Έως και 213% ακριβότερο το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα

Έως και 213% ακριβότερο το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα

Πληρώνουµε ακριβότερα από τους Σουηδούς το βρεφικό γάλα – Στο 213% η υψηλότερη απόκλιση από τη χαμηλότερη τιμή στην Ε.Ε.

Ακόμη και τρεις φορές πάνω σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες –και μάλιστα όχι αυτές όπου το εισόδημα είναι χαμηλό, όπως η Βουλγαρία, αλλά με χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία– πληρώνουν οι γονείς στην Ελλάδα το βρεφικό γάλα!

Το παραπάνω αποκαλύπτει έρευνα τιμών που πραγματοποίησε στη διάρκεια του Νοεμβρίου σε τρεις τιμοληψίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εύρημα που δείχνει πως η εν λόγω αγορά κάθε άλλο παρά λειτουργεί ανταγωνιστικά στην Ελλάδα. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλότερες από τις τιμές στην Ευρώπη και στα 10 διαφορετικά προϊόντα γάλακτος 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, όλα προϊόντα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, που εξέτασε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τα ευρήματα είναι εξόχως ανησυχητικά, όχι μόνο διότι δείχνουν πως η ανατροφή ενός παιδιού στην Ελλάδα από την ημέρα της γέννησής του μοιάζει με πολυτέλεια.

Ερχονται 12 χρόνια μετά την απόφαση της πολιτείας να διατίθεται και από τα σούπερ μάρκετ το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας με στόχο τη μείωση των τιμών, καθώς μέχρι τα τέλη του 2011 πωλείτο μόνο από τα φαρμακεία. Το τι συμβαίνει στην εν λόγω αγορά είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό, δεδομένου ότι μέχρι την ηλικία των 6 μηνών το γάλα αποτελεί τη μοναδική τροφή για τα βρέφη. Στην Ελλάδα, σημειωτέον, κάτω από το 50% των βρεφών τρέφεται με μητρικό γάλα.

Τα προϊόντα της έρευνας

Τα προϊόντα που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας της Ε.Α. είναι στην κατηγορία του γάλακτος 1ης βρεφικής ηλικίας (0-6 μηνών) τα εξής: Frisolac (της Friesland Campina), Almiron 1 και Milupa 1 (της Danone – Nutricia), ΝΑΝ Optipro 1 (της Nestle) και Novalac 1 (της VIAN). Στην κατηγορία του γάλακτος 2ης βρεφικής ηλικίας (6-12 μηνών) εξετάστηκαν τα ακόλουθα προϊόντα: Frisomel 2 (της Friesland Campina), Almiron 2 και Milupa 2 – Milupa Aptamil (της Danone – Nutricia), ΝΑΝ Optipro 2 (της Nestle) και Novalac 2 (της VIAN).

Υψηλότερες τιμές

Από τις τιμοληψίες που έγιναν από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των δύο μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και από ένα ηλεκτρονικό φαρμακείο σε κάθε χώρα, καθώς τα φαρμακεία εξακολουθούν να πραγματοποιούν σημαντικές πωλήσεις –ειδικά στο γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας– προέκυψαν τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς η Ελλάδα είναι η χώρα με τις πιο υψηλές τιμές, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, στα εξεταζόμενα είδη φόρμουλας (όπως ονομάζεται το γάλα σε σκόνη για τα βρέφη) στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απόκλιση από τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη είναι στην καλύτερη περίπτωση 32%. Πρόκειται για την απόκλιση που είχε η τιμή του γάλακτος Frisomel 2 στην Ελλάδα από τη χαμηλότερη τιμή που είχε το προϊόν η οποία καταγράφηκε στη Λετονία. Η τιμή που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα ανά 100 γραμμάρια προϊόντος κυμαινόταν από 2,61 έως 2,88 ευρώ έναντι τιμής 1,98-2 ευρώ στη Λετονία.

Οι Ελληνες γονείς πληρώνουν το βρεφικό γάλα τρεις φορές πάνω σε σύγκριση με τους Σουηδούς ή τους Φινλανδούς.

Η υψηλότερη απόκλιση από τη χαμηλότερη τιμή στην Ε.Ε. αφορά το γάλα ΝΑΝ Optipro 1 (γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας) που παράγει η εταιρεία Nestle. Πόσο ακριβότερα σε σύγκριση με τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη πωλείται το εν λόγω γάλα στην Ελλάδα; 213%!!! Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 15 χωρών για τις οποίες υπάρχουν τιμές για το εν λόγω προϊόν, οι χαμηλότερες εντοπίζονται στις κάθε άλλο παρά φτωχές Σουηδία και Φινλανδία.

Η τιμή ανά 100 γρ. προϊόντος στην Ελλάδα ήταν τον Νοέμβριο 3,29 έως 3,48 ευρώ, έναντι τιμών 1,23 έως 1,78 στη Φινλανδία (σταθμισμένες τιμές) και 1,11 έως 2,25 ευρώ στη Σουηδία. Τούτο σημαίνει ότι η συσκευασία των 800 γρ. (που είναι η πιο συνηθισμένη) στην Ελλάδα πωλείται προς 26,34 ευρώ ενώ στη Φινλανδία μόλις 9,84 ευρώ. Σε άλλες χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως είναι η Γαλλία, το εν λόγω γάλα πωλείται από 1,13 ευρώ (ανά 100 γρ. προϊόντος πάντα) έως 2,18 ευρώ. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία το εν λόγω γάλα πωλείται επίσης αρκετά ακριβά, όμως η απόκλιση από τη φθηνότερη χώρα είναι μέχρι 144% και αυτή αφορά την τιμή διάθεσης σε φαρμακείο.

Σε ό,τι αφορά το προϊόν Novalac που διατίθεται μόνο από φαρμακεία, η τιμοληψία της Επιτροπής Ανταγωνισμού έδειξε ότι στην Ελλάδα πωλείται κατά 140%-173% ακριβότερα σε σύγκριση με τη φθηνότερη χώρα της Ε.Ε., που σ’ αυτή την περίπτωση είναι η Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2011 το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας επιτρεπόταν να πωλείται μόνο στα φαρμακεία. Τον Δεκέμβριο του 2011 με κοινή υπουργική απόφαση των τότε υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης κ. Λοβέρδου και Χρυσοχοΐδη επετράπη η διάθεσή του και από τα σούπερ μάρκετ, με την κυβέρνηση τότε να παρουσιάζει στοιχεία με βάση τα οποία οι τιμές στην Ελλάδα ήταν υψηλότερες κατά 130% από τις αντίστοιχες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν και η εφαρμογή της απόφασης καθυστέρησε λόγω προσφυγής των φαρμακοποιών, τελικά στη συνέχεια εφαρμόστηκε.

Πηγή: Η Καθημερινή