Εμπορικά Καταστήματα Καλαμάτας: Οι προσδοκίες στρέφονται στις εκπτώσεις μετά την κίνηση των εορτών

Εμπορικά Καταστήματα Καλαμάτας: Οι προσδοκίες στρέφονται στις εκπτώσεις μετά την κίνηση των εορτών

Παρά τις αυξημένες προσδοκίες που είχαν οι επαγγελματίες λιανικού εμπορίου που δραστηριοποιούνται στην Καλαμάτα για την κίνηση της εορταστικής περιόδου, η αγοραστική δύναμη κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά, μη καταφέρνοντας σε πολλές περιπτώσεις να αποδώσει το κάτι παραπάνω.

Σύμφωνα με επαγγελματίες καταστημάτων της περιοχής, η κίνηση κατά τις παραμονές των γιορτών έδειξε μια δυναμική, η οποία άφησε ένα θετικό αποτύπωμα στη μεγάλη εικόνα της αγοράς, δεδομένων των συνθηκών.

Το «Θάρρος» βρέθηκε σε καταστήματα της Καλαμάτας, όπου επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε είδη ένδυσης, κοσμήματος, αξεσουάρ και οικιακών ειδών μάς περιέγραψαν τη δική τους πραγματικότητα όπως τη βίωσαν τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ταυτόχρονα, μας μίλησαν για τις προσδοκίες τους καθώς από σήμερα ξεκίνησε η χειμερινή εκπτωτική περίοδος.

Ενδύματα και αξεσουάρ «Δερμάτινο»

Σύμφωνα με την κα Ελένη Καρβέλα, η κίνηση ήταν αρκετά καλή, μιας και ο κόσμος έκανε τις αγορές του λόγω και των προσφορών που «έτρεχαν» ήδη από τις προηγούμενες ημέρες.

Κάνοντας λόγο για το διάστημα των επερχόμενων εκπτώσεων, σημειώνει: «Πιστεύω ότι θα έχει αρκετή κίνηση, γιατί ήδη από τις ημέρες των γιορτών ο κόσμος έδειξε ότι ενδιαφέρεται να προβεί σε αγορές δώρων ή οτιδήποτε άλλου».


Κοσμηματοπωλείο «Μπαστακός»

Η εκτίμηση του κ. Παναγιώτη Μπαστακού ήταν ότι η αγορά κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρσι, και ίσως λίγο καλύτερα. Ο ίδιος δηλώνει ευχαριστημένος από την εορταστική περίοδο, ενώ αισιοδοξεί πως και το επόμενο διάστημα θα είναι καλό. Όπως εξηγεί σχετικά: «Στο δικό μας το κομμάτι, των κοσμηματοπωλείων, θεωρώ ότι όσο απομακρυνόμαστε από τις γιορτές των Χριστουγέννων, πλησιάζοντας την άνοιξη, πηγαίνουμε ακόμα καλύτερα από κίνηση κόσμου».


Ανδρικά ενδύματα «Γιαννέτος»

«Η αγορά είχε κόσμο την περίοδο των γιορτών και η εικόνα που έχουμε είναι ότι κινηθήκαμε πολύ καλά», σημειώνει ο κ. Γιώργος Τσετσενέκος.

Η εικόνα που αποκόμισε από την περίοδο των Χριστουγέννων είναι ότι ο κόσμος βγήκε, ψώνισε και η αγορά είχε κίνηση: «Είμαστε ικανοποιημένοι από το διάστημα των γιορτών που αφήνουμε πίσω μας, ενώ πιστεύω ότι στις εκπτώσεις ο κόσμος θα δείξει ενδιαφέρον να ψωνίσει κάτι που θα ήθελε λόγω των προσφορών».


Κοσμηματοπωλείο «Πράσινου»

Για μια «συμπαθητική» κίνηση Χριστουγέννων κάνει λόγο η κα Μαρία Πράσινου. Όπως εξηγεί, «υπήρχε κόσμος έξω, αλλά η αγοραστική δύναμη δεν ήταν πάρα πολύ δυνατή. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε ευχαριστημένοι δεδομένων και των συνθηκών».

Αναφερόμενη, δε, στο υπολειπόμενο διάστημα του χειμώνα, εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο, κι αυτό σχετίζεται με την ακρίβεια.


Οικιακά-Εποχιακά είδη «Επιλογές Home Design»

Παρότι η κα Αγλαΐα Κουκούτση δραστηριοποιείται σε είδη που την προηγούμενη περίοδο είχαν την «τιμητική» τους, μιας και πέραν των οικιακών, το κατάστημά της διαθέτει και χριστουγεννιάτικα, δηλώνει πως η κίνηση δεν ήταν όπως έπρεπε. Και εξηγεί: «Στην αγορά υπήρξαν μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Πάνω που είχε καλές μέρες, μετά είχε απότομα πολύ κακές μέρες. Επειδή εμείς εδώ δουλεύουμε δύο μήνες τα χριστουγεννιάτικα είδη και πρέπει να είναι κάθε μέρα πολύ καλή, θεωρώ ότι δεν ήταν όπως έπρεπε. Στο τέλος πήγαν όλα καλά, βέβαια, αλλά με πολύ κόπο και αγώνα από τους εμπόρους μέσω εκπτώσεων, προωθητικών κινήσεων κ.λπ.».

