Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξεκινά την κατασκευή του νέου δημόσιου Νοσοκομείου Σπάρτης

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξεκινά την κατασκευή του νέου δημόσιου Νοσοκομείου Σπάρτης

Ετοιμάζεται το Νοσοκομείο Σπάρτης, που θα «σώσει ζωές» και στη Μεσσηνία

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που στο επίκεντρό του έχει τον άνθρωπο, ενώ η αποστολή του, με δράσεις και δωρεές, είναι εξ ορισμού ευρεία και καλύπτει τους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, όπως και της κοινωνικής πρόνοιας.

Δωρεές και δράσεις του Ιδρύματος έχουν γίνει και στην περιοχή μας, ενώ στη γειτονική Σπάρτη το ΙΣΝ έχει αναλάβει την κατασκευή του εκεί νοσοκομείου, το οποίο θα βοηθήσει και τη Μεσσηνία. Θα είναι ένα νοσοκομείο-στολίδι, ενώ αναμένεται να παραδοθεί στο ΕΣΥ στα τέλη του 2027.

Για το συγκεκριμένο έργο οι άνθρωποι του Ιδρύματος είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους πολίτες και τους φορείς της Σπάρτης, πραγματοποιώντας ανοιχτές συναντήσεις, προκειμένου να τους ενημερώνουν για τις εξελίξεις που το αφορούν.

Το «Θάρρος» μίλησε σχετικά με τον κ. Πάνο Παπούλια, διοικητικό διευθυντή, ο οποίος αναφέρθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Νοσοκομείο Σπάρτης, ενώ μια ερώτηση που δε θα μπορούσαμε να μη θέσουμε, είναι τι γίνεται αφού παραδοθεί μια τόσο μεγάλη δωρεά στο κράτος και αν, τελικά, η Πολιτεία είναι σε θέση να τη συντηρήσει…

-Πώς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) αποφάσισε να ασχοληθεί με τη Σπάρτη και ειδικότερα με τη δημιουργία του νοσοκομείου της;
Η δράση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) εκτείνεται σε κάθε γωνιά της γης, και της Ελλάδας συγκεκριμένα, ωστόσο ένας ιδιαίτερος δεσμός δένει το ΙΣΝ με τη Λακωνία, καθώς πρόκειται για τον τόπο καταγωγής του ιδρυτή μας, Σταύρου Νιάρχου. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε μια σειρά πρωτοβουλιών για την περαιτέρω ενίσχυση της περιοχής. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που ο περισσότερος κόσμος πιθανότατα γνωρίζει, όπως ενδεικτικά το εγχείρημα αναβίωσης του χωριού της Βαμβακούς στον Πάρνωνα, η ανάδειξη του χώρου «Οικία των Ψηφιδωτών» σε συνεργασία με τον κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης και δεκάδες άλλες δράσεις.

Η ανάγκη για ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου, το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης που λειτουργεί από το 1953, αναδείχθηκε ως καίρια μέσα από στοχευμένες συζητήσεις μας με το υπουργείο Υγείας για την περαιτέρω ενίσχυση του περιφερειακού συστήματος υγείας, και με όραμα τη διεύρυνση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και την ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας για όλους.

Η δημιουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ εντάσσεται στη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ), η οποία υποστηρίζεται πλήρως από το ΙΣΝ, ενώ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών υπερσύγχρονων νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων των νέων νοσοκομείων στις πόλεις της Κομοτηνής και της Θεσσαλονίκης.

Το νέο, υπερσύγχρονο, πλήρως εναρμονισμένο με το περιβάλλον, Νοσοκομείο Σπάρτης, με την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, θα παρέχει υψηλής ποιότητας δευτεροβάθμια περίθαλψη και εξειδικευμένες κλινικές παροχές, καλύπτοντας τις ανάγκες ενηλίκων και παιδιών στη Σπάρτη, με σκοπό την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης και των ευρύτερων περιοχών, αλλά και τον περιορισμό των αναγκαστικών μετακινήσεων σε άλλα νοσοκομεία, στην Τρίπολη, την Καλαμάτα ή την Αθήνα.

Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ, που έχει δρομολογηθεί να παραδοθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στα τέλη του 2027, θα έχει αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας, με ανοιχτή θέα προς τα βουνά, το άφθονο πράσινο και την ομορφιά του λακωνικού τοπίου, εξειδικευμένες ιατρικές και χειρουργικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων της Καρδιολογίας και της Ουρολογίας, καθώς και μονάδες Γυναικολογίας, Παιδιατρικής και Εντατικής Θεραπείας.

Επιπλέον, προβλέπεται η ανάπτυξη και λειτουργία συστεγαζόμενης μονάδας ψυχικής υγείας ενηλίκων.

