τύχη εδώ να είναι απ’ το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο οι συνεργάτες του κ. Φουντά, του Καθηγητή ο οποίος είναι και από τα Φιλιατρά, και θα μας κάνουν μια γενική αναφορά για τα drones, θα μας παρουσιάσουν και τρία προγράμματα που εφαρμόζουν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο διάφοροι φορείς και θα έχουν τη δυνατότητα οι παραγωγοί μας να δουν τις εφαρμογές του drone, τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα, διότι υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο που δεν επιτρέπονται αεροψεκασμοί στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αυτές όλες οι εφαρμογές είναι πιλοτικές. Αν όμως αύριο επιτραπεί η εφαρμογή ψεκασμών με drone – κι εγώ θ’ αναφερθώ συγκεκριμένα σε τρεις εφαρμογές στην περιοχή μας. Μία που έγινε για την εκτίμηση παραγωγής καρπουζιού πριν από δεκαπέντε χρόνια και ήταν η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα. Μια δεύτερη, πάλι με drone, που αφορά την εκτίμηση του χρόνου άρδευσης – κι αυτό γίνεται με μετρικούς σταθμούς από εδάφους και με drone και με μια βαθμονόμηση. Και τέλος, δολωματικούς ψεκασμούς από αέρος, που γίνονται στην περιοχή μας με έγκριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που κάνουμε με drones στην περιοχή Γκογκαίικα της Δ.Ε. Αυλώνος και συγκεκριμένα σε μια έκταση 500 στρ., για δεύτερη χρονιά, με άριστα αποτελέσματα. Θα δείξω αυτές τις εφαρμογές γιατί πάντοτε η περιοχή μας είναι στην πρωτοπορία των νέων τεχνολογιών και μάλιστα σας αναφέρω, ότι πήραμε και GPS για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 766, τα οποία θα ενσωματωθούν στα τρακτέρ, σταθερά, και θα γίνεται real time παρακολούθηση και θα αποθηκεύεται το έργο αυτό ώστε να μπορεί να γίνεται ο έλεγχος. Βλέπουμε λοιπόν συνέχεια ότι οι νέες τεχνολογίες μπαίνουν στη ζωή μας…».

Θ. Ντίνου

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη προγραμμάτων έρευνας της εταιρείας “Sigma Business Network”, Θεοδώρα Ντίνου, ανέφερε ότι «Η εταιρεία “Sigma Business Network” είναι εταίρος στο έργο “FaRMeR” και θα παρουσιάσω δύο έργα συγγενή, χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε., στα οποία συμμετέχει η εταιρεία μας. Το ένα έχει να κάνει με τη διαχείριση ενεργειακού αποτυπώματος από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το άλλο με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε επιλεγμένους δήμους αλλά και στις εταιρείες HORECA, δηλαδή εστίαση, ξενοδοχεία, ρεστοράν, καφέ».

 Η ίδια, σχετικά με τη διαχείριση ενεργειακού αποτυπώματος ανέφερε πως «είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ουσιαστικά που μια εταιρεία παράγει, είτε από κάποιες δραστηριότητες που είναι κοινές, όπως η χρήση του υπολογιστή, τα φώτα, ο κλιματισμός, αλλά στο έργο επικεντρωθήκαμε σε τρεις πιο ενεργειακά ευαίσθητους τομείς, που είναι οι κατασκευές, οι εταιρείες μετάλλων και οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων. Σαν τομείς αυτοί οι τρεις παράγουν πιο πολύ ενέργεια με τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν και μέσα από κάποια αποτελέσματα του έργου, τους δείχνουμε τον τρόπο να μειωθεί αυτό το ενεργειακό αποτύπωμα. Είναι πολύ σημαντικό να μειωθεί. Το δεύτερο είναι για τη σπατάλη τροφίμων. Υπάρχει μια Οδηγία της Ε.Ε. που λέει ότι θα πρέπει οι δήμοι να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων που καταλήγουν στα απορρίμματα, οπότε πήγαμε στις εταιρείες που παράγουν πολλά σκουπίδια τροφίμων, που είναι τα ξενοδοχεία και τα S/M και τους μαθαίνουμε με ποιο τρόπο πρέπει να μειώσουν και μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων. Μέσα από μια έρευνα που κάναμε, το ποσοστό τροφίμων που καταλήγει στα σκουπίδια είναι τεράστιο, 65%, τόσο από τα νοικοκυριά – γιατί κάναμε έρευνα και στα νοικοκυριά – όσο και από τις εταιρείες εστίασης».

