Οι συμβασιούχοι «κρατούν όρθιο» το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Οι συμβασιούχοι «κρατούν όρθιο» το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε χθες στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αυτή τη φορά από συμβασιούχους που ζητούν τη μονιμοποίησή τους, καθώς μέχρι σήμερα το μόνο που γίνεται είναι να τους ανανεώνουν τις συμβάσεις, ενώ με νέο νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση, η διάρκειά τους μειώνεται έως και δύο μήνες.

Οι περισσότεροι εξ αυτών των υγειονομικών και προνοιακών είναι εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας την περίοδο της πανδημίας και «έβαλαν πλάτη», ενώ να σημειωθεί ότι, όπως έκαναν γνωστό, αποτελούν το 1/3 του προσωπικού του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Παρεμβάσεις
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων, Βασίλης Μαστορίδης, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη, με τις χρωστούμενες άδειες να φτάνουν στο 2017, ενώ ο τότε υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τους διαβεβαίωνε ότι θα απορροφηθούν στο ΕΣΥ.

Χαρακτηρίζοντας το νέο νομοσχέδιο «κοροϊδία», αφού αναφέρεται σε δίμηνες, τρίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις, σημείωσε σχετικά με τα αιτήματα των συμβασιούχων πως είναι τα εξής: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην περάσει το νομοσχέδιο για εξάμηνη σύμβαση. Να ενταχθούν όλοι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Να παρθούν μέτρα ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους.

Σε ερώτηση για τον αριθμό των συμβασιούχων ο κ. Μαστορίδης απάντησε ότι αποτελούν το 1/3 επί του συνόλου του Νοσοκομείου Καλαμάτας, σχολιάζοντας πως «οι βάρδιες δε βγαίνουν χωρίς συμβασιούχους και αν λήξουν οι συμβάσεις, το νοσοκομείο δε θα μπορεί να λειτουργήσει», με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για τους κατοίκους της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, Δημήτρης Τσιλίκας, δήλωσε ότι η χθεσινή πεντάωρη στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε επειδή η κυβέρνηση εμπαίζει τους συμβασιούχους υγειονομικούς και προνοιακούς υπάλληλους. Το κύμα φυγής των συγκεκριμένων υπάλληλων, σχολίασε, έχει αυξηθεί τόσο στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ όσο και στην πρόνοια. Ειδικότερα, οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία ανέρχονται στις 40.000 και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι, ενώ φέτος το χειμώνα οι υγειονομικοί έχουν μειωθεί κατά 3.000 άτομα.

Κατά τον κ. Τσιλίκα, στη διάρκεια της πανδημίας ο πρωθυπουργός και οι εκάστοτε υπουργοί κάλεσαν τους υγειονομικούς να αφήσουν τις δουλειές τους και να ενισχύσουν ως συμβασιούχοι το ΕΣΥ, με την «επιβράβευσή» τους να είναι συμβάσεις τρίμηνες και εξάμηνες. Υπάρχουν, δε, συμβασιούχοι που εργάζονται στα νοσοκομεία πάνω από πέντε έτη, με τις συμβάσεις τους συνεχώς να ανανεώνονται και τον κ. Τσιλίκα να προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχασαν τη ζωή τους δεκάδες εργαζόμενοι ΣΟΧ.

Κλείνοντας έκανε γνωστό ότι το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες ανανεώνει τους επικουρικούς για λίγους μόνο μήνες, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση, αν δε θέλει να αναστείλει τη λειτουργία νοσοκομείων ή σημαντικών τμημάτων αυτών, να προβεί άμεσα σε μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Εκ μέρους του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας ο Μανώλης Μάκαρης ανέφερε ότι είναι δίπλα στον αγώνα των συμβασιούχων, τον οποίο χαρακτήρισε δίκαιο. Όπως πρόσθεσε, το ΕΣΥ είναι σοβαρά υποστελεχωμένο, με τους συμβασιούχους να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η ανανέωση των συμβάσεών τους μόνο για περιορισμένο διάστημα δύο έως έξι μηνών αποτελεί εμπαιγμό, όπως είπε ο κ. Μάκαρης, για άτομα που έχουν προσφέρει τα μέγιστα κατά το διάστημα της πανδημίας. Έτσι, από την πλευρά του ζήτησε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (ΣΟΧ, επικουρικών, ΟΑΕΔ, ειδικευόμενων νοσηλευτών) και την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων προσωπικού των νοσοκομείων.

Από τα Σωματεία Συνταξιούχων Μεσσηνίας ο Μπάμπης Λαζαρακόπουλος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους συμβασιούχους αλλά και γενικότερα τους υγειονομικούς, αφού, όπως είπε, ο αγώνας είναι κοινός, τα προβλήματα κοινά, με την αιτία επίσης να είναι κοινή, που είναι η ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων. Μίλησε δε για τραγικές ελλείψεις που φέρνουν τα νοσοκομεία στα όριά τους και πλέον «καρκινοβατούν».

Από την πλευρά του, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Πετρόπουλος, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συγκέντρωση δεν ήταν μόνο για τα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά και την εργασιακή τους αξιοπρέπεια  και, κυρίως, την αξιοπρέπεια των ασθενών, τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της Μεσσηνίας. «Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, αλλά και στα περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία, είναι τραγική, σε σημείο που απειλείται η ζωή των ανθρώπων που έχουν ανάγκη την παροχή των συγκεκριμένων ιδρυμάτων» σχολίασε.

Ζήτησε, λοιπόν, μιαν άλλη πολιτική, που θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό των δημόσιων νοσοκομείων, άμεσες προσλήψεις και γενικότερα να είναι σε πρώτο πλάνο η υγεία, η ζωή και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Δημήτρης Φαββατάς, υποστήριξε ότι για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι είναι απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζεται για την υγεία, σημειώνοντας πως πρέπει άμεσα να γίνουν προσλήψεις και να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά, ώστε όλος ο κόσμος να νιώθει ασφάλεια από το ΕΣΥ.

Απευθυνόμενος, τέλος, ο Παναγιώτης Καράμπελας στους συγκεντρωμένους είπε ότι το Συνδικάτο Οικοδόμων είναι στο πλευρό τους, με τους οικοδόμους να χτίζουν τα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς να τα λειτουργούν.

Συμπλήρωσε ότι οι οικοδόμοι είναι οι πρώτοι σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και τους έχουν ανάγκη, ενώ τους έκανε γνωστό ότι μπορεί από τη συγκέντρωση να λείπουν εκατοντάδες κόσμου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν τους έχουν ανάγκη, καλώντας τους να συνεχίσουν τους αγώνες και να μη λυγίσουν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση