Κοινοτικός αμπελώνας στην Αλαγονία με σκοπό αναβίωση αρχαίας ποικιλίας

Κοινοτικός αμπελώνας στην Αλαγονία με σκοπό αναβίωση αρχαίας ποικιλίας

Μετά τον κοινοτικό λαχανόκηπο που υλοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2023 στην Αλαγονία, ήρθε και η ώρα για τη δημιουργία του κοινοτικού αμπελώνα, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Κοινότητα Αλαγονίας.

Σε μια έκταση περίπου ενός στρέμματος, θα φυτευτούν 100 περίπου φυτά της ποικιλίας Πλατάνα ή Κουτσαβίτικο, που θεωρείται ότι ήταν η ποικιλία από την οποία έφτιαχναν το φημισμένο αρχαίο οίνο Δένθι. Ο χώρος παραχωρήθηκε από κάτοικο της Αλαγονίας στον Αϊ-Γιάννη, και πρόκειται για ιστορική περιοχή με παλιούς αμπελώνες.

Σε σχετική ενημέρωση – κάλεσμα από την Κοινότητα Αλαγονίας αναφέρεται: “Όπως και στην περίπτωση του κοινοτικού λαχανόκηπου και του κοινοτικού σιταροχώραφου, ο απώτερος στόχος είναι η αυτάρκεια και παράλληλα η αναβίωση του παλιού συλλογικού πνεύματος του χωριού, το χτίσιμο ανθρώπινων σχέσεων, που αποτελεί τον αληθινό πλούτο στη ζωή τον ανθρώπων. Να δράσουμε συλλογικά, δηλαδή να τρυγήσουμε σε λίγα χρόνια τα σταφύλια, να τα πατήσουμε, να φτιάξουμε κρασί, να φέρουμε πιο κοντά τους ανθρώπους.

Είναι, επομένως, μεγάλη μας χαρά να σας καλέσουμε στη φύτευση και να σας μιλήσουμε γι’ αυτό που χτίζεται στην Αλαγονία. Μετά τη φύτευση θα παρατεθεί γεύμα στην Κοινότητα, οπότε θα μας δοθεί ευκαιρία να μιλήσουμε με τους συμμετέχοντες για τις δράσεις που γίνονται στο χωριό μας.

Η φύτευση θα γίνει Κυριακή 17 Δεκεμβρίου και ο τόπος συνάντησης για όσους θέλουν να πάρουν μέρος θα είναι στην Κοινότητα, στις 10.30 π.μ. Με την ευκαιρία της πρόσφατης παρουσίασης από την ιαπωνική τηλεόραση ταινίας ντοκιμαντέρ για τη φυσική καλλιέργεια που γυρίστηκε στην Αλαγονία, στη συνάντηση θα γίνει και η προβολή του εν λόγω ντοκιμαντέρ”.