Αγρότες και από τη Μεσσηνία στη χθεσινή κινητοποίηση στην Τρίπολη

Αγρότες και από τη Μεσσηνία στη χθεσινή κινητοποίηση στην Τρίπολη

Στους δρόμους βγήκαν οι αγρότες της Πελοποννήσου, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Χθες συγκεντρώθηκαν στον ΟΣΕ στην Τρίπολη και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου και παρέδωσαν ψήφισμα.

«Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δε δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ» φώναζαν στα συνθήματά τους. Ενδεικτικά, πέταξαν μπροστά από την Περιφέρεια τα μανταρίνια που βρίσκονται στα αζήτητα, όπως είπαν, ενώ εναπόθεσαν μερικά μόλις γραμμάρια ελαιολάδου που έχουν, λόγω της ακαρπίας, για να περάσουν τη χρονιά τους.

Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου βρίσκονται σε απόγνωση αφού εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν εισόδημα και τα πρώτα χρήματα αναμένεται να τα πάρουν το Μάρτιο.

“Χάθηκε η αξιοπρέπειά μας, δεν μπορούμε να ζήσουμε την οικογένειά μας, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, έχουμε απλήρωτο τον ΕΛΓΑ, περιμένουμε να πάρουμε χρήματα από εκεί για να πληρώσουμε τα χρέη μας. Έχουμε απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές, τα παιδιά μας δεν έχουν ιατρική περίθαλψη. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει και νερό δεν έχουμε να ποτίσουμε”, ήταν ορισμένες από τις δηλώσεις τους.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσηνίας, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Λακωνίας, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ), οι Αγροτικοί Σύλλογοι Κορινθίας και αγρότες από την Αρκαδία.

Τέλος, δεσμεύτηκαν ότι άμεσα θα βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους.

Σε ανακοίνωσή τους, μάλιστα, τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών στήριξαν το συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και τα δίκαια και άμεσης επίλυσης αιτήματα που έχουν τεθεί.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι αγωνίζονται για “διεκδίκηση λύσης στα θέματα του εργατικού, του κόστους παραγωγής, του καθεστώτος αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, της επαναδιαπραγμάτευσης των απαιτήσεων της νέας ΚΑΠ, των επενδύσεων σε αρδευτικό έργα ουσίας και γενικά τη θωράκιση της πρωτογενούς παραγωγής και τη δημιουργία ενός οργανωμένου σχεδίου από την Πολιτεία για πρώτη φορά”.
Α.Π.