-Τι προβλέπει το όλο σχέδιο;
Η Διεθνής Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ) είναι η μεγαλύτερη πρωτοβουλία μας μέχρι σήμερα. Η επίσημη έναρξή της χρονολογείται το 2018 με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ΙΣΝ, σε συνέχεια μίας εκτεταμένης προσπάθειας, με τη συνδρομή του Ελληνικού Δημοσίου και εξειδικευμένων συμβούλων, για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση των καίριων αναγκών της χώρας στον τομέα της υγείας.

Η Πρωτοβουλία με τα χρόνια επεκτάθηκε σε εύρος, κλίμακα και γεωγραφική κάλυψη, περιλαμβάνοντας πλέον περισσότερα από 45 έργα, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: Σχεδιασμό, κατασκευή και εξοπλισμό τριών νέων δημόσιων νοσοκομείων στη Σπάρτη, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή. Ανακαίνιση και επέκταση υποδομών σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας. Προμήθεια εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού. Νέα αεροσκάφη για τις αεροδιακομιδές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). Εκπαιδευτικά προγράμματα για την περαιτέρω κατάρτιση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, την Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων στην Ελλάδα. Συνεργασίες με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο, όπως, μεταξύ άλλων, το Rockefeller University, το Columbia University και το Child Mind Institute στη Νέα Υόρκη, τον οργανισμό National Children’s Alliance στις ΗΠΑ, το νοσοκομείο Sant Joan de Deu Children’s Hospital στη Βαρκελώνη, το King Hussein Cancer Foundation and Center στην Ιορδανία και τον οργανισμό Yorkshire Cancer Research στο Ηνωμένο Βασίλειο.

-Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σπάρτη ανοιχτή συνάντηση, ώστε ο κόσμος να μάθει για την πρόοδο του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ. Μιλήστε μας για τη συγκεκριμένη συνάντηση.
Στην ανοιχτή συνάντηση που διοργανώσαμε στις αρχές Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΙΣΝ, του υπουργείου Υγείας, του αναδόχου κατασκευής, καθώς και του διαχειριστή του έργου, ενημερώσαμε την τοπική κοινωνία σχετικά με την πρόοδο του έργου κατασκευής του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ.
Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά σχετική συνάντηση που διοργανώνουμε στην πόλη, με την πρώτη να πραγματοποιείται το Δεκέμβριο του 2019, ενώ κατά την περίοδο των περιορισμών της πανδημίας οι συναντήσεις πραγματοποιούνταν διαδικτυακά. Αποτελεί μια πάγια πρακτική του ΙΣΝ, την οποία εφαρμόζουμε και στις περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής, με σκοπό να ενημερώνουμε με διαφάνεια και αμεσότητα τις τοπικές κοινωνίες σχετικά με την πρόοδο ανάπτυξης των τριών νοσοκομείων. Πρόκειται για μια έμπρακτη προσπάθεια να διατηρήσουμε ζωντανή την αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες και την κοινότητα σχετικά με κάθε πτυχή των έργων.

Η εκδήλωση της 3ης Νοεμβρίου σημείωσε μεγάλη προσέλευση, με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μελών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του υφιστάμενου νοσοκομείου, φοιτητών και κατοίκων της περιοχής. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με εκπροσώπους τοπικών φορέων και μελών της τοπικής κοινωνίας να εκφράζουν την ανυπομονησία τους για την ολοκλήρωση του έργου, επιβεβαιώνοντας τον ζωτικής σημασίας ρόλο του νέου νοσοκομείου, αλλά και θέτοντας ερωτήματα και προτάσεις.

Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων της Σπάρτης και προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.

Το έργο αυτό ανήκει στην κοινωνία και για αυτό το λόγο επιδιώκουμε να ενημερώνουμε ανοιχτά την κοινωνία σε κάθε στάδιο υλοποίησής του, από την αρχή έως την ολοκλήρωσή του, που προβλέπεται, όπως προανέφερα, στο δεύτερο μισό του 2027.

