Από την Κυριακή στείρωση ζώων συντροφιάς ή γενετικό υλικό

Από την Κυριακή στείρωση  ζώων συντροφιάς ή γενετικό υλικό

Αντιδράσεις για τα νέα μέτρα και τα υψηλά πρόστιμα

Από την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το νέο νόμο που έχει φέρει ποικίλες αντιδράσεις, ξεκινά η  υποχρέωση των ιδιοκτητών για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του (DNA).

Αυτό ορίζεται ρητά σε απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ανακοινώνοντας την έναρξη λειτουργίας του Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ)  και την εκκίνηση της προθεσμίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Στείρωση ή χαράτσι
Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι δε στειρώσουν τα ζώα συντροφιάς έχουν υποχρέωση να στείλουν δείγμα  γενετικού υλικού του (DNA) στο  Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) καταβάλλοντας για  ηλεκτρονικό παράβολο, λήψη του γενετικού υλικού και έξοδα αποστολής 160 ευρώ. Διαφορετικά, το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ και μετά το  τρίμηνο αυξάνεται.

Ειδικότερα στην απόφαση αναφέρεται: «Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον δώδεκα έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 135 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς. Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο 15 ευρώ για τη λήψη του γενετικού υλικού και επιπλέον τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 10 ευρώ.  Οι ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου.»

Στην περίπτωση δε που γίνει από τον ιδιοκτήτη του ζώου αναληθής καταχώρηση κτηνιάτρου στο ΕΜΖΣ περί στείρωσης του ζώου συντροφιάς ή αποστολής γενετικού υλικού στο ΕΦΑΓΥΖΣ, το πρόστιμο είναι 2.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι βάσει του νόμου 4830/2021 ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους.

Αντιδράσεις
Η εφαρμογή του νόμου έχει φέρει σοβαρές αντιδράσεις και ήδη οι κτηνίατροι πραγματοποίησαν μια πρώτη 24ωρη απεργία, κλείνοντας τα κτηνιατρεία τους.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει προσφύγει εναντίον του νόμου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος έχει προσφύγει εναντίον του νόμου στο ΣτΕ και καλεί την κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή του, λέγοντας ότι «η πραγματικότητα θα εκδικηθεί όσους την αγνοούν»!

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, όλα αυτά εφαρμόζονται την ίδια στιγμή που οι κάτοχοι ζώων συντροφιάς, εξαιτίας της ακρίβειας και του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ (24%) και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, εμβολιάζουν όλο και λιγότερο τα ζώα τους, ενώ συχνά καταφεύγουν σε αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας φάρμακα, τα οποία καταφέρνουν να βρουν, προκαλώντας πιθανά προβλήματα υγείας στα ζώα, αλλά θέτοντας σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία.

Επίσης, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ζητά την αναγνώριση του βιβλιάριου υγείας του ΠΚΣ ως επίσημου πιστοποιητικού υγείας των ζώων συντροφιάς παράλληλα με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο και το διαβατήριο, καθώς και τη στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων, που είναι το μόνο μέτρο φροντίδας αδέσποτων.

Της Βίκυς Βετουλάκη