Νοσοκομείο Κυπαρισσίας: Ζητούν μονιμοποιήσεις και τέλος στις μετακινήσεις αναισθησιολόγων

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας: Ζητούν μονιμοποιήσεις και τέλος στις μετακινήσεις αναισθησιολόγων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων, προσλήψεις προσωπικού και τέλος σε όλες τις μετακινήσεις προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία και δη, των αναισθησιολόγων.

Η πρόεδρος του συλλόγου, Ξένια Στρατικοπούλου, σημείωσε: «Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε. Παρ’ όλες τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ετήσια παράταση των επικουρικών, αποφάσισαν να νομοθετήσουν την 6μηνη παράτασή τους, καθώς και άλλες συμβάσεις, όπως ΣΟΧ, 3μηνες κ.α. Παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τους υγειονομικούς που κράτησαν το υγειονομικό σύστημα της χώρας αντάξιο στην πανδημία, παρά τις αντίξοες συνθήκες, έρχεται σήμερα με μικρές παρατάσεις των συμβάσεων να τους κρατούν δέσμιους στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

Επίσης, μας δίνεται η ευκαιρία να αναφέρουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε ευάλωτοι μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία.

Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας υπάρχει μεγάλη έλλειψη γιατρών. Δε φτάνει που υπάρχει μεγάλη έλλειψη γιατρών, η διοίκηση με απόφασή της μετακινεί τους δύο μοναδικούς αναισθησιολόγους για να καλύψουν εφημερίες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Αφήνοντας έτσι ακάλυπτο τελείως το νοσοκομείο μας από αναισθησιολόγο. Κατ’ επέκταση ακυρώνονται όλα τα χειρουργεία και ο χειρουργικός τομέας υπολειτουργεί. Επιπλέον, η εφημερία δεν καθίσταται ασφαλής με την έλλειψη αναισθησιολόγων μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, αλλά και για τους νοσηλευόμενους. Υπάρχουν μονήρεις ειδικότητες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες ώστε η καθημερινή εφημερία να είναι ασφαλής. Κάποιες ειδικότητες είναι αναγκαίο να εφημερεύουν καθημερινά, διαφορετικά εάν λείπει μία από αυτές, οι υπόλοιπες δεν μπορούν να λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να διακομίζονται.

Τα πληρώματα των ασθενοφόρων έχουν γίνει ταξί, ώστε να μεταφέρουν συνεχώς περιστατικά για διαγνωστικές εξετάσεις, πέρα από περιστατικά που χρήζουν περαιτέρω ελέγχου ή μεταφορά σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο.

Η διοίκηση έδωσε 3μηνη σε ένα πλήρωμα του νοσοκομείου για τη Νοσηλευτική Μονάδα της Καλαμάτας, για να κάνει τα εξιτήρια, κι εδώ υπάρχουν στιγμές που δεν έχει ούτε ένα ασθενοφόρο η Τριφυλία από τη στιγμή που έχουν φύγει διακομιδές.

Οι ελλείψεις προσωπικού δεν αφορούν μόνο στους ιατρούς, αφορούν νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνολογικό, βοηθητικό, διοικητικό προσωπικό και προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας.

Γι’ αυτό ζητάμε – διεκδικούμε: Ανανέωση όλων των συμβάσεων ως ετήσιων χωρίς διακρίσεις (π.χ. ΕΚΑΒ ετήσιοι). Προσλήψεις προσωπικού μόνιμου όλων των ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ. Στελέχωση του νοσοκομείου με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Διακοπή των μετακινήσεων του προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία. Όχι περικοπές στον ετήσιο προϋπολογισμό για τις ανάγκες του νοσοκομείου. Ένταξη στα βαρέα – ανθυγιεινά. Όχι ιδιωτικοποίηση – εργολάβους. Αυξήσεις στους μισθούς. Μονιμοποίηση όλων των συμβάσεων».

Να μπει τέλος στις μετακινήσεις αναισθησιολόγων
Έντονα προβληματίζει εργαζομένους, που διαμαρτύρονται, το γεγονός πως η διοικήτρια του Γ.Ν. Μεσσηνίας αφαιρεί 24ωρες εφημερίες των δυο αναισθησιολόγων της Ν.Μ. Κυπαρισσίας, προκειμένου να μη λάβουν τα ρεπό τους, με απώτερο σκοπό τη μετακίνησή τους στη Ν.Μ. Καλαμάτας, σε συγκεκριμένες μέρες και για συγκεκριμένους χειρουργούς, σε ψυχρά, δηλαδή μη επείγοντα, χειρουργεία, σημειώνοντας πως τέτοιες αποφάσεις παρακάμπτουν και το Αναισθησιολογικό Τμήμα της Καλαμάτας, απαξιώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την επιστημονική τους κρίση, καθορίζοντας ποιος αναισθησιολόγος θα δώσει αναισθησία σε ποιο χειρουργείο.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που σε προ ημερών προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για διορισμούς στο ΕΣΥ, το Νοσοκομείο Καλαμάτας δε ζητάει θέση αναισθησιολόγου, δηλώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ότι δεν έχει ανάγκη από αναισθησιολόγους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αναισθησιολόγος της Ν.Μ. Κυπαρισσίας – διευθυντής, Παναγιώτης Νιάρχος, θεωρεί ότι υπάρχει προσωπική αντιπαλότητα και στοχοποίηση προς το πρόσωπό του, τη στιγμή που η διοικήτρια καθυστερούσε επί μήνες να του υπογράψει το επίδομα θέσης ευθύνης που εκείνος δικαιούται.

Όπως δε έγινε γνωστό, η διοικήτρια είχε ζητήσει οι αναισθησιολόγοι της Ν.Μ. Κυπαρισσίας να εξυπηρετήσουν επιπλέον χειρουργικές αίθουσες του Νοσοκομείου Καλαμάτας και το μήνα Νοέμβριο. Όμως, λόγω απουσίας του κ. Νιάρχου με αναρρωτική, επειδή υπεβλήθη σε χειρουργείο σε νοσοκομείο της Αθήνας, η απόφασή της ανεκλήθη με σχετικό έγγραφο.

Ωστόσο, οι επιπλέον χειρουργικές αίθουσες του Νοσοκομείου Καλαμάτας που είχε ζητηθεί να εξυπηρετηθούν από τους δύο αναισθησιολόγους της Κυπαρισσίας, που τελικά δε μετακινήθηκαν, εξυπηρετήθηκαν κανονικά από τους αναισθησιολόγους του Νοσοκομείου Καλαμάτας, και το γεγονός αυτό εκτιμάται πως δηλώνει ότι με καλή μεταξύ τους συνεννόηση οι αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας μπορούν να στηρίξουν και μόνοι τους το νοσοκομείο στο οποίο οι ίδιοι εργάζονται, χωρίς να απαιτούνται μετακινήσεις από την Κυπαρισσία, αφήνοντας ακάλυπτη την εκεί Ν.Μ.

Του Ηλία Γιαννόπουλου