Ικανοποιητική η κίνηση για τους προορισμούς της Πελοποννήσου

Ικανοποιητική η κίνηση για  τους προορισμούς της Πελοποννήσου

Εν όψει των εορτών

Το απόλυτο 100% αγγίζουν εν όψει των εορτών οι πληρότητες σε ορισμένα ξενοδοχεία και καταλύματα που μισθώνονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb, με τη ζήτηση να ενισχύεται σταδιακά ακόμη και για τους προορισμούς που υπολείπονται για την ώρα σε δυναμική.

Σε πολύ καλά επίπεδα κινούνται οι προκρατήσεις και στην Πελοπόννησο, η οποία λόγω της εγγύτητάς της με το κλεινόν άστυ αποτελεί σταθερά έναν δημοφιλή προορισμό για τους Έλληνες ταξιδιώτες.

Μέχρι στιγμής η πληρότητα στα Καλάβρυτα διαμορφώνεται στο 75%, με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να εκτιμούν ότι τα Φώτα η πληρότητα θα αγγίξει το απόλυτο 100% και να προσδοκούν σε χιονοπτώσεις, έτσι ώστε να καλυφθούν και τα… κενά μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα, ικανοποιητική ζήτηση υπάρχει και για την Καλαμάτα, όπου οι προκρατήσεις κινούνται ήδη στο 65% 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτήν την περίοδο η πληρότητα στους ορεινούς όγκους κινείται μεταξύ 40% και 60%, με κάποιους προορισμούς, όπως τα Ιωάννινα, να προπορεύονται σε επίπεδο ζήτησης και τις τιμές να είναι αυξημένες σε ποσοστό 5%-15% σε σχέση με πέρυσι.

Αναλόγως τον προορισμό και την κατηγορία του ξενοδοχείου οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 60 ευρώ. Σε αρκετούς προορισμούς, μάλιστα, οι επιχειρηματίες θέτουν ως ελάχιστη διάρκεια παραμονής για την εορταστική περίοδο τις τρεις ή τις τέσσερις διανυκτερεύσεις, με τις προσδοκίες για ακόμη υψηλότερες πληρότητες να εδράζονται σε ενδεχόμενη χιονόπτωση που θα σηματοδοτήσει την έναρξη λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων ανά την Ελλάδα, ενισχύοντας έτι περαιτέρω τη ζήτηση.

Γενικότερα, για το 15νθήμερο των εορτών διαπιστώνεται έντονη κινητικότητα. Αυτό που προβληματίζει τους επαγγελματίες, ωστόσο, είναι τα κενά μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και η πλήρης απουσία ζήτησης μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Η χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα διαρκεί 135-140 ημέρες, ενώ η περίοδος των εορτών περιορίζεται στις 15 ημέρες που αντιστοιχούν μόλις στο 10% ολόκληρης της σεζόν. Για να καταστεί βιώσιμη μια επιχείρηση θα πρέπει το 10% να φτάσει στο 40%-45%.