ΘΑΡΡΟΣ 31 Δεκεμβρίου 1931: Η κίνησις εις την αγοράν μας

ΘΑΡΡΟΣ 31 Δεκεμβρίου 1931: Η κίνησις εις την αγοράν μας

-Ένας περίπατος εις διάφορα καταστήματα
-Το μαρτύριον των οικογενειαρχών
-Η χαρά του ασθενούς φύλου
-Οι κλασικοί μποναμάδες
-Τα καρτ – ποστάλ
-Διάφορα δώρα πρακτικά
-Το πρωτοχρονιάτικο έθιμο των δώρων

Ας κάνουμε έναν περίπατο έως την αγορά, όπου όλοι μας σήμερα εκόντες – άκοντες θα τρέξουμε να προμηθευθούμε τα απαραίτητα, εκείνα που μας εκληροδότησαν οι προπάτορές μας με τα κλασσικά έθιμά τους. Κι αλήθεια, δεν υπάρχει μελαγχολικώτερη ημέρα από την σημερινή για όλους μας ανεξαιρέτως. Γιατί είμαστε υποχρεωμένοι, εκτός των γαστριμαργικών προμηθειών, των ειδών πρώτης ανάγκης, να προμηθευθούμε και διάφορα άλλα πράγματα που θα δωρίσουμε στην οικογένεια, στους φίλους, στους γνωστούς…

Η σημερινή ημέρα ασφαλώς δεν είναι παρά μία ημέρα… αποφράς, που απευχόμεθα όλοι. Και δεν είναι τόσα τα είδη της αμέσου ανάγκης, όσο οι κλασικοί μποναμάδες, τους οποίους με γλυκειά ανυπομονησία περιμένει η σύζυγος, η πεθερά, τα παιδιά, οι αδελφοί, η ερωμένη – όλοι γενικώς όσοι κρατάνε κάποια θέση μέσα στην καρδιά μας.

***

Και εν πρώτοις ας κάνουμε μια επίσκεψιν εις τα διάφορα καταστήματα, τα έχοντα σχέσιν με τον στόμαχόν μας: Παντού κίνησις ζωηρά. Οι διάφοροι καταναλωταί συμπολίται ακολουθούμενοι από τας συμβίας, ή την υπηρέτριαν, ή κάποιον μικρόν, εισέρχονται εις τα παντοπωλεία, κάμνουν τα ψώνια των και ακολουθούν την άγουσαν προς τα κρεοπωλεία. Όλη όμως αυτή η ασυνήθης κίνησις δεν αποφέρει, δυστυχώς, τίποτε το σοβαρόν εις τους διαφόρους καταστηματάρχας, από τους οποίους τα ψώνια έγιναν με μεγάλην προσοχήν και υπολογισμένην επιμέλειαν.

Οι ημέρες των Χριστουγέννων που μας υπεχρέωσαν εις μεγάλας και αναποφεύκτους δαπάνας και οι νεροποντές των τελευταίων ημερών, εν συνδυασμώ με την γενικήν οικονομικήν δυσπραγίαν, δεν μας επιτρέπουν να… διαθέτουμε. Ιδίως δια την εργατικήν τάξιν αι τελευταίαι βροχαί απέβησαν κυριολεκτικώς καταστροφή. Τι να γίνη όμως; Ζωηράν κίνησιν παρετηρήσαμεν εις τα παντοπωλεία Θεόκα, Νικητοπούλου, Ρεντζέπη, Χειλά, Χρηστέα, Γιακουμή, Κ. Βαλάση, Φυτράκη, Σπυροπούλου, Γυφτάκη – Λυμπεροπούλου, Αργυράκη και Κάτσου, Στ. Αλεβίζου, Απ. Καμαρινάκη, Δ. Δανηγγέλη, Κ. Κάρτσωνα εν Παραλία, Σταθάκη και Μυστριώτη Κανελάκη και εις άλλα πολλά των οποίων μας διαφεύγουν τα ονόματα. Ηρωτήσαμεν πολλούς εξ αυτών και μας απήντησαν ότι δεν έχουν λόγους να είναι δυσαρεστημένοι εφέτος, εφ’ όσον γνωρίζουν την σημερινήν πραγματικότητα, την γενικήν οικονομικήν καχεξίαν.

Εις τα ζαχαροπλαστεία
Εκεί που παρετηρήθη η μεγαλειτέρα και ζωηροτέρα κίνησις είναι εις τα ζαχαροπλαστεία μας, τα οποία εφέτος παρουσίασαν καινοτομίες και πρωτοτυπίες αφάνταστες. Κάθε συμπολίτης, κάθε κυρία και δεσποινίς έκρινε επιβεβλημένον να πάρη ένα κάποιο γλυκό από το «Δεσποτικό», τα «Γαλάξια», το «Άριστον» του κ. Γ. Κατσούλη, την «Αναγέννησιν» κ. Π. Ψαλτήρα, κ. Β. Κουτσουμπού, Π. Κανέλλη (οδός Φαρρών), Μιχ. Κοσμοπούλου και Φιτσάλου, Ν. Αναστασέα κ.λπ. Εκείνο που μας ικανοποίησεν απολύτως την αισθητική είναι οι προθήκες μερικών εκ των ανωτέρω γαλακτοζαχαροπλαστείων, αι οποίαι είχον διακοσμηθή πλουσιώτατα, καλλιεπέστατα και αισθητικώτατα.

Οπωροπωλεία – Κρεοπωλεία
Πρώτον μέλημα των διαφόρων οικογενειαρχών είναι να προμηθευθούν το κρέας, τας οπώρας και τα λαχανικά των. Είδομεν πολλά «σφαχτά» κρεμάμενα και άθικτα και τούτο διότι ο κόσμος θα κάμη τας προμηθείας του σήμερον και μάλιστα το εσπέρας, οπότε ελπίζει εις κάποιον εκπεσμό των τιμών. Και φυσικά οι… «πιένες» θα σημειωθούν σήμερα.

