ΑΑΔΕ: Ακόμα και μόνιμο το «φορολογικό διαζύγιο» για τους συζύγους

ΑΑΔΕ: Ακόμα και μόνιμο το «φορολογικό διαζύγιο» για τους συζύγους

Τα οφέλη και οι «φορο-κίνδυνοι» της επιλογής

Άνοιξε η πλατφόρμα με δυνατότητα μόνιμης επιλογής (καινούργιο στοιχείο) για όσους θέλουν να πάρουν «φορολογικό διαζύγιο». Μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2024 οι αιτήσεις.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ «ΞΑΝΑ-ΦΟΡΟ-ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙΤΕ»
Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι πλέον από το φορολογικό έτος 2023 και εφεξής δεν απαιτείται ο φορολογούμενος να επικαιροποιεί κάθε έτος ότι επιθυμεί να κάνει χωριστή φορολογική δήλωση.

Όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν για το φορολογικό έτος 2023 να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, για το φορολογικό έτος 2024 και τα επόμενα, θα χρειαστεί να εισέλθουν στη σχετική εφαρμογή, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του οικείου έτους, μόνο εφόσον επιθυμούν να ανακαλέσουν την επιλογή τους.

Σε περίπτωση ανάκλησης, και εφόσον υπάρχει εκ νέου επιθυμία για υποβολή χωριστής δήλωσης σε επόμενο έτος, τότε θα πρέπει να γνωστοποιηθεί εκ νέου για το έτος αυτό, από τουλάχιστον έναν εκ των συζύγων και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
Όπως αναδεικνύεται και από τον επίσημο οδηγό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων – Α.Α.Δ.Ε., όπου περιέχονται αναλυτικές πληροφορίες, εφόσον θέλετε να επιλέξετε την υποβολή αίτησης κατάθεσης ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης, έχετε να «κερδίσετε» αλλά κινδυνεύετε και να «φορο-δαπανήσετε».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
ΤΕΚΜΗΡΙΑ: Στις ξεχωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης (αυτοκίνητα, κατοικίες κ.τ.λ.) και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από κοινού για τους συζύγους, αφού τότε βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά και για την κάλυψη τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη δήλωση του άλλου συζύγου.

Υπενθυμίζεται ότι το τεκμήριο ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για το άτομο είναι τα 3.000 ευρώ, αντί για 5.000 ευρώ που είναι για το ζευγάρι (στην περίπτωση κοινής φορολογικής δήλωσης).

Έτσι, με βάση τα παραπάνω υπάρχει κίνδυνος κάποιοι να υποχρεωθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο, εξαιτίας της μη κάλυψης των τεκμηρίων διαβίωσης και του «πόθεν έσχες».

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: Δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς ποσού αποδείξεων από τον έναν σύζυγο στον άλλον και έτσι εάν κάποιος έχει έλλειμμα αποδείξεων, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβολή του «πέναλτι 22%», επί του ποσού που θα λείπει από το όριο του 30%.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: Για τη χορήγηση των επιδομάτων λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα και όχι το ατομικό που θα δηλώσει ο κάθε σύζυγος στη φορολογική του δήλωση.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης αντίστοιχα. Ο σύζυγος που δε διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης, συμπληρώνει στη φορολογική του ξεχωριστή δήλωση (Πίνακας 6) την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο». Ο άλλος σύζυγος δε συμπληρώνει καμία ένδειξη.

ΤΕΚΝΑ: Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο, όπως και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους.

Το εισόδημα του ανήλικου τέκνου που δε φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν το γονέα.

Το εισόδημα και οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προστατευόμενων τέκνων βαρύνουν το σύζυγο με το υψηλότερο εισόδημα.

Αν τα εισοδήματα είναι ίσα, τότε βαρύνουν τον πατέρα. Στην περίπτωση που ένας εκ των δύο γονέων έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα αυτού.

ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ: Δεν «κολλάει» η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου, όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ: Δε διενεργείται συμψηφισμός της εκκαθάρισης. Παραδείγματος χάριν, εάν ο σύζυγος με βάση το εκκαθαριστικό πρέπει να καταβάλλει επιπλέον φόρο και η σύζυγος έχει επιστροφή φόρου, τότε δε γίνεται αυτόματος συμψηφισμός, γεγονός που σημαίνει ότι ο σύζυγος θα πληρώσει τον επιπλέον φόρο και η σύζυγος θα λάβει το ποσό της επιστροφής.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ο κάθε σύζυγος διαχειρίζεται και τηρεί τα προσωπικά του φορολογικά δεδομένα για το ύψος των εισοδημάτων, των καταθέσεών ή άλλων περιουσιακών του στοιχείων.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος