Ένας εργαζόμενος νεκρός κάθε δύο ημέρες το 2023

Ένας εργαζόμενος νεκρός  κάθε δύο ημέρες το 2023

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Αρνητικά ρεκόρ σημείωσαν τα εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του κάθε δύο ημέρες στη χώρα μας. Συνολικά το 2023, 179 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και 287 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν από τον Ανδρέα Στοϊμενίδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), η πλειονότητα των θυμάτων ήταν εργάτες – μισθωτοί, αγρότες και εργάτες του κατασκευαστικού τομέα. Μια ακόμη κατηγορία με πολλά δυστυχήματα είναι οι ένστολοι (Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Πυροσβεστική).

Ένας από τους πιο φονικούς μήνες ήταν ο Ιούλιος του 2023, καθώς 23 άνθρωποι πέθαναν, πολλοί εξ αυτών από θερμοπληξία, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για λήψη πιο αυστηρών μέτρων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η αύξηση των θυμάτων σε σχέση με το 2022 είναι τεράστια. Την προηγούμενη χρονιά είχαν χάσει τη ζωή τους 104 εργαζόμενοι και είχαν τραυματιστεί 140. Η δε σύγκριση με τα τελευταία πέντε χρόνια είναι χαοτική: το 2018 είχαν σκοτωθεί 46 εργαζόμενοι, το 2019: 51, το 2020: 41 και το 2021 31 εργαζόμενοι.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως το τραγικό αρνητικό ρεκόρ καταγράφεται ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας «υπολειτουργεί», γεγονός που δυσχεραίνει σε σημαντικό βαθμό την καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων – δυστυχημάτων.

Θέλοντας να επισημάνει το φαινόμενο της «υποκαταγραφής» ατυχημάτων και δυστυχημάτων στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Στοϊμενίδης τόνισε πως πολλές επαγγελματικές ασθένειες δεν αναφέρονται και τραγικά περιστατικά στα χωράφια με ανατροπές τρακτέρ και άλλων βαρέως τύπου οχημάτων καταχωρούνται ως τροχαία.