Από την άλλη πλευρά, δοθέντος του ότι τα χριστουγεννιάτικα είδη «αποσύρονται» από τις βιτρίνες των καταστημάτων, η κα Κουκούτση επισημαίνει: «Όντως φεύγουν τα χριστουγεννιάτικα αυτές τις ημέρες, όμως το καλό για εμάς που είμαστε εποχιακά καταστήματα, είναι ότι παραμένουν για 10-15 μέρες με μισή τιμή. Οπότε είναι μια πολύ καλή κίνηση των εμπόρων μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα. Μετά, με τις εκπτώσεις στα κανονικά μας είδη, περιμένουμε να είναι και πάλι καλά τα πράγματα, αν και πλατειάζουν πολύ οι εκπτώσεις, κι αυτό δεν είναι ωφέλιμο για τους εμπόρους, από την άποψη ότι η κίνηση έρχεται σιγά σιγά. Για το επόμενο διάστημα (μέχρι τέλος Γενάρη) έχουμε προσδοκίες, ενώ από το Φλεβάρη κι έπειτα η κίνηση είναι αποδυναμωμένη».


Κοσμηματοπωλείο «Ιωάννης Κουβελάκης»

Από τη δική του οπτική, ο κ. Ιωάννης Κουβελάκης σημειώνει ότι σε γενικές γραμμές η αγορά κινήθηκε όπως και πέρσι: «Είχαμε αρκετό ξένο κόσμο, απλά οι ξένοι δεν κινούνται στα δικά μας καταστήματα όπως οι ντόπιοι. Οι ντόπιοι κινήθηκαν λίγο πιο νωρίς για τις αγορές τους. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω πως ήταν καλή η χρονιά».

Μιλώντας για την επερχόμενη εκπτωτική περίοδο, αναφέρει: «Στο δικό μας κλάδο οι εκπτώσεις είναι συγκεκριμένες όλο το χρόνο, μιας και δεν έχουμε πολλά περιθώρια λόγω του υψηλού κόστους του χρυσού. Πάντα, όμως, κάνουμε το καλύτερο για τον πελάτη».


Γυναικεία ενδύματα «Σάσα»

Παρόμοια είναι και η εκτίμηση της κας Χρύσας Παπαδοπούλου για την κίνηση τω γιορτών, εξηγώντας πως ήταν στα περσινά μέτρια επίπεδα:

«Η αγορά από το Νοέμβριο έδειξε μια πτώση. Περιμέναμε ότι η αγοραστική κίνηση θα είναι καλύτερη αυτό το δεκαπενθήμερο των εορτών. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως η κίνηση ήταν φυσιολογική, ενώ η γενικότερη κίνηση του κόσμου στην πόλη ήταν όπως και πέρσι, σε μέτρια επίπεδα. Δεν είχαμε πτώση, όμως δεν είδαμε αυτό το κάτι παραπάνω που περιμέναμε. Ο κόσμος θεωρώ ότι στράφηκε σε μικρότερα δώρα, ώστε να καλύψει ανάγκες και υποχρεώσεις».

Για το εκπτωτικό διάστημα, η κα Παπαδοπούλου σημειώνει: «Ελπίζουμε ότι από Δευτέρα θα κινηθεί καλύτερα η αγορά. Ο κόσμος περιμένει τις εκπτώσεις από ό,τι βλέπουμε». 


Ανδρικά ενδύματα «Ηλίας Πουλής»

Ευχαριστημένος δηλώνει ο κ. Ηλίας Πουλής. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Πήγε πολύ καλά η κίνηση μέσα στις γιορτές, και το ευχάριστο είναι ότι ήταν καλύτερα από πέρσι. Περιμέναμε κόσμο ντόπιο, αλλά και εκτός Καλαμάτας, να επισκεφθεί την πόλη και να κάνει τις αγορές του, κάτι το οποίο έγινε, αφήνοντας ένα γενικό καλό κλίμα».

Όσον αφορά στις εκπτώσεις, δηλώνει: «Ελπίδα μας είναι να συνεχιστεί η κίνηση του κόσμου στα ίδια επίπεδα και από τη Δευτέρα που μπαίνουν επίσημα οι εκπτώσεις, ώστε να τονωθεί η αγορά».


Γιώργος Εγγλέζος – πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Τη γενικότερη αποτίμηση της εορταστικής περιόδου έκανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργος Εγγλέζος, ο οποίος μίλησε για μια «χαλαρή» κίνηση κόσμου στις αρχές του προηγούμενου μήνα, η οποία αυξήθηκε στα τέλη του: «Στην Καλαμάτα, λόγω και της ελαιοκομικής περιόδου, θεωρώ ότι ο Δεκέμβρης ξεκίνησε λίγο χαλαρός, με την κίνηση του κόσμου να κορυφώνεται τις τελευταίες ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά. Νομίζω ότι εκείνες τις ημέρες η αγορά πήγε καλά και το πρόσημο είναι θετικό. Ωστόσο, ακριβή συμπεράσματα για τη συνολική εικόνα της πόλης θα είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε μετά τη σχετική έρευνα που θα κάνουμε στους επαγγελματίες του Εμπορικού Συλλόγου, για να έχουμε πιο απτά αποτελέσματα».

Αναφερθείς στις επερχόμενες εκπτώσεις των καταστημάτων, σημειώνει: «Νομίζω ότι τα καταστήματα είναι προετοιμασμένα. Φέτος ο καιρός καθυστέρησε λίγο την αγορά χειμερινών ειδών, οπότε είναι μια ευκαιρία τώρα, μέσα στην εκπτωτική περίοδο, να αδειάσουν τα ράφια, να το εκμεταλλευτούν και οι καταναλωτές».

Της Χριστίνας Μανδρώνη