Παν. Νίκας: «Η Πολιτική Άνοιξη συνεχίζει να λειτουργεί με υβριδικό τρόπο»

Παν. Νίκας: «Η Πολιτική Άνοιξη συνεχίζει να λειτουργεί με υβριδικό τρόπο»

Ευχήθηκε στον Δημ. Πτωχό καλή επιτυχία και να μην γίνει… εντολοδόχος

Ούτε μία φορά δεν ανέφερε, αυτή τη φορά, το όνομα του πρώην  Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που έχει βάλει στο στόχαστρο τους τελευταίους μήνες ο απερχόμενος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, κατά τη χθεσινή απολογιστική του συνέντευξη για την τετραετία που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Ευχήθηκε, ωστόσο, στο νέο περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό καλή επιτυχία, την οποία θα έχει όπως είπε αν δεν γίνει εντολοδόχος και απεξαρτηθεί από το συγκεκριμένο γραφείο και το συγκεκριμένο χώρο, ενώ πρόσθεσε ότι η Πολιτική Άνοιξη εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά με υβριδικό τρόπο.

Κατά τα άλλα ο κ. Νίκας αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει, αλλά και σε αυτά που θεωρεί προτεραιότητες για το μέλλον της περιφέρειας.

Απολογισμός

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης ξεκίνησε τη συνέντευξη, αναφερόμενος αρχικά στην τραγική απώλεια του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα και ακολούθως μίλησε για την τετραετία που ολοκληρώνεται.

Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε σε αρκετά ζητήματα και έργα, τα οποία συνοψίζονται στα παρακάτω, όπως ακριβώς τα παρουσίασε ο ίδιος και με κάποιες από τις επισημάνσεις που έκανε:

– «Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων. Όταν ήρθαμε εδώ η Πελοπόννησος ήταν γεμάτη σκουπίδια. Υπήρξαν ασφαλώς πρόδρομες ενέργειες από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή.

– Τα θέμα της Πρόνοιας είναι πολύ σοβαρό θέμα για την Πελοπόννησο, Ρομά, ναρκωτικά, φτώχεια. Δουλέψαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε σε αυτό το τομέα.

– Διατέθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της υγείας, περισσότερα από αυτά που διέθεσε το υπουργείο. Η περιφέρεια έχει προβλήματα και η παροχή της υγείας εδώ, είναι κάτω από το μέσα όρο. Βελτιώσαμε τις υποδομές, κάναμε Κέντρα Υγείας και στηρίξαμε τα κεντρικά νοσοκομεία όλων των πόλεων.

– Κάναμε πολύ σημαντικά βήματα στα θέματα Πολιτικής Προστασίας με τοποθέτηση πολλών δεξαμενών, την αγορά βαρέων οχημάτων αλλά και τοποθέτηση αποθηκών στους 5 νομούς.

– Ο πολιτισμός για μας είχε απόλυτη προτεραιότητα και η συνεργασία με την Υπουργό κυρία Μενδώνη ήταν άριστη. 26 εκατομμύρια ευρώ έχουν περάσει στο επόμενο πρόγραμμα και πρόκειται για έργα τα οποία γίνονται σε μνημεία κάθε μορφής και όλων των περιόδων.

– Δεκάδες έργα και για τον αθλητισμό, αλλά υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα. Δεν έχουμε κανένα χώρο που να λειτουργεί με διεθνείς προδιαγραφές.

– Υπήρξε μία στρατηγική την οποία θέσαμε από την αρχή σε γνώση του πρωθυπουργού της χώρας και μάλιστα δύο φορές.

– Με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχει το ποσό των 65 εκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση του οδικού δικτύου της περιφέρειας».

