«Ανορθόγραφα» ξεκίνησε η νέα αυτοδιοικητική περίοδος στο Δήμο Καλαμάτας

«Ανορθόγραφα» ξεκίνησε  η νέα αυτοδιοικητική περίοδος στο Δήμο Καλαμάτας

Η νέα αυτοδιοικητική περίοδος δεν μπήκε και με τον καλύτερο τρόπο στο Δήμο Καλαμάτας. Κι αυτό, γιατί με το… καλημέρα υπήρξαν κάποιες “ανορθογραφίες”, οι οποίες δείχνουν και τον τρόπο με τον οποίο  θα κινηθούν, κυρίως, οι παρατάξεις της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, από την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας φάνηκαν κάποια προβλήματα, αφού δεν ήταν τόσο… ανέφελη η εκλογή προέδρου του Σώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος φτάσει στην επιλογή του Αναστάσιου Ηλιόπουλου είχε εισπράξει δύο βροντερά «όχι» από τους Σαράντο Μαρινάκη και Γιώργο Φάβα. Με τους δύο δημοτικούς συμβούλους να… ακυρώνουν την πρόταση του Θανάση Βασιλόπουλου, ο τελευταίος στράφηκε προς μία αναγκαστική- τρόπον τινά- απόφαση.

Μετά τις παραφωνίες στη Δημοτική Αρχή ήρθαν τα… καμώματα της μείζονος μειοψηφίας, η οποία σε μια απόφαση άκρατης Δημοκρατίας προχώρησε σε αποκλεισμό της “Λαϊκής Συσπείρωσης” από όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου. Υπήρξαν 19 θέσεις σε αυτά, τις οποίες θέλησε να κρατήσει η παράταξη “Καλαμάτα Μετά”.

Βέβαια, η απόφαση δεν ήταν παράνομη, αφού προβλέπεται από το σχετικό νόμο. Αλλά όταν πρεσβεύεις τη δημοκρατικότητα στους θεσμούς, δε μένεις στα λόγια, αλλά προχωράς και σε πράξεις.

Στη συνέχεια είχαμε ένα… ράλι ενημέρωσης και επισκέψεων του νέου αντιδημάρχου Βασίλη Κουτραφούρη στα έργα που βρίσκονται υπό εξέλιξη, στοιχείο που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της Δημοτικής Αρχής. Να προλάβει, δηλαδή, να υλοποιήσει με τεχνικά άρτιο τρόπο ένα μεγάλο αριθμό έργων, γεγονός που θα κρίνει και τη θητεία της. Γιατί με τα πεπραγμένα της πρώτης 4ετίας τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα.

Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ. Τόσο με τον αποκλεισμό του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας και την… αναγνώριση του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ όσο και με τη μισθοδοσία του προέδρου και του αντιπροέδρου της δημοτικής επιχείρησης. Παρά την πρόταση “γέφυρα” των δημοτικών συμβούλων των μειοψηφιών για συμμετοχή εναλλάξ των δύο Σωματείων, η πλειοψηφία της δημοτικής επιχείρησης  προτίμησε να κρατήσει τη δική της άποψη.

Και η αύξηση κατά 100% και πλέον (από 850 σε 1.710 ευρώ) του μισθού τόσο του προέδρου όσο και του αντιπροέδρου προκάλεσε τριβές και αρνητικές εντυπώσεις. Βέβαια, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, Μιχάλης Βασιλειάδης, επιχειρηματολόγησε για την αναγκαιότητα της απόφασης, μια και ο μεγάλος όγκος των υπό υλοποίηση έργων απαιτεί ενεργή παρουσία και των δύο στη δημοτική επιχείρηση. Το θέμα, βέβαια, άπτεται της πολιτικής ηθικής, αλλά φαίνεται ότι η πλειοψηφία της ΔΕΥΑΚ δεν έχει τέτοιου είδους… αναστολές.   

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα όσων θα δούμε στο μέλλον; Το ερώτημα μένει αναπάντητο, αφού ο χρόνος για τη νέα Δημοτική Αρχή άρχισε να μετρά αντίστροφα μόλις πρόσφατα. Ο αντίλογος είναι ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι η λαϊκή σοφία δεν τα λέει πάντα καλά. Ίδωμεν…

Α.Π.