Φεύγουμε κι από την αγορά αυτή για να περιέλθωμεν τα διάφορα καταστήματα, εμπορικά και ψιλικά.

Εμπορικά – ψιλικά – χρυσοχοεία
Εδώ, ας αναπνεύσωμεν ολίγον. Γιατί δεν πρόκειται περί… αστείου. Αν και τα παρεχόμενα υπ’ αυτών είδη υπάγονται εις δευτέραν μοίραν, μόλον τούτο η εις αυτά κίνησις φαίνεται από χθες ζωηρά και σήμερα θα… φουντώση! Εδώ θα κυλήση ραγδαίως ο πολύς παράς και εδώ θα παρατηρηθή ο ασυνήθης συνωστισμός, ιδίως του λεγομένου ασθενούς φύλου, που το άκρον άωτον ιδανικόν του την σημερινή εποχή αποτελεί ο καλλωπισμός και η εμφάνισις. Αλλά δεν είναι μόνον οι γυναίκες που κατακλύζουν τα διάφορα καταστήματα και χρυσοχοεία από χθες. Είναι και οι ταλαίπωροι σύζυγοι και… ερωμένοι, οι οποίοι όλας τας αιματηράς οικονομίας ή τον μισθόν ή τα… δανεικά, θα τα καταθέσουν… γενναίως εις πάσαν ταμίαν εμπορικού καταστήματος και εις πάντα φιλομειδέστατον «κράχτην» – υπάλληλον. Πρέπει, βέβαια, να αγορασθούν οι μποναμάδες, τα προς τους «αγαπημένους» μας δώρα. Τετέλεσται. Και πραγματικώς… τετέλεσται! Μέχρι τελευταίου οβολού οι καϋμένοι μπαμπάδες θα καταθέσουν…

Μεγάλη ζήτησις καρτ – ποστάλ… κατά προτίμησιν «γελοιογραφίαι», αρκούδες, χιμπατζήδες, – με το συμπάθιο – χοίροι, αρνάδες… Δείγμα αδιάψευστον της κατάντιας μας ήγουν της… κτηνωδίας μας!

Οι βιτρίνες των καταστημάτων γοητευτικώτατες, προκλητικώτατες, αισθητικώτατες. Και ο θηλυκόκοσμος συνωστιζόμενος, τιτιβίζων, γελαστός, εύθυμος, πηγαινοέρχεται στου Παρθενίου, Καρμπαλιώτη, Αφών Κωστοπούλων, Νασοπούλου – Νικολοπούλου, Ηλία Τριανταφύλλου, Λαζαρίδου, Β. Γκέκα, Ε. Κολάνη, Α. Μπομπολέτη, Β. Πανώτη (οδός Φαρρών), Γεωργιοπούλου και Μέντη, Αλεξ. Σινοδινού, Κωτσοβόλου, Αναγνωστοπούλου, Σκαλαίου – Καλογεροπούλου, Μπράχου, Τζώρτζη, Ι. Καλογεροπούλου, Μανεσιώτη, Στραβάκου, Τρουπάκη, Δαλκαφούκη, Λεονταρίτη.

«Κοσμικόν» εις τον Μουσικόν Οίκον «Απόλλωνα», Οικονομοπούλου, τα οποία καταστήματα συναγωνίζοντο άλληλα εις πρωτοτυπίαν και θαυμασίαν διακόσμησιν. Τα «αγιοβασιλιάτικα» εξωδεύοντο αρκετά. Αλλ’ εκεί όπου παρατηρείται πραγματική κοσμοπλημμύρα είναι τα πρακτορεία Παπαχρήστου, Λιακοπούλου (Ταχυδρομείον), τα βιβλιοπωλεία Λυμπεροπούλου, Μακρή, όπου εγένοντο οι μεγαλείτερες προμήθειες καρτ-ποστάλ. Αλλά και πρακτικώτεροι εις τα δώρα των υπήρξαν εκείνοι που έκαμαν και κάμνουν τα δώρα των προμηθευμένοι διάφορα κομψοτεχνηματάκια – χρυσαφικά από του Μιχάλου, Ρουσοπούλου, Γ. Βασιλάκη, Ν. Δημητρακοπούλου, Γ. Κρικιγιάννη, Σωτηρ. Γάλου, Π. Παναγιωτοπούλου, Σ. Παναγιωτοπούλου κ.λπ.

Και μία πρόοδος
Εσημειώθη και μία αληθινή πρόοδος. Την ενεφάνισε το κατάστημα ειδών πολυτελείας και υαλικών των Συκαρά – Περιβολιώτη και Σία. Αι προθήκαι του ωραιώταται, αριστοτεχνικά διασκευασμέναι και με δώρα μοντέρνα αλλά και πρακτικά. Δι’ αυτό από χθες μάλιστα, παρά την κρίσιν, εσημείωσε κοσμοσυρροήν.

Αλλά και εις το Κρυστάλ της οδού Αριστομένους δεν παρετηρήθη ολιγωτέρα κίνησις. Αληθώς τα δύο αυτά υαλοπωλεία δεν αποτελούν μόνον μίαν πρόοδον, αλλά και ένα κόσμημα της οδού Αριστομένους και γενικώτερα της πόλεώς μας.

Γενικώς η εφετεινή πρωτοχρονιάτικη κίνησις προβλέπεται μετρία, αν μη ικανοποιητική, λαμβανομένων υπ’ όψιν των χαλεπών ημερών που διανύομε.

Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