Τα οικονομικά της περιφέρειας

Ακολούθως, αναφέρθηκε αναλυτικά σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ποια είναι τα μεγάλα έργα που έγιναν ή έχουν προγραμματισθεί. Σε ότι αφορά τη Μεσσηνία ανέφερε:

«Για τη Μεσσηνία θα αναφέρω τους δρόμους, Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά, Λάμπαινα – Μεσσήνη με πάρα πολλά προβλήματα που όμως έχει αρχίσει ήδη να κατασκευάζεται, την παράκαμψη του Πεταλιδίου που στοίχισε συν 15 εκατομμύρια ευρώ, τη μελέτη που πληρώθηκε για την παράκαμψη του Χαροκοπιού, τα λιμάνια Κυπαρισσίας Μαραθούπολης και βεβαίως τα πολλά γήπεδα και σε αυτό το νομό»

Σε ότι αφορά τα οικονομικά της περιφέρειας, ο κ. Νίκας έκσανε τις εξής επισημάνσεις:

«- Τα οικονομικά μας ελέγχονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το Ελεγκτικό Συνέδριο, από την Επιτροπή Διαφάνειας και από τους OLAF  σε επίπεδο ΕΕ. Η OLAF  με έγγραφό της λέει ότι είναι όλα καλά με τη διαχείριση των χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Αυτή τη στιγμή η περιφέρεια έχει ταμειακό υπόλοιπο 60 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι κάποια έργα που πρέπει να πληρωθούν και το καθαρό ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι μεταξύ 25 και 30 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει και ένα ποσό στο Περιφερειακό Ταμείο της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ, όπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν αύριο και 5 εκατομμύρια ευρώ είναι δεσμευμένα χρήματα του παλιού Ταμείου Γεωργίας και Δασών που χρειάζεται μία υπογραφή από τον υπουργό για να χρησιμοποιηθούν. Την επιδίωξα, αλλά δεν την πήρα ποτέ.  Εύχομαι να τα πάρει η επόμενη περιφερειακή αρχή.

– Τα νομικά πρόσωπα είναι σε άριστη κατάσταση.

– Η περιφέρεια είναι ένας θεσμός που δεν έχω καταλάβει πόσο είναι κρατικός και πόσο είναι αυτοδιοικητικός. Δεν χρειαζόμαστε υπαλλήλους γενικά, χρειαζόμαστε εξειδικευμένους υπαλλήλους. Σε θεσμικό επίπεδο πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές και ο θεσμός να λειτουργεί με ενιαίο τρόπο. Να σπάσουμε τον τοπικισμό και να σκεφτόμαστε ως Πελοποννήσιοι. Να  έχουμε εκλεγμένους σε όλη την έκταση της περιφέρειας και όχι εκλεγμένους σε κάθε νομό.

– Πρωτεύουσα της περιφέρειας πρέπει να είναι η Τρίπολη. Προφανώς χρειάζονται διορθώσεις σε γεωγραφικό επίπεδο, π.χ. τα Κύθηρα δεν υπάρχει λόγος να είναι στην Αττική. Το ενιαία Πελοπόννησος είναι περισσότερο ένα σύνθημα, δεν μπορεί να γίνει ποτέ.

– Τα έργα που έχουν προτεραιότητα για την Πελοπόννησο είναι τρία: Η διάβρωση του κορινθιακού κόλπου και γενικότερα τα θέματα διάβρωσης στους νομούς, το τρένο, καθώς υπάρχει και το ok από την ευρωπαϊκή επιτροπή και οι οριζόντιοι άξονες που θα συνδέουν τη δυτική Πελοπόννησο με την κεντρική και την ανατολική.

– Για την ενέργεια, προτεραιότητα έχουν οι ανανεώσιμες πηγές, αλλά με χωροταξικό σχεδιασμό και το υδρογόνο.

– Ο πρωτογενής τομέας είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την περιφέρεια Πελοποννήσου. Είμαστε η περιοχή που παράγει όλα τα προϊόντα του καλαθιού της μεσογειακής διατροφής, η οποία παγκοσμίως θεωρείται η πλέον υγιεινή. Επομένως πρέπει να βοηθηθούμε. Εδώ και 50 χρόνια δεν έχει υπάρξει αξιόπιστη αγροτική πολιτική. Έργα άρδευσης καρκινοβατούν εδώ και 50 χρόνια.

«Η Πολιτική Άνοιξη ζει»

Καταλήγοντας ο κ. Νίκας ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, λέγοντας ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες διάσπασης, αλλά οι συνεργάτες του  «στάθηκαν δίπλα του εκτός από δύο περιπτώσεις, μια στη Μεσσηνία και μία στην Αργολίδα», χωρίς να εξηγήσει περισσότερα.

