Πυροσβεστική: Δεύτερη σε όλη τη χώρα το 2022 σε συμβάντα η ΠΥ Καλαμάτας

Πυροσβεστική: Δεύτερη σε όλη τη χώρα το 2022 σε συμβάντα η ΠΥ Καλαμάτας

Θετικός ο απολογισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο

Η δεύτερη Πυροσβεστική Υπηρεσία στη χώρα που είχε τα περισσότερα συμβάντα ήταν η Καλαμάτα το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Μεσσηνίας, πύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος, με το καλύτερο όμως αποτέλεσμα, καθώς ιδιαίτερα φέτος κάηκαν ελάχιστα στρέμματα.

Στον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου που έκανε ο κ. Κατσαφάδος τόνισε ότι φέτος ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές της 20ετίας. Μπορεί οι πυρκαγιές αριθμητικά να ήταν ίδιες με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τα καμένα στρέμματα ήταν ελάχιστα.

Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκαν τρεις εθελοντικές ομάδες που προσφέρουν πολύ σημαντικό έργο και στο χώρο των πυρκαγιών, ενώ παρευρέθησαν διοικητές πυροσβεστικών υπηρεσιών της Μεσσηνίας και πυροσβέστες. Χαιρέτισαν, δε, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος.

Με πολλά συμβάντα κάθε χρόνο
Κατά τον απολογισμό ο κ. Κατσαφάδος παρουσίασε στοιχεία ότι συνολικά τη φετινή αντιπυρική περίοδο είχαμε στη Μεσσηνία 727 αγροτοδασικές και αστικές πυρκαγιές και κάηκαν συνολικά μόλις 697 στρέμματα.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας μαζί με το Κλιμάκιο Μελιγαλά και το εθελοντικό Πεταλιδίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχαμε 422 αγροτοδασικές πυρκαγιές και 195 αστικές. Αριθμός ίδιος με τα προηγούμενα χρόνια. Κάηκαν, όμως, μόνο 600 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Κατσαφάδος, τα προηγούμενα χρόνια μετρούσαμε χιλιάδες καμένα στρέμματα.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων, μαζί με τα κλιμάκια Κυπαρισσίας και Πύλου, είχαν πολύ μειωμένο αριθμό και σημειώθηκαν 69 αγροτοδασικές και 41 αστικές πυρκαγιές, ενώ κάηκαν μόνο 78 στρέμματα.

Στη συνέχεια παρουσίασε πίνακα με τα συμβάντα του 2022, οπότε η υπηρεσία της Καλαμάτας έρχεται δεύτερη πανελλαδικά με 1.077, μετά το Αγρίνιο που είναι πρώτο με 1.395.

Αλλαγές
Ο κ. Κατσαφάδος παρατήρησε ότι φέτος όλες οι πυρκαγιές ελέγχθηκαν άμεσα και κάηκαν λίγα στρέμματα, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο και οφείλεται σε αλλαγές που έγιναν.

Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Χρυσοκελλαριάς: μίλησε για εμπρηστές (καθώς, όπως είπε, εκτός από τη μία σύλληψη που έγινε, πιθανολογεί ότι υπάρχει κι άλλος εμπρηστής στην περιοχή) και επειδή εκδηλώνονταν πολλές πυρκαγιές, για πρώτη χρονιά φέτος έβαλαν και δεύτερο αυτοκίνητο κατά τις «επικίνδυνες ώρες». Έτσι, πρόλαβαν πυρκαγιές σε Χρυσοκελλαριά, Κορώνη και Χαρακοπιό.

Περιέγραψε δε ως την πιο δύσκολη στιγμή τη φωτιά που πρόλαβαν με 46 βαθμούς θερμοκρασία, όπου οι πυροσβέστες κόντευαν να λιποθυμήσουν.

Άλλη αλλαγή που περιέγραψε ήταν στον Ταΰγετο όπου, καθώς είναι απομακρυσμένη περιοχή, είναι δύσκολη η πολύ γρήγορη μετάβαση. Ζητήθηκε από τον αρχηγό του Σώματος και τους δόθηκε ένα μεταχειρισμένο μεγαλύτερο πυροσβεστικό από το Βόλο, που βοήθησε σημαντικά.

Στο δε Μελγαλά πήραν το αυτοκίνητο από το χωριό Κεντρικό που δεν είχε φωτιές και το πήγαν στα Τσουκαλέικα, όπου είχαν ξεκινήσει πυρκαγιές και έμεινε εκεί όλο το καλοκαίρι.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως είπε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού, παίζει και το θέμα των προστίμων. «Το υπολογίζουν όλοι. Το συζητούν και το μαθαίνουν στα χωριά ότι ο τάδε είχε πρόστιμο 500 ευρώ. Και μετά το σκέφτεται σοβαρά ο άλλος να βάλει μια φωτιά», πρόσθεσε, επαινώντας παράλληλα και τη δουλειά που γίνεται από το ανακριτικό τμήμα.

Εθελοντισμός
Με το τέλος της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι εθελοντικές οργανώσεις ΓΑΙΑ Μάνης, ΟΑΚ Μεσσηνίας 4Χ4 και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Ο κ. Κατσαφάδος αναφέρθηκε με έμφαση στο έργο τους και την πολύ σημαντική προσφορά τους, ιδιαίτερα της ΓΑΙΑΣ, ενώ ευχαρίστησε Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμους για τη βοήθεια που προσφέρουν. Επίσης, αναφέρθηκε στο εθελοντικό κλιμάκιο Πεταλιδίου με την ευχή να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό και να ενισχυθεί το σημαντικό έργο που κάνουν εκεί οι εθελοντές.

Κλείνοντας είπε ότι πλέον η Πολιτεία προσφέρει στην υπηρεσία ό,τι χρειάζεται και δεν καταφεύγουν σε χορηγίες, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, παρατήρησε ότι η Πολιτεία τούς έχει στείλει καινούργιο εξοπλισμό και καλύτερες διασωστικές σειρές.

Της Βίκυς Βετουλάκη