Β. Ψυρούκης

Με τη σειρά του, ο υποψήφιος διδάκτορας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βασίλης Ψυρούκης, είπε πως «η διδακτορική μου διατριβή έχει θέμα τα ψεκαστικά drones, αλλά ένα από τα αντικείμενα που ασχολούμαι τα τελευταία έξι χρόνια είναι η Γεωργία Ακριβείας με την ευρύτερη έννοια. Η Γεωργία Ακριβείας είναι κάτι που έχει συνδεθεί με κάτι καινοτόμο, ενώ ουσιαστικά είναι μια επιστήμη που έχει πιο σταθερές βάσεις. Είναι οποιαδήποτε μέθοδος η οποία αποσκοπεί στο να κάνουμε κάτι σ’ ένα αγροτεμάχιο, διαφοροποιημένο, με βάση κάποιων δεδομένων. Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτό θα είναι ένα καινοτόμο μέσο, συνήθως είναι, διότι παρέχουν πάρα πολύ μεγάλη ευκολία, αλλά οποιαδήποτε διαφοροποιημένη μεταχείριση, αυτόματα θεωρείται Γεωργία Ακριβείας, εφαρμογή Γεωργίας Ακριβείας. Και έχει πάρα πολλά οφέλη. Τα κυριότερα είναι ότι, προφανώς προωθεί ένα πιο βιώσιμο πλαίσιο για τους παραγωγούς αλλά συνδέεται επίσης με περιβαλλοντικά οφέλη. Ουσιαστικά, μικραίνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας και, προφανώς, αποσκοπεί και στην ασφάλεια τροφίμων, δηλαδή να σιγουρευτούμε ότι παράγουμε αρκετά τρόφιμα για να επαρκούν για τον πληθυσμό».

Θ. Κοντογιάννης

 Ο εκπρόσωπος “Green Supply Chain”, Θοδωρής Κοντογιάννης, ανέφερε πως «είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που είναι κόμβος ψηφιακής καινοτομίας, με σκοπό να βοηθήσει στην ψηφιοποίηση της γεωργίας. Στην Ευρώπη υπάρχουν τέτοιοι κόμβοι, εμείς είμαστε ένας από τους δύο που υπάρχουν στην Ελλάδα. Και είμαι εδώ για να παρουσιάσω το “ Climate Farm Demo”. Είναι ένα ερευνητικό έργο το οποίο ξεκίνησε πέρυσι, διαρκεί επτά χρόνια και σκοπό έχει να δει, να αναλύσει και να καταγράψει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία. Κάνουμε ένα δίκτυο από 1.500 φάρμες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχουμε 60 παραγωγούς σε διαφορετικούς τομείς, από κτηνοτροφία, από σιτηρά, προφανώς αμπέλια και ελιά και για τα επόμενα επτά χρόνια θα μελετήσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην κάθε αγροτική εκμετάλλευση και παράλληλα, μαζί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα παρέχουμε δωρεάν συμβουλευτική στους αγρότες για το πως μπορούν είτε να μετριάσουν, είτε να αλλάξουν τις μεθόδους ή τη διαχείριση που κάνουν μέχρι τώρα προκειμένου να έχουν λιγότερες επιπτώσεις από το κλίμα που αλλάζει».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και εμφανής στον αγροτικό τομέα, απάντησε «Ναι. Νομίζω ότι ειδικά στην Πελοπόννησο το έχουμε ζήσει αρκετά. Να μιλήσω για ελιές και λάδι για το 2023, που είναι κάτι που το ζήσαμε πάρα πολύ. Εγώ έρχομαι από τη βορειοανατολική Πελοπόννησο, οπότε εκεί υπήρχε μια καταστροφή της τάξης του 90% στον ελαιοκομικό τομέα, που οφείλεται ακριβώς στο γεγονός του κλίματος. Τα τελευταία δύο χρόνια οι χειμώνες είναι πιο ήπιοι, οι ποικιλίες που έχουμε στην ελιά, το Μανάκι – για παράδειγμα – έχει ανάγκη από συγκεκριμένες ώρες ψύχους, το οποίο με τις θερμοκρασίες που έχουμε δεν μπορούμε να τις καταφέρουμε και αυτό σημαίνει ότι αλλάζει αυτό που λέμε φαινολογία του δέντρου, δηλαδή πότε ανθίζει και πότε καρπίζει, τι χρειάζεται για να το κάνει,  οπότε αυτό έχει άμεση επίπτωση πρώτα απ’ όλα στην παραγωγή και μετέπειτα σίγουρα και οικονομική επίπτωση. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή χωριά στην Κορινθία που κλαίνε γιατί δεν έχουν παραγωγή».

Του Ηλία Γιαννόπουλου