Περνώντας στο πολιτικό κομμάτι της συνέντευξης ο απερχόμενος περιφερειάρχης είπε:

«Είμαι πολλά χρόνια αυτοδιοικητικός, με συγκεκριμένη ιδεολογική θέση και με συγκεκριμένη συμπεριφορά.  Είμαι ανεξάρτητος, ως αυτοιδοικητικός, όσον αφορά τη συμπεριφορά μου και αυτή την ανεξαρτησία την τίμησα πάντα. Δεν διανοήθηκε ποτέ κανένας να μου δώσει εντολές. Εδώ δεν πέρασα εύκολα, παρότι ήρθα με τις καλύτερες των προθέσεων. Επί 3 χρόνια αντιμετώπισα διάφορα προβλήματα, τα οποία συνδέονταν με τις στάσεις και τις διάφορες πολιτικές εκφράσεις».

Εξήγησε ότι το πρώτο θέμα που ανέκυψε ήταν αν το νοσοκομείο της Τρίπολης έπρεπε να γίνει νοσοκομείο covid, κάνοντας λόγο για θύελλα που ξέσπασε για διάφορα μικροσυμφέροντα. Το δεύτερο θέμα είπε, ήταν η ενέργεια, τονίζοντας ότι το κράτος πρέπει να έχει λόγο στις βασικές δημόσιες δομές και το τρίτο «ένα αντιπλημμυρικό έργο 85 εκατομμυρίων ευρώ με ανάθεση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το οποίο όπως είπε είχε μελέτη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ότι δεν χρειαζόταν και συνέχισε:

«Θεωρώ ότι η «Πολιτική Άνοιξη» εξακολουθεί να λειτουργεί ως οργανισμός με υβριδικό τρόπο. Εγώ δεν έχω καμία και δεν θέλω να έχω ιδεολογική σχέση, δεν έχω σχέση με την πατριδοκαπηλία, δεν έχω σχέση με τον εθνολαϊκισμό. Δεν έχω καμία σχέση με το λαϊκισμό κάθε μορφής, με το ρουσφέτι και με την πελατειακή σχέση.  Εξοργίζομαι όταν ακούω δήμαρχο να λέει ευχαριστώ τον τάδε που κατόπιν ενεργειών του… Και σήμερα βεβαίως προωθούνται ατομικά συμφέροντα. Ξέρω ότι υπάρχουν διάφορες πολιτικές ισορροπίες, αλλά δε θέλω καμία σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα που μας γυρίζουν στην εποχή του Βούλγαρη. Υπάρχει ένας βουλευτής ο οποίος μπορεί και προωθεί διαφορά ζητήματα και προφανώς είναι και πιο ελκυστικός. Και βουλευτής διορισμένος, δηλαδή επικράτειας».

Αναφερόμενος και στον κ. Πτωχό, είπε ότι κανείς δεν πήγε στο χρόνο που όρισε για να ενημερωθεί για τα θέμα της περιφέρειας και τόνισε:

«Του εύχομαι καλή επιτυχία γιατί μιλάμε για το λαό μας, για τον τόπο που γεννηθήκαμε και πρέπει να προοδέψει. Και πρέπει ο καθένας να βάλει το δικό του λιθαράκι. Και καλή επιτυχία του εύχομαι κι αν νομίζει ότι πρέπει να τον βοηθήσω κάπου, να το κάνω. Νομίζω, όμως, ότι η επιτυχία του εξαρτάται από την απεξάρτηση του από το συγκεκριμένο γραφείο και το συγκεκριμένο χώρο. Ουαί κι αλλοίμονο αν είναι εντολοδόχος και δεν είναι περιφερειάρχης. Δηλαδή να λειτουργεί με τη δική του σκέψη και τους δικούς του συνεργάτες. Αλίμονο αν η περιφέρεια Πελοποννήσου γίνει ένα όργανο προώθησης συγκεκριμένων βουλευτών».

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι αυτοδιοικητικά έχει κλείσει, χωρίς να αναφέρει κάτι άλλο, ενώ σε άλλη ερώτηση αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό το 2022 και πως όταν ρωτήθηκε πρότεινε για αντικαταστάτη του τον αντιπεριφερειάρχη, Χρήστο Λαμπρόπουλο.

Της Βίκυς Βετουλάκη

-φωτογραφία αρχείου-