-Ένα ζήτημα στη χώρα μας είναι ότι μπορεί να έχουμε υποδομές, αλλά δεν υπάρχει στελέχωση. Ένα σχόλιο επ’ αυτού;
Κατά γενική ομολογία το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, στην πλειονότητά του, διακρίνεται για την υψηλού επιπέδου κατάρτισή του, την εμπειρία και αφοσίωση στο πολύτιμο έργο του σε συνθήκες, αρκετές φορές, αντίξοες. Ως ΙΣΝ, αναγνωρίζουμε το νευραλγικό ρόλο των επαγγελματιών υγείας και επιβεβαιώνουμε ότι, όπως αναφέρετε κι εσείς, χωρίς το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό κάθε επένδυση σε υπερσύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό είναι κενή περιεχομένου. Από την πλευρά μας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε τους επαγγελματίες υγείας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ), υποστηρίζουμε επιπλέον ένα σύνολο συμπληρωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε πλήθος τομέων, όπως μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης στη νοσηλευτική και την εντατική θεραπεία, ενός πενταετούς προγράμματος για την ενίσχυση των δεξιοτήτων αντιμετώπισης του τραύματος σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος, καθώς και ενός πενταετούς προγράμματος ελέγχου και πρόληψης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που αποτελούν μείζον πρόβλημα στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Αναφορικά με τη στελέχωση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις βάσει νόμου από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου, τόσο ως προς τη στελέχωση του έργου όσο και ως προς τη μελλοντική λειτουργία του νοσοκομείου, μετά την παράδοσή του από το Ίδρυμα στο Ελληνικό Δημόσιο.

-Ακούμε για δωρεές, τόσο από το ΙΣΝ όσο και από άλλα ιδρύματα, που όμως όταν περνούν στο κράτος, αυτό αδυνατεί να τις συντηρήσει ή λειτουργήσει…
Σας ευχαριστούμε για αυτήν την ερώτηση, γιατί μας δίνετε την ευκαιρία να εκφράσουμε την πάγια τοποθέτησή μας σχετικά με το ρόλο μας ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, ο οποίος είναι κατά βάση συμπληρωματικός. Προσπαθούμε, πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να συμβάλουμε και να υποστηρίζουμε δράσεις που αναμένεται να επιφέρουν θετικές αλλαγές, με πολλαπλασιαστικό όφελος. Δεν έχουμε την πρόθεση, ούτε τη δυνατότητα, να υποκαταστήσουμε το κράτος στο ρόλο του. Ωστόσο, τα προβλήματα της εποχής μας είναι αρκετά σύνθετα και η αντιμετώπισή τους προϋποθέτει συνεργασίες διαφορετικών μερών και φορέων.

Στο πνεύμα αυτό, υλοποιούμε και τη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ) στην Ελλάδα, η οποία βασίζεται σε μια διευρυμένη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, βάσει της συνεργασίας ΙΣΝ και Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και άλλων αρμόδιων φορέων, με τον όρο ότι τα έργα που ολοκληρώνονται θα παραδίδονται στην ελληνική κοινωνία και θα εντάσσονται στο δημόσιο τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό για το οποίο μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε, είναι ότι η συνεργασία μας με τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Υγείας και τους εκάστοτε εκπροσώπους του, και την τρέχουσα περίοδο με τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, προχωρά ιδιαίτερα ομαλά, και σε ένα πνεύμα εξαιρετικής συνεργασίας.

-Μιλήστε μας για το ΙΣΝ.
Εδώ και 28 χρόνια στο ΙΣΝ πραγματοποιούμε δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και στηρίζουμε πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο, με επίκεντρο τον άνθρωπο, που έχουν την προοπτική να βοηθήσουν την κοινωνία στο σύνολό της. Η αποστολή μας είναι εξ ορισμού ευρεία και καλύπτει τους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, όπως και της κοινωνικής πρόνοιας.
Στον πυρήνα του έργου μας βρίσκεται η συνεργασία, που βασίζεται στο σεβασμό προς τη δουλειά και την εξειδίκευση των συνεργαζόμενων μη κερδοσκοπικών φορέων, στη δέσμευσή μας για συμπράξεις μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και στην πεποίθησή μας ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως δικαιούνται ισότιμη πρόσβαση στην τέχνη, στην εκπαίδευση, σε υπηρεσίες ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης και σε βασικά αγαθά. 

Το κοινωφελές μας έργο ξεπερνά τις 5.300 δωρεές, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 3.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και εκτείνεται σε παραπάνω από 130 χώρες του κόσμου, από το ορεινό χωριό της Bαμβακούς στην Ελλάδα μέχρι την Kόππερμπελτ στη Zάμπια. Κάθε μία από αυτές τις δωρεές, μεγάλες ή μικρές, σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με διαφορετική αποστολή και έργο, ενώνονται κάτω από έναν κοινό σκοπό: να βελτιώσουν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Την τρέχουσα περίοδο έχουμε επικεντρώσει τις δυνάμεις μας στο σύνθετο και εκτενές έργο υλοποίησης της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία, στο πλαίσιο της οποίας το βλέμμα μας βρίσκεται, όπως γνωρίζετε, κι εδώ στην πόλη και τους κατοίκους της Σπάρτης.

 Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση