Η φέτα, το ελαιόλαδο και τα γλυπτά…

Η φέτα, το ελαιόλαδο και τα γλυπτά…

Στον απόηχο της διπλωματικής σύγκρουσης για τα γλυπτά του Παρθενώνα, ακόμα και ο Βρετανός δημοσιογράφος, Piers Morgan (Πιρς Μόργκαν), τάχθηκε υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ανέφερε στο Sky News Australia: «Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να κατέχει τα Μάρμαρα και να τα δανείζει στην Ελλάδα, όπως κάνει με πολλές χιλιάδες άλλα αντικείμενα κάθε χρόνο. Η Βρετανία ανέκαθεν έλεγε ότι αυτοί οι θησαυροί πρέπει να παραμείνουν εδώ, όπου είναι ασφαλείς – ένα επιχείρημα που έχει γίνει πολύ λιγότερο ισχυρό από τότε που το Μουσείο παραδέχτηκε ότι έχουν κλαπεί περισσότεροι από 2.000 θησαυροί αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών.

Τώρα το θέμα εξελίσσεται σε διπλωματική διαμάχη, αφού ο πρωθυπουργός ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του. Αυτό φάνηκε σαν μια μάλλον ασήμαντη προσπάθεια να ικανοποιήσει την εκλογική βάση του και δεν είναι καλή εικόνα για τη Βρετανία».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ακόμη: «Η Ελλάδα είναι σύμμαχος. Ένας φίλος. Μας έδωσαν τη φέτα, το ελαιόλαδο. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε τα Γλυπτά μας σε αντάλλαγμα».

Να μας συγχωρεί ο κ. Πιρς Μόργκαν, αλλά η Ελλάδα δεν έδωσε στη Βρετανία μόνον τη φέτα και το ελαιόλαδο, έδωσε κυρίως τον πολιτισμό και τη Δημοκρατία. Το ότι μπορεί να γράφει κατά τέτοιον τρόπο το οφείλει στη Δημοκρατία, η οποία από την Ελλάδα ξεκίνησε.

Α.Π.